Pertama kali ditegur sebagai seorang runner

Bangun pagi, satgi nak gi study… Tua2 pun kena study… Nasib badan… Teringat bila mana semalam sesampainya saya dari KL ke KB, saya bergegas ke KB mall, sebab sampai dalam 8.45pm. Saja nak jalan hilangkan kebuntuan… Lagipun teringat tak dinner lagi… Teringat nak makan chiken chop hayaki… Errr tak pun burger king.. hottest deal diorang pun rm 6.30 je…

20130422-082228 AM.jpg
Sedap ooo, kalah oldtown…

Tak tukar baju hijau malakoff tu dari kuala lumpur saya terus ke KB Mall

Lepas gi beli barang2 kat watson, saya pergi kedai smartphone accessories kat tingkat aras KB Mall… Beli yoobao ext battery pack… Then saya turun gi makan kat burger king lah…

20130422-082413 AM.jpg
Mahal sikit rm125…

Saya beli set rm5.99 offer chicken grill burger… Rasa mcm dah lewat tapi saya duduk situ makan… Lagipun tak tutup lagi la…

Dalam 10min saya dok ghalit duduk kat situ tetiba seorang pekerja burger king datang kat saya dan menegur saya

Pekerja BK (harith namanya) muda rasaku mungkin dalam lingkungan 18-20tahun…kurus dan tinggi… Harap notis perbualan ni kami kecek kelate… Haha

PBK (pekerja burger king) : assalamualaikum abe

Saya : waalaikum salam… Ada apa dik? BK nak tutup dah ke?

PBK : eh dop lagi… Nak tanyo abe, baju ni malakoff tu apo dio? Bukey malakoff ni hok running event tu ko?

Saya : iyo adik… Ni hok sayo gi masuk event running kat penang mac lepas dik…

PBK : buke malakoff ni ado jugok hok yey biathlon ko?

Saya : ado, tapi hok yey tu kat KL dik… Yo ni hok lari ja…

PBK : kiro hok ni hok ye ni best ko gi… Abe ni runner ko?

Saya : best dik… Running event ni best… Cumo kito kena bayar la untuk yuran penyertaan… Saya buke runner, lari biaso2 lah…

20130422-082625 AM.jpg
Baju ni yang saya pakai yang dia maksudkan

To cut short… Kami sembang dalam 15minit pasal run… Dia kata dia pun dok run kat are rumah dia… Dia bertanya selalu ke event ni kat penang? Saya kata penang selalu jugak, tapi kat KL lagi banyak event…

Dalam masa yang singkat tu saya ceritakan pengalaman saya… Setahun saya join running ni… Dia mmg bersungguh mendengarnya (mungkin mmg dia run kat area rumah dia).

Saya tanya berapa jauh dia lari, dia kata dia pernah lari 20km… Hmmm kira ok lah adik ni… Lagi hebay dari aku… Haha…

Dia pun kata, running event kat area kelantan dan terengganu tak banyak… Saya kata nk buat macam mana adik… Yang tu kalau nak kena usaha sendiri cari kat area yang banyak running event macam kat KL dan penang…

Yang best tu selepas dia tanya saya kerja apa, dia tanya berapa umur saya… Saya kata umur saya 35 tahun? Dia terkejut… Saya tanya kenapa… Dia kata nampak muda… Dalam 25 tahun… Perghh (dalam hati kembang kempis idung aku… Haha)… Saya kata dulu saya gemuk (tak aci lah kata gemuk… Berisi) masa tu mmg nampak tua… Haha (mujur tak tunjuk gambar ic ku…)

20130422-082904 AM.jpg
Beza kan? Haha…

I do agree, kalau nak awet muda, jom cardio, jogging atau running… Hehe

Disebabkan saya sembang dengan dia… Maka saya tak sempat habiskan burger saya… Saya bungkus meal saya… Sambil mengucapkan salam dan pulang dengan tersenyum2 berseri2… Haha

Terfikir aku… Kat kelantan dan terengganu ni tempat cantik dan banyak routenya yang cantik spt area tok bali, pantai cahaya bulan, kawasan kuala terengganu… Kalaulah tempat2 ni di buat event running alangkah bestnya… Saya rasa ramai yang nak join… Saya rasa ramai orang pantai timur ni berpotensi untuk jadi runner…

20130422-083136 AM.jpg
Kawasan Tok Bali yang lawa…

Mungkin tak payah buat finisher medal pun takpelah (tapi kalau ada mmg best la… Sebab runner nak sangat medal tu)

Kalaulah saya oghe kelate, saya join politik, maka manifesto saya adalah nak memperbanyakkan acara berunsurkan kesihatan seperti senam robik dan acara running / cycling event… Dalam masa sama kita terapkan unsur keislaman… Cheeee wahhhhhh perasannnnnnnnnnn…. Haha (alah, kedah dan perlis pun kurang running event)

Masih pagi ni tersenyum2 sebab secara tak rasminya aku digelar sebagai seorang runner :p (perasannnnnnnnn)

#runningdoctor
22April2013 8.00am

Advertisements

8 thoughts on “Pertama kali ditegur sebagai seorang runner

  1. btol….kt klate payah nak ada event larian……aku yg dulu runner pun loni naik 13 kilo…..jadi xdok motivasi……..tempat lari pun limited ( yg ada tmn tg anis, trek panji je)…..aku yg dok tanah merah lagi la…….kalu nak jogg,kena jogging tepi jalan sambil sedut asap kereta, …..

    • Memang, run dekat pantai timur ni jarang ada. Ada larian kitar semula jun/julai ni kat kb. Sept larian kelantan 10km kat husm.

      Tganu ada larian penyu 8km (lupa tarikh), pastu larian jambatan sultan (ada 10km n hm) 26/sept/2013

      Yg dh terlepas run for cleft kat husm 25 mei hari tu dlm 6.5km…

      Yg terlepas jugak hatyai FM kat hatyai la.

      Kalu nak cari run event sama ada kena rajin turun kl atau penang 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s