Kedah Mount Jerai Challenge – My 1st trail running experience

Walaupun dah enam kali masuk official running event. Ini kali pertama saya masuk acara climbathon.

Acara ini diadakan pada 15 Jun 2013. Pukul 8:00pagi

Masa nak pilih kategori, saya fikir masak2. Alhamdulillah, saya ambil kategori 12km kedah tertutup, dan bukan yang kategori terbuka 18km.

Ambil bib 5.30pm beserta kupon makanan. T-shirt penyertaan kena ambil 8:30pm. Sebab yg buat dlm perjalanan ke tempat lokasi (cakap je la tak siap lagi…) pi ambil pun 9:30pm baru boleh ambil. T-shirt cotton je…
Kesuntukan waktu, saya tak sempat beli formal energy gel. Jadi ganti saya adalah choki2 dan sugus sochews

20130616-122635 PM.jpg
persiapan macam nak tidur dalam gua, hahaha

Masa saya pergi pada 5:30pm, dah ada peserta yang dah pasang khemah untuk tidur di sana… Sia ada yang bawak family tidur kat sana… Haha

20130616-122914 PM.jpg
jom tidor yob!!!

Persiapan? Sehari sebelum saya pi lenjan buat tempo run… Dapat la sub6min dalam 5km. Lanyak la kaki nanti…

20130616-123017 PM.jpg
caru nahas punya run, haha

Carb load? Makanan disediakan pada makan malam, makan pagi dan makan tengah hari… Malam tu makan nasi &ayam masak merah. Balik dari ambil tshirt ada kenduri tahlil… Makan pulak mee goreng, roti canai, roti bun cicah kuah durian!!! Hehe

Pagi, tu saya sampai dalam 7:15am. Semua dok pakat warm up… Ada yg poyo mcm ambe… Tangkap gambor je kerja… Haha… Saya sempat berjumpa dengan seorang running blogger bernama Hafiz Aizat dia datang agak lambat sehari sebelum acara. Mujur saya remind dia yang air perlu di bawa sendiri…

Kalu ini saya menggunakan kasut lunarfly 2+ trail. Kasut yang saya ‘terbeli’ tahun lepas gara2 sale kat pacific mall kota bharu. Dapat diskaun 50%, boleh la dapat kasut tu dalam rm159 je. Saya sangat jarang pakai kasut ini. Sebab yelah trail running shoes yang stail macam ni mmg berat sikit banding yang bari macam new balance minimus trail… Kasut ni bagusnya tapak tebal, tahan lasak dan agak kalis air
20130616-011850 PM.jpg
ni kasutnya typical nike kan?

Kali kedua saya jumpa runner OKU bro Saad. Dia kata lepas ni dia akan pi SCKLM, kental jugak dia…

Ni gambar dia bersama yb dato khalid yunus 🙂

20130616-124014 PM.jpg

Disarankan bahawa kami membawa air sendiri maka saya membawa bag hydrapak saya. Saya bubuh 1.5L diluted 100plus dlm bladder bag.

Masa bermula 15min lewat dari dijadualkan… Biasalah exco kjaan kedah mai rasmi… Permulaan acara dimulakan dengan nyanyian lagu negaraku dan bacaan doa…

fyi : yb dato khalid yunus datang sejak sehari sebelum pertandingan… Agak low profile dia ni… Dia dengan selamba berseloroh dengan saya suruh saya yang bacakan doa… Haha

Yang kami kategori D ni dilepaskan 5min setelah kategori full dilepaskan…

Mmg mencabar 95% uphill inclination… Giler HR shoot up sampai 174bpm pasal panjat ke atas… Rasa nak pitam bila tempat yang curam… Ada tempat yang kami terpaksa berpaut pada tali… Mmg letih… Masa naik acapkali saya stop tarik nafas… Sampai check point kedua saya ambil air kosong minum…

Dah saya ni chap ayam je… Bila naik dalam 3km, ada dah yang turun especially kategori F dan D… Asyik dok tanya je lama lagi tak ke check point? Haha…

20130616-011344 PM.jpg
peta ketinggian kalau ikut endomondo

Senaik saya ke CP2, saya bersembang dengan peserta yang seminggu sudah baru pulang dari cabaran gunung everest…

Nak sampai kat CP2, ada seorang brother muda ni cramp kat kaki sampai tak boleh gerak kaki. Rasa dia dehydrated tu… Saya bantu bagi rawatan spt rubbing emugel kat betis dia… Then saya try rush ke CP2 dan maklumkan pada petugas…

Masa sampai kat CP2 tak sedar, rupanya air 1.5L tu dah habis saya teguk…

Turun pun satu masalah, sebab curam… Saya pulak sakit lutut… So saya banyak berjalan dari berlari…

20130616-011514 PM.jpg

masa naik, adoih…

Masa turun beberapa kali saya tergelincir dan tergolek… Tangan saya lebam dan tercucuk duri hutan…

Turun mmg mencabar juga… Perlu hati2…

Alhamdulillah saya dapat menyudahkan acara ini dalam 4jam. Calori 2400kcal burned, ave hr 145, peak hr 172. Max peak ~1000m dan estimated hydration loss ~4L

20130616-012231 PM.jpg

Tips (bagi saya la) nak join climbathon
– jangan eager nak speed, know ur strength
– ketahui kekuatan diri. Mujur saya ambil kategori tertutup, ramai yang terpaksa reach melebihi sasarab masa sebab ambil kategori terbuka…
– bawa air secukupnya dan bawa ORS (oral rehydration salt) atau runner salt
– pakai kasut trail sebaiknya…
– pakai glove…

Mmg best, Ada rezeki nak join lagi… Memang mental betul…

Saya sembang dengan salah seorang runner, dia kata mmg tiap2 tahun ada acara ni. (ye la, tahun lepas saya kan gumuk dan jahil pasal menda alah ni)

20130616-012358 PM.jpg
gambar atas kecil bersama bro runner OKU Mohammad Saad dan gambar kecil kanan tu bersama running blogger hafiz aizat

Pro :
– memang best mencabar, saya macam ketagih pulak… Hahaha
– ada krew hospital sultan abdul halim di lokasi penyertaan
– krew urusetia yang membantu
– makan memang sedap!!! Hari ni saya dok terngiang2 nasi ayam, padahal saya jarang makan nasi ayam… Haha

Cons :
– tiada crew perubatan di atas CP, kalau kena musibah seperti kena gigit tebuan sampai allergic teruk sakit la nak turun
– air hanya pada CP1 sahaja
– tshirt cotton je… Goodie bag tak de jajan lain…
– medal plastik je… Alahai…

aftermath
Saya tak tunggu hingga penutup. Dah tahu dah acara link dgn gomen abis lambat… Saya balik… Sebelum tu sesudah sampainya saya kat garisan penamat saya terus ke mengambil medal penyertaan

20130616-022402 PM.jpg
medal plastik je? Plastik pun plastik lah…

Saya terus ambil air botol mineral dan 100plus… Tak sedar saya teguk dua dua tu sekali hadap. Nampak sangat dehidrasi yang teruk!!! Saya menuju ke kaunter medik untuk mengambil ais untuk tuam pada kaki. Sesudah itu saya berbual dengan seorang doktor yang merupakan pegawai perubatan di Hospital Sultan Abdul Halim Dr Firdaus. Terkejut dia yang saya katakan saya seorang doktor yang menyertai acara ini. Kembang idung saya. hehehe

Sesudah itu saya menuju ke khemah makan. SAYA MEMANG LAPAR!!!! Mereka hidangkan nasi ayam… Bismillah… Mak ai!!!! Sedap betul (lapar kot). Ingat nak tambah lagi… Tapi ramai yang beratur… malu plak tu… Dalam hati balik lah… Sure wife masak…

Balik saya makan nasi putih, ikan goreng…. Lepas tu saya makan coklat moist wife saya beli kat Bellaria. Saya terlelap tidur… Tetiba perut keroncong dan minda nafsu saya teringatkan nasi ayam event… Alahai mana nak cari nasi ayam petang2 ni… saya pun pergi mencari nasi ayam. Tak jumpa… Nasi lemak kukus pun jadi lah… Hehe

20130616-023526 PM.jpg
ni pun jadi lah…

Hari Ahad, 16 jun 2013. Mmg saya ambil cuti. Arggghhh sakit, semua sengal… InsyaAllah esok kerja dan jadi Doktor terbaik bantu pesakit kerana Allah swt 🙂

Salam

#runningdoctor

٧ سعبان ١٤٣٤

Advertisements

6 thoughts on “Kedah Mount Jerai Challenge – My 1st trail running experience

  1. Tahniah Doc! Timing superb tuh bawah cutoff time 5jam tuh… Cayalaa, saya gak yg terlebih masa… Bln 12 G Nuang lak, jom2! Hehee… Mujola sini Ahad cuti… Bolelah berehat sambil layan sore muscles nih… Hehee…

  2. wow!! congrats!!. seronok baca ur experience.
    Saya masih belum terbukak hati nak cuba trail run lagi.
    sebab utama sebab belum cukup masa nak allocate utk training trail. tak berani nak main redah je.. huhu.
    good job doc!

    • thanks, kak noor… ni pun sabit dekat dengan rumah je.. kalau tak kerja buat taik mata je kat umah… hahaha

      tak pe kak… rasa ada lagi yg mcm cabaran nogori punya puna ada. yg kuala selangor solomon x-trail 7km pun ada… tapi tu mcm flat trail…

      apa2 pun ada rezeki nak join lagi… mmg lain dari yg lain 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s