My first official running event

Salam… Tak tahu macam mana nak tulis dulu. SP half marathon ni event pertama saya join official running event. Tak terfikir nak join pun. Tapi setelah kawan saya si sabri ajak join (dia join halfmarathon) saya pun join 10km event je.

Event ni event ‘inaugural’ saya dan juga julung kalinya dilakukan di sg petani pada 1 sept 2012

Tak tahu nak start macam mana. Saya pada awalnya pun memang dok run suka2… Kawan ajak ok la… Mula tu takut juga… Tapi cekalkan semangat join jugaklah… Sebenarnya juga saya nak tunjukkan kat anak2 yang saya boleh run.

20130415-124551 AM.jpg
Mcm hampes je persediaan… Haha

Masa ni saya masih pakai nike lunarfly 2+, kasut yang saya rasa cukup basic dan OK bagi beginner… (lepas tu yang kawan suggest cari lah kasut lain selain nike, adidas atau puma…)

Mujur event ni dekat dengan rumah saya di area SP selatan dekat jam besar (kalau orang Sg Petani tahu la kat mana)

20130415-124745 AM.jpg
Peta SP running event

Saya sempat solat kat rumah, si sabri solat kat masjid depan sekolah khir johari…

Kami parking kereta kat situ takut2 dengar khabar kadang kereta yang park2 jauh kena pecah…

Sampai dalam pukul 6.45am. Running bibnya pun bukan jenis elektronik(masa tu saya tak tahu pun ada yg elektronik punya). Kami pun dilepaskan rasa saya serentak dgn HM, keadaan kelam kabut sikit… (mmg kalau post run pun ramai komplen yang event 1st time ni mmg kalut sikit)

Masa 1st saya dapat run dalam pace yang agak baik. Pastu rasa semput sikit (maklum la, baru 5bulan belajor lari…) budak pun boleh potong saya… Haha…

Masa lepas 5km, pace saya bertambah selow… Memang rasa letih, tapi kaki boleh lagi…

Sampai kat simpang penghulu him, laluan masuk ke kampung sungai jagung… Mujur ada water station, belasah ayaq…

Kesilapan nubi saya masa tu adalah saya pakai baju DUA lapis… Yg dalam tight inner, dan baju yg diberi. Baju tu cotton dan mmg sagging dgn peluh… Memang tak selesa… Boleh perah baju tu dgn peluh saya… Macam nak buang je baju masa tu…

20130415-125934 AM.jpg
Start/Finish line

Kemudian menyusuri sekolah men sg layar… Pun mmg rasa letih sangat… (fyi, itulah kali kedua saya buat 10km)… Dengar di nikeplus dah 10km, awat tak sampai2 lagi? Masih kat kems sungai layaq… Adehhhh masa tu dah mmg rasa nak quit… Masa tu saya pun tukar strategi… Saya run-walk phase… Dua minit run seminit jalan… Tu pun saya rasa tak larat bro…

Sesampai kat simpang dekat sp plaza memang dah nampak finishing line… Masa tu baru nak pecut. Memang pertama kali dalam hidup irang bersorak kat saya untuk sampai ke garisan penamat… Akhirnya….

20130415-010556 AM.jpg

Yes, sampai juga kat garisan penamat. Masa? Toksah cerita la… 12.2km dalam 1jam35min (7:45min/km)

Rasa nak nangis pun ada…

20130415-010916 AM.jpg
Ok lah kan untuk nubi macam saya ni kan?

Si sabri kawan saya tu pun 1st time join HM (tapi dia dah banyak buat running event dah)

20130415-011139 AM.jpg
Saya dan sab

20130415-011247 AM.jpg
Kanak kanak bangsa cina yang join event ni. Sayang orang melayu tak ramai join banding depa…

20130415-011430 AM.jpg
Lori milo, minuman sedap!!!!

Lepas run kami pi makan kat HUSSAIN NASI KANDAR, SP. Port peberet makan nasi kandaq… Haha aku makan tosey masala… Ala gambaq tadak la…

Nak citer macam pro saya pun tak tahu tapi ni antara pro & cons sp half marathon ni:
pro:
Best, ye lah 1st time join, running course tak de inclination teruk sangat…
Water station adequate, seingat saya ada 3-4… Lupa lah…
View menarik, sawah padi, kampung halaman… Best…

cons:
Tak de elektronik bib system, guna lace je… Saya mmg tak kisah, bagi pro, nakkan official time tu penting
Geram dgn sikap pemandu yg kerek, dah ada petugas tahan suruh berhenti lagi mau bawak motor tu, ada peserta hampir kena langgar..
Water station untuk HM ada DUA je!!! Mak aiiii… Kesian kawan saya si sab tu…
Starting yang agak kelam kabut…

Balik dengan separa keletihan saya simpan medal tu bersama2 medal anak2 saya

20130415-011855 AM.jpg

Memang, semua orang kata 1st running event tu lah yang kita paling ingat… Walau pun pace berterabur… Event tu lah kita ingat sebab itu titik tolak akan running event akan datang…insyaAllah…

20130415-012418 AM.jpg
Macam tak caya je… Haha

#runningdoctor

15april2013 1.20am

Advertisements

3 thoughts on “My first official running event

  1. Congratz sebab dapat abeskan larian 1st bro… Samala, masa 1st larian saya tahun 2011 pon rasa separuh nyawa, banyak kali jalan bila xlarat nak blari masa wat 11k time ENR di Litar Sepang tuh… Pelan2 kayuh, banyak lari sekali skala, Insya Allah kurangla mengah tuh hehee… =D

    • Tq tq… Sebab lepas tu mula rasa ketagih, mesti tengok event, tpat utara ni tak banyak, harap kat penang je… Kat kelantan lagi la… Harap 2x event je… Perlis lagi la yelek, haha

      , memang dulu2 letih bangat… Sekarang ok sikit… Hehe… Cuma bila la nak join HM… ada rezeki jumpa la… 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s