My poor man’s calf compression

Keboringan duduk kat rumah… Saya pun memikirkan sesuatu nak buat petang ni… Dua tiga menjak ni dapat shin splint… Mungkin kasut saya pureflow tu dah haus dah. Tak mungkin. Konon kata manufacturer kata dalam 200-300miles… Tapi tapak belakang dah haus dah…

Minggu lepas teringin nak beli puma faas 350, dengar katanya best debut dalam runner’s world. Nanti lah esok gaji. Boleh beli… Nak harap pureconnect saja tak boleh, itu untuk speed work boleh la…

Dua tiga menjak ni memang sakit sikit kat area tibia belah kanan. Nak kata stress fracture tak sebab sakit waktu pagi. Tapi tak lah rasa sakit sangat…

Ok berbalik pada cerita asal. Sebenarnya asal saya gunakan ankle guard sebagai compressing agent kat area shin splint tu untuk kurangkan kesakitan. Tapi ankle guard ni memang getahnya tak tebal sangat jadi saya naikkan sikit pada pangkal betis dan…. Walla!!! Jadi compression calf… Gambar? Jap…

20130523-122552 AM.jpg
Nampak agak lawak sikit sebab ada lubang kat tengah… Ada aku kisah? Hahaha….

Kalau calf compression 2xu atau CWX sure mahal tahap ratus…. Ni tak sampai rm5 kat kedai supermarket…

Tadi test run, kali ni saya guna kan kasut lama saya nike linarfly2… Bila dah lama tak guna best pulak, sebab kasut ni support heel… Alhamdulillah tak rasa nagging yang melampau… Tak rasa nak buang. Tak berapa ketat atau tidak terlalu longgar… Just nice…. Tapi petang ni memang cuaca… Pergggggghhh panas…

20130523-123131 AM.jpg

Alhamdulillah dapat cecah 1300km… Satu mileage yang tak pernah terfikir nak buat suatu ketika dahulu…

Hari tu saya ada beli scholl travelling compression socks. Bagus untuk traveller yang travel jauh dan dusuk sahaja macam dalam kapal terbang. Ianya membantu mengurangkan kadar darah beku dalam sistem vena dalam kaki atau nama saintifiknya deep vein thrombosis… Tapi tak pernah run guna tu lagi… Nanti review…

Tak semestinya mahal itu bagus, kalau ada alternatif kita cuba dulu

20130523-124239 AM.jpg
Calf compression socks kat guardian rm60 je…

Oklah… Nak tidur dulu… Nanti merapu lain… Sweet dream… 🙂

[updated review]

Last month, saya pergi ke Taiping… Masa tu saya ada jenjalan kat Tesco Taiping. Wife gi la jenguk kat kiosk SAWKS, kiosk yang jual stokin. Tetiba saya terjumpa satu benda yang menarik… Leg sleeve a.k.a calf compression sleeve… Apa lagi saya beli la, rega memang murah RM19 sahaja!!! Saya beli sekali dengan arm sleeve, buat pakai masa KMJC… Hehe

20130622-044006 PM.jpg
beli leg sleeve dengan arm sleeve sekali

Masa pakai memang tension sebab pasal nak serlum masuk ke kaki… Hampes… Tapi bila dah masik dia punya grip memang superb

Hari ni (22062013) seminggu lagi nak masuk larian bendang… Terfikir, asyik guna leg sleeve yang sama je… Takkam tak beli lagi satu kot… Aaaa, hari ni saya nak gi tesco sungai petani selatan. Alhamdulillah ada jugak kiosk SAWKS. Apa lagi beli la lagi satu!!!

20130622-052239 PM.jpg
kalau ada warna hijau sure beli, hehe

Alah rm19 je… Dari beli cap 2xu dan cwx yang ratus2 mahal baik beli yang ni… Ps : wife belanja, thank you sayang…

Ok lah… Boleh guna untuk larian bendang kedah, yeay…

Ok… Bye!!

Advertisements

7 thoughts on “My poor man’s calf compression

  1. Congrats 1300km…another 1300 will be easier now 🙂

    Agreed, yang mahal tak semesti bagus. Yang murah kadang kala lebih sesuai dgn kita.

    • Thanks bro, buat berdikit2… Lama lama jadi bukit, nak buat 10km smlm… Tak sempat… Dah dekat nak maghrib… Kang orang kampung tengok pelik… Takpe… Ada la 10k tu next time… Hehe

      Memang bro, saya banyak ‘improvise’ sesetengah benda… Mcm saya tak de roller foam, saya ganti dengan botol air mineral 1.5L atau bola kecil buat rolling kat ITB… Kat rumah tak de eno nak buat lactic acid washout, ambil baking soda… Hehe

      Anyway thanks bro for ur support… Hope can reach another 1300km 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s