puma faas 350 humble review

where pureflow meets lunarfly

Kasut pure flow dah sampai mileage 400++ km. tapak belakang dah lunyai… So kena cari kasut baru. Kali ni saya cuba sesuatu benda yang baru. Kasut murah dan ekonomi tapi bagus.

Saya tercari2 mana yang ok, masa pergi village mall kat sungai petani. Jumpa kedai kasut tingkat atas tu lupa nama. Kedai tu banyak kasut nike, adidas, reebok n puma (typical malaysian sport shop)

Saya pun jumpa kasut puma faas. Saya pun survey dlm internet. Rupanya kasut ni adalah kasut yg dipilih sebagai running shoes debut 2012.

unboxing

20130608-031836 PM.jpg

Kasut ni dibungkus dengan kotak dan kain recycleable. Saya beli kasut warna biru. Kat kedai tu ada jual 3 jenis warna putih, hitam dan biru.

Kasut ni beratnya hanya dalam ~8.5oz ~ 275g untuk saiz 9us. Ringan sikit banding pureflow dan lunarfly2+

Ianya dianggap sebagai kasut minimalist. Toe dropnya hanya 4mm. Jadi saya tak ada masalahlah saya nak sesuaikan diri dengan minimalist shoes ni.

permukaan atas kasut
Kalau nak tengok saya tengok lebih kurang nike lunarfly2+ saya beli buat pertama kali.

20130608-032517 PM.jpg
Lebih kurang kan?

Perasan tak kenapa lunarfly2+ saya lebih panjang? Ini kerana nike anggap saiz us 11 = euro 45 bukannya 44.5. Jadi kasut ni agak tak berapa roomy kalau saya pakai stokin.

Kalau nak tengok mmg sama, faas350 tak de nav-band mcm pureflow.

Shoe tounge dia nampak besar dan spongy. Kainnya kalau saya nak bandigkan dgn pflow, pureflow lagi ‘berangin’ atau more ventilated.

Permukaan depan kasut agak tirus sama macam lunarfly 2+. Agak menekan jari tepi saya.

permukaan tepi

20130608-033736 PM.jpg

Typical puma, mmg agak stylo kalau bawak gi jalan.

belakang

Permukaan belakang nampak kurang supportive bagi buku lali. Heel support afak lembut banding pureflow dan lunarfly

20130608-033926 PM.jpg

tapak
Dia guna kaedah ‘waffle’ hampir sama dgn kaedah nike. Dan kewujudan tapak hitam yang agak keras membantu untuk kasut ini tahan lebih lama…

flexibiliti

20130608-070212 PM.jpg

Memang fleksible, lembut.

testing run

Masih baru. Saya baru clock 50km guna kasut ni. Saya perhatikan ianya lembut pada midsole promoting midfoot strike. Cuma kalau run jauh & > 15km better pakai stokin sebab saya dah kena blister pada bahagian depan kaki.

verdict?

Fleksibility : 5/5
Kestabilan : 4/5
Stail : 5/5 (nampak cool)
Ventilation : 2/5 (sorry dia mmg cepat panas
Sockless friendly : 2.5/5 (kalau long distance mmg kena blister la jawabnya)
pulus friendly : 4/5

Kasut ni retail price dalam rm289. Tapi boleh dapat diskaun 40% kat sesetengah kedai kasut. So saya beli ni dalam rm173 kalau tak silap. So economy wise kasut ini akan pergi dalam 400-500km ~ rm0.45sen/km

Banding kasut Brooks, Saucony atau even Nike, puma memang orang under estimate (even aku). Walaupun Usain Bolt pakai, jarang nampak runner pakai… Mmg, sebab Brooks mmg more ‘runner’s friendly’ walaupun harga agak mahal banding dgn puma (walau pun dah diskaun 30% kalau guna kad diskaun brooks)

Personally i prefer pureflow, more roomier to my toes dan boleh pakai tanpa stokin, dan kalau boleh bukan pureflow2 (sebab ada yg kata pf2 tak sedap). Walaupun mahal sikit tapi sedap pakei… Tapi alah membeli menang memakai bro!!!

Any comments are welcomed 🙂

Advertisements

8 thoughts on “puma faas 350 humble review

  1. Setuju, pure flow 2 lebih roomy n ventilated… Sayangnya jangka hayat kasut minimalist mmg pendek, terpaksala dipencenkan dah…

    Puma sedap gak ye? Nak try gak la, bole buat kasut training nih hehee…

    • To be honest, running comparatively mcm antara pureconnect n pureflow… Sbb ni kasut minimalist, cuma tak sepopular brooks… Ventilation wise agak kurang… Banding pf, ventilation agak similar dgn lunarfly…

      Faas200/250 mgkn best for <10km run… Light weight… 🙂

      For me it's a good bargain since retail price itself pun rm289. Plus dislaun 40% 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s