Pengalaman pertama half marathon

Cerita lama, first time buat half marathon. Tak prepare properly. Carb load lintang pukang. Decide nak masuk pun seminggu before event.

Event ni berlangsung kat alor setar 1hb Jun 2013

Banyak serba tak kena tapi lucu.
– bangun dah awal drive dari sp – alor setar, stop kat r&r gurun nak uh-uh tapi tak jadi, pastu nak keluar dari parking lot bas block jalan…

– relatively pasal tu sampai kat starting event lambat 5.50am. Azan baru berkumandang. Solat tepi kereta je lah…

– bila siap nak pakai kasut, tetiba bunyi ‘TEEEEETTTTT!!!’ rupanya dah gun start(6:00am). Erkkkk macam mana ni? Warm up tak buat lagi? Apa lagi terus kejar diorang la… Satu jalan tu gelap, kang silap lorong abis la nanti…

– sebab kalut 1st time run pakai cermin mata, soooo annoying!!

– 1st 5km rasa nak terkencing!!! Ni penangan minum redbull la… Padan muka, hahaha

– mujur jumpa last pack… Takpe slowkab pace… Lagi 19km to go…

– masa dekat 7-8km jumpa sorang brader ni lari cengkoi, mcm kaki dia cramp, lari dengan dia sambil sembang, peramah rupanya dia OKU! MashaAllah, malunya kita yg sihat ni tak bersenam!!! (rupanya abis larian nama dia saad, mmg dia atlet paralimpik malaysia)

– halfway, naik jambatan… Alahai letih siut…

– dekat 12km, rupanya energy gel ambe tercicir!!! Lepas tu runner salt plak hilang!!! Aduih… Dem yu seluar nike kocek singkat!!!

– sepanjanf run water station berlambak tapi tak de 100plus, air mineral je…
– pakai kasut puma faas 350 mmg best………. Cuma…… Kena pakai stokin, kalau tak kena blister… Pedih siut… (my review on puma faas 350

– sebab blister tu lah saya dah drop pace sesangat… Dan last 2km rupanya ada jalan takde tar. Adalah seoeang chinese lari berefoot, masak la kaki dia… Hehe

– tak tahan kaki dah kembang dan blister… Ambe bukak kasut, dan pegang dia dgn tangan kiri run barefoot (last 1km jalan tar balik…)

– last 5km mmg sengsara dah saya takde energy gel nak sumbat, mmg dah hit the wall, rasa nak quit run je…
90% flat, 10% up&downhill

– alhamdulillah selamat sampat dgn masa from gun dlm 2j37m15s tengok dlm chart diorang saya no 44 out of 200++ participants

– good things about this event sijil dia dia print terus timing kita…

– event ni walaupun kecil tapi mmg well organised. Siap ada dari penang mai join race ni.

– my pace? Dalam 7m15s/km. ambe expect more, tapi dah lintang pukang masa awal… Alhamdulillah…

– ave heart rate 158 & max hr dlm 170 (alhamdulillah tak peak sampai 185) calories dlm 1800kcal ๐Ÿ™‚

Sekian melaporkan…. So sejak hari tu saya terperasan menggelarkan diri saya half-marathoner :p

20130605-013246 PM.jpg

Advertisements

5 thoughts on “Pengalaman pertama half marathon

  1. mmg kelakar ur experience ni.
    hehehe…. kenangan yang tidak dapat dilupakan gitu ye?
    apa2 pun, bukan perasan, tapi memang betul pun…. welcome to the half-marathon club ๐Ÿ˜€
    CONGRATS!!

  2. Tahniah bro! Timing untuk 1st timer Half Marathoner yang impressive, mine was 3h11min kot time PNM 2011… Pace sgt ke laut ye… hehee… Keep on running n train smart… Xlama lg bergelar Full Marathoner lak yer =D

    • Thanks bro, masa tu teringin nak buat mcm2 negative split la itu la ini la… Konon based on penang malakoff tu boleh dpt hm sub7min/km… Tetiba semua kalut… Ke laut!!! Haha

      InsyaAllah… Suatu masa nanti FMer jugak ambe nnt ๐Ÿ™‚

      Ps : email ur hp no bro : insyaAllah masa jerai tu buleh bergambor sekali ๐Ÿ™‚

    • Aiseh, awat post tak keluor ni? Hehe

      Thanks bro, tu pun mcm2 nak buat… Negative split la… Itu la ini la… Boleh la next 5km lepas 10km… Pastu energy gel ilang, runner salt ilang… Pace pun barai… Hahaha

      InsyaAllah satu hari FMer jugak ambe ๐Ÿ™‚

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s