persediaan untuk larian half marathon saya yang pertama

Agak stress sebab tak lulus exam master buat kali kedua ambil, saya mengambil keputusan untuk menyertai larian half marathon anjuran Alor Setar Jogging Club. Pada mulanya saya tak bother sangat nak masuk… Lagipun saya nak tumpukan perhatian pada final exam. Tup2 tak lulus, saya ambil keputusan nak join larian ni.

20130530-111101 AM.jpg

boleh ke nih?

Persoalannya… Boleh kah aku? Kalau nak ikut, boleh tu boleh la… Kalau nak pace minima dalam 7’15″/km, memang boleh… Memang kalau boleh setiap larian kita nak yang berkualiti, namun masa lari nanti mesti hampes… Saya mula train ala2 saya lah…no specific, tapi banyak pada interval dan fartlek.. dan dekat nak race saya buat LSD…

20130530-113846 AM.jpg

Catatan larian saya dalam nikeplus id amin rahman

Kalau ikut pengiraan kasar nike+ mengikut purata larian saya, pace saya dalam 7’02″/km… Alhamdulillah ini pace saya yg minima untuk buat HM…

20130530-114244 AM.jpg

Dan kalau betul lah ni 22km maka saya akan tamatkan larian saya dalam 2:35:++

20130530-114605 AM.jpg

Kalau ikut vdot calculator saya akan tamatkan larian saya dalam 2h15min++ i.e dalam 6’25″/km

20130530-114944 AM.jpg

Tunggu seminit, mungkin orang akan tanya saya, why bother dengan pace? Macam poyo la pulak… Macam ni… Saya memang nubie dan amatur dalam hal ini, dan saya seorang doktor… So sebagai seorang doktor saya kalau dengan pesakit pun saya akan nasihatkan agar don’t push too hard, so bila saya tengok pace saya ni saya boleh agak dan tahu pace selamat saya untuk lari jauh.saya tak de kawan atau otai2 runner kalau nak lari dengan saya. Saya banyak berpandukan majalah runnersworld dan ultimate magazine serta internet berhubung dengan running. Bagi saya running adalah enjoyable sports yang kita perlu tahu limit dan pencegahan kecederaan.

Selasa lepas saya buat run kat kampung ibu saya kat perlis. Saya belajar satu benda beharga iaitu negative split pace saya run pada awalnya dalam pace 7’20″/km dan pada 5km berikutnya saya run dalam 7’00″/km hasilnya? 10km average pace dalam 7’05″/km…

20130530-120914 PM.jpg

Jadi kalau lah betul negative split saya buat masa HM nanti saya akan lari dalam overal pace 10’20″/mile

20130530-121303 PM.jpg

Click kat sini kalu nak tahu pace calculator

So masa taip ni saya buat apa? Saya tengah carb load la… Semalam saya masak spaghetti untuk family. Hari ni makan kat kopi tiam oldtown…hehe

20130530-121527 PM.jpg

Isykk ada jugak lalat nak posing atas piring tu?

Memang, bagi saya… Saya akan enjoy half marathon ini… Follow the flow… So insyaAllah saya tergolong dalam half-marathoner… Mana tahu nanti jadi full marathoner punya geng… Hehe

Salam…

Advertisements

2 thoughts on “persediaan untuk larian half marathon saya yang pertama

    • Salam kenal, alhamdulillah dapat jumpa runner dari Acheh, terbaik 🙂

      Saya pun bukan laju lari, sebab ada asthma semasa senaman (orang indonesia kata apa kalau lelah?) jadi kebanyakan larian saya tak laju… Sekarang ni kurang lari sebab kesibukan kesibukan. InsyaAllah saya add citra dlm nike+ saya 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s