anda adalah seorang ‘runner’ sekiranya…

Dekat nak exam ni lah makin gila. Masa ni lah juga idea mencurah nak taip blog… Alahai…

Apa nak tulis kali ni? Teringat dalam tip4running.com ada 50 sebab kenapa anda adalah runner. Dalam runners world pun ada… Secara amnya beberapa sebab anda sebagai runner tu banyak…

Macam macam sebab kenapa anda layak digelar sebagai runner bagi saya ini versi saya yang sengal dan mungkin versi 1 Malaysia… Haha… Mungkin agak parodi… Perhaps?


Anda boleh digelar sebagai ‘runner’ jika dari segi :

Pemakaian – kasut
1) anda boleh agak bila nak tukar kasut tu bila dah sampai masanya
2) anda punyai kasut hinggakan nak run pun boleh decide nak pakai yang mana
3) isteri anda tarik muka kalau pi shopping complex mesti berejam pilih kasut (alah kalau dia pilih handbag tak pe… Hahaha)
4) anda tahu apa itu D dan 2E tu apa maksud
5) anda tahu apa maksud overpronate, neutral dan underpronate
6) anda tak kisah kasut tu lawa ke tak janji pakai dan lari
7) contradict dgn no 6. Anda tahu kasut futsal tak boleh bawak run dan kasut running tak boleh bawak main futsal
8) kalau kasut tu dah tak boleh bawa berlari, anda suka gunakannya semasa keluar berjalan dengan isteri/keluarga konon nak tunjuk anda ni runner lah
9) kalau anda balik kampung/bercuti/travel jauh anda akan bawa bersama kasut anda, manalah tahu sempat jogging

20130928-093846 AM.jpg
Puma Faas 350? Urrgh…

Pemakaian – outfit
10) anda sekarang jarang beli t-shirt sebab selalu dapat t-shirt running event
11) anda suka pakai tshirt running event banding t-shirt polo berkolar yg wife anda beli kecuali kalau pergi kerja (mcm saya on call masa hujung minggu)
12) dulu anda ni jenis tengok tiga jenama je… Nike, Adidas & Puma… Tapi sekarang anda tahu jenama lain macam Brooks, Salomon, NB, Asics even Hoka One One
13) anda tahu apa maksud ASICS tu

20130928-094230 AM.jpg
Taken somewhere in the web

Tempat kerja/belajar
14) anda akan sembang lancar bila bab running, tapi kalau macam saya bab exam/kerja memang hancur.
15) sanggup standby kasut dan peralatan running bila rasa balik lewat ke rumah, mana tahu sempat run…

20130928-095650 AM.jpg
SPHM’s Medals

Perangai
16) kalau kesesakan lalulintas padahal dah dekat atau pun ada sapa ntah bawak slow nak mampus (road hogging), sure akan kata, “kalau aku lari sure dah sampai/boleh potong kereta depan)
17) kalau tengok tiang atau km dari sesuatu tempat boleh tahu lari berapa lama nak sampai rumah
18) anda entah macam mana sebelum ni tak suka tengok siaran sukan marathon, dualthon atau biathlon, tetiba boleh minat…
19) anda tahu siapa itu elite runner macam mo farah, kara goucher dan jeff galloway
20) anda tahu apa maksud lactate threshold, tempo, fartlek dan LSD
21) anda tampal bib anda dekat dinding rumah anda sebagai ‘wall of fame’ tak pun anda ada clear holder file yg dalamnya ada bib nombor dan sijil penyertaan
22) sebab anda so call diet la jugak, anda makan kat luar pun dah pandai tak pesan benda berminyak melainkan carb load before race
23) anda nampak jalan raya yang tak sibuk itu seolah macam treadmill anda
24) anda jarang ke gym
25) anda suka gunakan tangga atau sikit bila tertinggal barang suka lari ke tempat itu bila di tempat kerja
26) bila lalu kat kiosk kesihatan yg ada treadmill, eliptical mcm kat Ogawa ke, Gintell ke etc, kalau diorang offer naik treadmill sure dgn pokerface kata, “saya memang running kat luar pun” (ayat kejam, hahaha)
27) bila anda dah plan baik nak jogging, tetiba hujan… Masa tu dalam hati terdetik, kalaulah dalam rumah ada treadmill…

20130928-095023 AM.jpg
Homer’s running, believe it!

Media Sosial
28) makin ramai kawan anda daripada pelbagai lapisan runner, elit dan amateur
29) anda suka komen pasal pengalaman anda run
30) anda punyai banyak apps, nike plus, endomondo, runkeeper, calculator for runner
31) anda ini bagi sesetengah kawan rasa anda ni cukup menjengkelkan asyik dok post pasal running, ye ke… Ini link
32) anda sanggup berjam2 survey pasal tips untuk run, event run yg berdekatan atau yang otai cari yg jauh jauh dan memorable, nak pergi macam mana dan nak tidur kat sana macam mana…
33) anda akan frust bila anda tengah run tetiba apps enpon jam atau tak boleh sync lepas run… Sakitnye hati!!!

20130928-095427 AM.jpg

Ada ke? Macam tak lawak je… Haha… Kalau ada tambah2 la ye… Saya pun baru lagi… Kot kot mendatang ada nak kena tambah lagi… Atau pengalaman anda?

btw ASICS berasal dari bahasa latin : anima sana in corpore sano = “a sound mind in a sound body”

Sekian

amarsa13 28/09/2013 11:15am

Advertisements

What The Public Doesn’t Know

i love to share this article. many of us do not know what the other life as a doctor. here is to share.

Maria-Syamsi

I’m writing this based on my own experience, and the stories that my friends related to me. I’m writing as a government medical officer in a busy tertiary center hospital, which means I’m not a specialist, and neither am I a junior doctor/house officer. It also means that I have no power at all for decision making about human resource, buying of drugs and equipment, hospital bills, the service of other departments, my own pay or even the food I eat when I’m on call.

The only contribution I make towards the care of my patients is to care for them, with my knowledge and experience, as much as I can, with the most empathy, manners, efficacy and quality that I could give.

The only contribution I make towards the training of junior staff is by training myself rigidly, and then teach them all I know, with the little time…

View original post 2,077 more words

SP half marathon 2013 revisited

Dah lama tak post dalam wordpress ni… Rasa berhabuk dah. Ingat masa ramadhan hari tu nak post pasal tahun ni kurang running dan banyak cycling pun terbantut macam tu je.

Nak pos artikel pasal kena shin splint lepas larian bendang yang menjengkelkan tu pun kelaut lupa. Sibul dengan kerja, on call dan malas… Haha

Tapi kali ni mmg nak kena pos jugak…

Kenapa SPHM (Sungai Petani Half Marathon) ni ada punyai satu kenangan tersendiri? Ya, inilah running eventku yang pertama aku sertai dan sampai sekarang aku dah mula ketagih untuk menyertai acara larian (kalau dekat2 area utara la..)

Acara SPHM2013 berlangsung pada 14 Sept 2013. Beza dua minggu lewat banding tahun lepas (1 Sept 2012). Acara kali ini merupakan acara kelapan kalinya aku sertai dan buat kali ketiga aku menyertai acara half marathon.

Semasa puasa hingga raya puasa. Hampir tak berlari aku sebab penangan shin splint. Buat xray kat kaki n lutut takde micro atau hairline fracture. Cuma bengkak kat area tulang keting (soft tissue oedema). Pada awal tu mmg sakit sampai jalan pun nak kena berhenti sebab sakit. Nak solat duduk antara dua sujud pun siksa…

SPHM2013 ni aku dah online register awal Mac. So ini acara yang aku nantikan juga… Cuma persoalannya aku tak train balik untuk 21km. Sebab sibuk on call nak dan injury.

Persoalan kedua, aku dah serik nak pakai kasut puma faas 350. Bagi aku kasut ni lah yang ‘culprit’ buat aku injured (mungkin injury tu dah ada cuma faas350 tambah bom jangka je). Nak pakai pureflow dah season sangat. Nak pakai pureconnect takut terlampau nipis…

Memang kalu dari segi running mmg kelaut… Ogos saja mileage aku memang kurang sangat.

20130915-124539 AM.jpg

36km je untuk sebulan?

Yang membuat aku rasa gembira adalah kerana si Hana anak aku pun nak sertai larian SPHM bagi kategori 3km (sekolah rendah). Hana ni masa kat sekolah pun bagus, merentas desa dapat tempat ke-11 dan 4x100m pun dapat pingat gangsa.

Last run aku sebelum event ni adalah sehari sebelum run. 5km tu je. Endurance aku selepas rehat panjang memang kelaut. Yang aku perasan my resting heart rate pun dah naik dalam 55-58bpm. Paling low aku pernah dpt 45bpm

20130915-125125 AM.jpg

nak run macam ni? Hampes la…

Jadi petang tu selepas ambil hana dari tuisyen aku pun pergi Sunway Carnivall saja cuci mata tengok kasut running sambil carb load.

20130915-125424 AM.jpg

Perhabis kupon rm20 baucar pizza hut

Tergezut jugak aku kat Sunway carnivall seberang jaya ada kedai kasut skechers. Memang la kasut baguih, tapi sedia pulus la… Skechers gorun2 saja rm399… Adoyai…

20130915-125654 AM.jpg

duit duit….

Lepas tu pun aku pi kedai sukan studio. Ada brooks!!! Yeahhh, pi tengok kasut model baru Ghost6… Mak ai!!! Rm449 !!! Kalu diskaun 30% pun rm315… Alahai… Tertengok Ghost5, rm229 je…hmmmm ghost5 atau ghost6? Baik amik ghost5 sebab memang runners world editor’s choice award 2012. Apa lagi sambar je la…

20130915-010418 AM.jpg

ops, i did it again (buying running shoes)

Sebelum balik wife tapau subway menu of the day, chicken slices. Makan lagi…

20130915-075218 PM.jpg

sedap…

Si Hana gembira sakan, malam tak titon lagi… Jenuh kena suruh dia tidoq…

Kali ni kawan aku si Sab tak dapat join pasal ada hal. Tapi dia suruh ambilkan bib no dia…

20130915-075517 PM.jpg
macam biasalah kena post gambar no bib, haha

20130915-082204 PM.jpg

me and my daughter bib’s numbers
ait, AR tu stands for my initial, and 13 tu my birthday… Coincidence? Hmmm

Pagi tu kami bangun awal, dalam 5:15am. Hana 5:30am. Tunggu azan subuh dalam 5:53am. Dah pakai baju untuk lariab kami pun bertolak ke Dataran Jam Besar dalam pukul 6:05am.

Agak cuak sebab sampai dalam 6:25am. Tak sempat nak prepare apa… Saya terus bergegas ke tempat permulaan. Aku suruh isteriku dan hana tunggu kat Jam Besar (kategori Hana dalam 7:15am). Sampai je kat tempat permulaan, terdengar…”5,4,3,2,1….teeeetttttt!”. Laaa dah mula ghupanya… Masa mula lari… Eh tengok diorang ada riben… Eh kenapa aku tak dapat… Tak pelah… Kalau tak dapat finisher medal, my nike GPS jadi bukti…

Kali ni aku tak berapa nak ambil gambar masa run… Aku tumpukan masalah pada kaki aku. Pada awalnya sakit tapi lepas rasa tahu step pakai kasut Ghost5 ni… Rasa selesa pulak… Memang lah tak heran dinobatkan sebagai kasut runners editor choices.

Aku tak lari laju… Tahu aku tak train takut injured. Pace 10km pertama dalam 7min/km++ saja. Aku anggap ni sebagai train LSD aku… Slowly aku menyusuri masuk kampung che bema… Alhamdulillah water station mencukupi… Kali ini energy gel aku tak jatuh kali ni…

Tapi pada 15km seterusnya memang al dah rasa nak hit the wall… Letih… Pada awalnya aku buat runwalk 5:1minit sekarang dah jadi tak tentu… Aku teruskan jugak tapi kurangkan 3:1 sahaja… Aku menyusuri sungai layar dan depan sekolah keb syed jan aljafri. Kemudian terus ke taman jublee. Setelah itu aku menuju ke bulatan depan sekolah menengah ibrahim.

Pada ketika itu aku memotong seorang uncle cina tua. Dia tegur aku, “adik lari adik, jangan jalan saja ma… Tengok uncle dah tua pun uncle lari lagi…”. Saya cuma menyapa senyum, “dah cramp la uncle”

20130915-090036 PM.jpg
terima kasih blogger alharis akan gambar yang ohsem ni

Aku dah terlalu letih… Jalan je melalui jam besar… Tahun lepas aku lari (alah sebab 12km je masa tu)

Alhamdulilah sampai!!!

20130915-090401 PM.jpg

Ketibaanku disambut oleh isteriku dan anak sulungku yang dah awal2 habis run… Abah bangga dengan Hana 🙂 🙂

20130915-090709 PM.jpg
proud father…

Cuaca yang sungguh baik… Redup dan tak panas… Memang melegakan hati dan kakiku ini…

Tak nafikan pace kali ini memang slow tapi aku memang berhati2 nak run. Takut insiden shin splint berulang. Memang aku rasa lega pada keesokan hari aku cuma mengalami cramp bila pergi kerja…

20130915-092600 PM.jpg
pace slow je…

Rasa seronok…

20130915-092702 PM.jpg

me and my daughter finisher’s medal

20130915-092824 PM.jpg

summary of my run, thanks to my lovely wife for her full support of this obscession… Hehe

Memang kali ini SPHM2013 memperbaiki segala kelemahan yang ada seperti isu water station untuk HM. Cuma ada kelemahan seperti point direction untuk HM. Selain itu ramai bercadang kepada organiser akan menggunakan electronic bib system. Namun bagi aku itu tidaklah menjadi masalah besar…

Aku ucapkan tahniah akan krew2 SPHM2013. Terbaik!!! Anda menaikkan nama Sungai Petani sebagai salah satu bandar yang ingun dilawati oleh runner.

Aftermath?

Apa lagi makan la!!!!

20130915-093431 PM.jpg

sila sila… Hehe

Apa pun sebagai parents aku bangga anak aku suka akan sukan dan kesihatan selagi tidak tinggalkan pelajaran…

20130915-094100 PM.jpg

sijil yang sungguh ohsem

Ok lah… Ada apa2 nak tambah? Saya rasa event SPHM ini patut ada dalam diari runner terutamanya runner yang berada diutara.
InsyaAllah jumpa lagi tahun depan!!!!

🙂 🙂 🙂