Sihatkah jus buah yang dijual?

Kalau pergi ke supermarket mesti kita akan berkunjung ke bahagian air untuk membeli air. Setengah kita yang mula nak sihat (macam saya juga dulu) mula boikit air gas dan beralihu pada air buah dalam kotak atau botol. Konon disebabkan kurang gula dan banyakkkk vitamin C…

Rule of thumb saya. Perhatikan fakta nutrisi. Selalunya ada kandungan gula per 100mls. Perhatikan kandungan gula pergram dalam 100mls. Kalau lebih 10g per 100mls maksudnya manis laaaaaa… Bayangkan bila kita bubuh satu sudu teh gula (lebih kurang 4-5g sesudu teg) dan bancuh dalam 100mls air masak… Ewwwww takda sapa nak minum sehhhh…

Namun ianya sebaliknya… Perhatikan

20130327-110059 AM.jpg
Tu minute maid – gula? 11.1g / 100mls

20130327-110934 AM.jpg
Green love 12.3g / 100mls air

20130327-111105 AM.jpg
Fruit tree 13.3g / 100mls (dekat tiga sudu teh gula!!!)

20130327-111219 AM.jpg
Coke 10.4g / 100mls gula

Kadang sykt pengilang buat alasan jus buah ni mengandungi gula dia sendiro seperti fruktosa… Namun kandungan gula ditambah supaya jus tidak mudah rosak…

Itu baru per 100mls, kalau per serving (selalunya dalam 250-500mls)??? Mau berapa sudu gula la kita secara tak sedar sumbat dalam perut kita…

Jadi apa perlu kita buat?
Satu bersederhanalah dgn apa kita minum. Tambah2 lagi kadang kesian tengok makcik yang badan montel minum air ni tanpa tahu kandungan gulanya… Mau tak malaysia ni top list dalam diabetes di asia tenggara!!!

Kedua kalau nak minum? Cairkannya… Contoh, beli la air mineral sekali dan kongsi dengan wife (romantik sikit, haha) ke, anak ke… (contoh macam kevin zahri buat, beli air teh tarik mintak air suam segelas dan kongsi dgn wife dia) nampak macam kedekut tapi jaga badan la… Jaga duit haha…

Ketiga, kalau nak sangat jus buah, go clean and natural. Buat sendiri… Beli buah dan mesin, jangan pulak bubuh gula menepu… Rugi la!! Dan jangan tapis serat tu, yang tu bagus untuk lawas berak… Haha

Ok enough talk pasal gula hari ni tapi jangan kurangkan manis pada senyuman 😉

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s