My Brook’s PureConnect humble review

gambar tak de kena mengena dgn cerita nak disampaikan… Haha

Memang sebenarnya aku (kasaq benar, guna lah saya) nak update menda aloh ni tapi sibuk, mak masuk wad pasai AIHA, exam final dah dekat, so banyak masa nak tumpu study, otak pun dah tua… Mmg rasa mcm nak givap je ambil master in surgery nih… Tapi sabar…. Tu semua dugaan je…

Sebenarnya aku berangan nak post pasal review kasut yg aku pakai… Since pureconnect dah 2x buat kaki aku terpeleot (1st masa penang malakoff 2013) maka aku nak review sikit kasut ni…

Pureconnect ni kasut jenama brooks. Di bawah branding pureproject, banyak lagi jenis mcm pureflow(1st kasut pure project aku beli), purecadence, puregrit, puredrift ntahapahapalagi ntah…

Kasut ni mmg ringan, tak silap 7.6oz bagi saiz us9. Ketat tang tengah kaki, so kita akan rasa feel bila lari tu, ada runner yg tak suka…

20130414-062202 PM.jpg ambil dari runningshoes guru

Kasut ni hadiah wife aku berikan buat anniversary kami yg ke-10. Awwwhhh, so sweet… Haha

Bila balik baru aku perasan yg bila run kena pakai stokin nipis (aku pakai stokin nipis wife aku je) rupanya rata2 yg guna kasut ni mmg komplen kena pakai stokin nipis atau sockless kalau ikut saiz asal kasut. Rata2 suggest try cari extra 0.5saiz lebih dari asal (nampaknya lenkali aku nak beli kasut ni kena beli saiz 11.5 la ye… Adoi, kaki gajah tul)

Fleksibiliti mmg mantop, respons kaki terhadap kasut pun best, cuma tapak nipis dia akan rasa sengal sikit kat foot pad tu… Lagi satu disebabkan tapaknya kecil sedikit mcm kasut bola, so tendency dia tak stabil tinggi, mungkin sebab tu saya kena lateral ankle sprain kot… Mmg sakit…

Kasut ini sesuai untuk sesapa yang badannya ringan, suka pada minimal-barefoot-like feeling… Kasut ini sesuai untuk sesapa yg kakinya neutral dan slight overpronate…

Disebabkan ringan maka selalu saya dpt buat PR dgn kasut ni… Dan kasut ni my fave bila buat speed work out… Kasut untuk jalan? Ewwww, warna oren… Kadang tu bawak la jugak…haha

My verdict (dulu saya bagi kat runnersworld 4.5/5… Skarg 3.5-4/5 je kot…

Kasut ni mmg perfect untuk running event, tapi kalau terpeleot tu, fikir 2-3kali jugak la… (mungkin next time akan consider beli puredrift, tak pun tukar angin beli NewBalance minimus ionix, kat jari kaki dia memang lebar…!!)

Rega dia masa beli rm349, dapat diskaun 30%, dapat la rm 280++ kalu tak silap 😉

#runningdoctor yang semput 🙂

Advertisements

One thought on “My Brook’s PureConnect humble review

  1. Brooks Pureconnect..my 1st branded running shoes…sesuai utk high arch.. cushion mmg syok…dtambah dgn pengudaraan dlm kasut yg bagus…kalau xkena dgn jenis kaki mmg terpeleot… 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s