Bersenam di bulan ramadhan

Salam, malam ini bermulalah bulan Ramadhan 1434 hijriah.

Alhamdulillah syukur saya dipanjangkan umur saya sehingga dapat merasa nikmat Ramadhan…

Banyak benda kerisauan yang aku (sorrylah guna aku, agak kasar kan). Amalanku ini dapatkah sampai ke ramadhan terakhir…

Sebak menceritakan… Bukan pasal apa, bulan ni lah bulan yang saya membenci bazar ramadhan. Tapi kadang (selalu) kena beli makanan untuk iftar. Kalau saya memadai roti dan kurma… Air soya beli kat kedai tu sah cukup. Kalau air tebu tu dah mewah. Saya nak try rasa susah orang kurang berpendapatan, bukannya bermewah dengan makanan buffet iftar di hotel.

Kalau nak cerita pasal ni tajuk kat atas mesti tak habis…

Ok…

Seperti yang saya cerita dalam post lalu. Saya mulakan so call diet HHCS saya ni Mac tahun lepaskan? Bulan puasa tahun itu jatuh pada ~25 julai. Jadi lebih kurang empat bulan lepas baru berjinak dalam larian. Masih gila berlari… Dan tiada stail dan cara nak target larian. Yang penting masa tu lari je. Hampir tiap2 hari lari. Masa tu balik janji lari tak kira 10min pun jadilah…

Saya agak teruja dengan sebuah blog yang runnernya seorang islam dari USA. [muslim runner]. Saya juga memberikan pengalaman ringkas saya ketika puasa tahun lepas dan running. Terujanya saya beliau membalas komen saya!!!

20130710-012756 PM.jpg
owh my english!!! Hehe

Apa yang nak saya kongsi kali ini adalah bolehkah bersenam atau berlari ketika puasa. Jawapannya sudah tentulah boleh!!! Tapi ini cara saya atau mungkin pada masa itu saya cedok kaedah orang lain…

perlu diingat ini bukanlah panduan atau guideline, ini bergantung pada kesesuaian anda ketika ramadhan. Saya agak ‘jelek’ bila ketika nak berpuasa ramai yang so call propose self proclaimed guideline. Sorry lah saya Dr, bila dengar guideline saya teringat macam Breast Cancer Guideline yang ada crossreference tu

Puasa dan Sahur

Ketika itu saya masih berada di kubang kerian, saya masih di kampus kesihatan universiti sains malaysia. Jadi ‘family pressure’ nak beli makanan di bazaar ramadhan tu kurang. Melainkan saya balik pada hujung minggu. Kenalah pergi bazaar. Masa saya kat sana, berapa kerat je saya pergi ke bazar ramadhan. Kadang serik sebab ada sekali tu saya mengalami keracunan makanan. Mujur tidak serius…

Saya lebih selesa makan apa yang ada… Beli roti, masak telur scramble, minum air teh tawar dan kurma.

20130710-062455 AM.jpg

simple je

Kalau malam mungkin top-up pun makan macam ni je la… Hehe

20130710-062756 AM.jpg
ni telur separuh masak

Bersahur pula dengan protien dan carb

20130710-062951 AM.jpg
roti serat, tuna, minyak zaitun dan air soya, cukup simple

Mesti tertanya2, eh tak makan nasi ke masa bulan posa… Eh makan nasi apa, kalau lepas terawikh… Tapi jarang sebab nak makan nasi kan ikut ala Kevin Zahri nasi segenggam… Kalau nasi bungkus sapa nak jual? Jadi bulan puasa saya banyak makan roti aje la…

Berbuka saya minum accelerade yang saya beli dari kiosk GNC. Dan optimum nutrition (masa tu ada la pulus sikit….)

20130710-112232 AM.jpg
best

Tu ala makanan ketika berbuka atau sahur. Saya mmg makan tak banyak… Jadi badan agak ringan. Cuma saya ‘cheat’ berbuka atau sahur di rumah mertua saya pada hujung minggu (ketika itu)

Saya banyakkan sayur atau buah seperti epal atau oren pada malam supaya buang air besar berjalan lancar. Masalah dengan puasa kebanyakannya adalah sembelit, berulangnya penyakit batu karang saluran kencing, gastritis dan kencing manis.

Ketika puasa saya tak berapa kisah nak count calorie kerana puasa itu kita dah kurang kalorie. Namun, masa puasalah kita boleh dan ada masa untuk count calorie sebaiknya.

Selalu pada sehari sebelum, dan sahur hari pertama puasa saya makan agak banyak sebab saya ambil prinsip carb load…

running

Part ni yang part yang saya rasa part yang ‘kerja gila’ pernah saya buat seumur hidup. Saya jogging masa bulan puasa. Masa di kubang kerian saya jog dekat2 berbuka dalam 30-45 minit. Saya lari tak laju. I mean low intensity atau kalau yang guna HaRaM tu dalam zone 1 atau 2 sahaja. So selalunya saya dah ready akan menda berbuka atau ketika pulang dari run. So saya ada dalam 15min untuk menyediakan makanan saya. Kadang tu tak sempat sedia saya minum je air kosong dan kurma untuk iftar. Lepas tu baru masak.

Pada awalnya memang letih tapi dah biasa alhamdulillah jadi keseronokan pula… Macam satu ibadah jasmani pula… Lari sambil berzikir…

20130710-011643 PM.jpg
tak banyak pun mileage janji lari je…

Malam pun kalau saya masih ok dari solat tarawih, saya run keliling taman perumahan saya di pasir tumboh… Tapi jarang saya lari pada waktu malam…

gym

Macam si kawan saya syuk, dia kaki gym. Dia akan pergi gym selepas tarawih. Di pasir tumboh ada gym yang buka sehingga 1:30am, jadi sempat la nak berjimba di dalam gym. Dia pun buat tak lama, dalam sejam sahaja. Saya pun pernah pergi gym ketika puasa tapi tak sekerap running ketika puasa.

puasa tahun ini

Sejak larian bendang 2013 saya tidak berlari. Sakit shin splint pada kaki kiri saya ni memaksa saya sidelined dari berlari buat seketika…

Kesibukan oncall selang tiga hari berturut2 menyebabkan saya tidak sempat melakukan aktiviti petang. Saya cuma sempat buat plank, dan rolling rehab massage pada kaki saya…

Namun plan saya pada tahun ini agak berbeza. Dah saya bekerja di Hospital Sultanah Bahiyah dan berulang dari Sungai Petani agak sukar. Apa yang saya boleh buat adalah bersederhana. Plan saya saya akan berbasikal 30-45min atau melakukan rehab pada kaki saya

Alhamdulillah mungkin Allah memberikan shin splint ini supaya saya lebih menjaga nikmat Allah beri… InsyaAllah saya akan datang dengan semangat baru dan keazaman baru tambah2 menjelang event half marathon yang ketiga saya di SP half marathon

Dan kalau ada masa kelapangan saya akan berbasikal ke masjid untuk solat fardhu atau tarawih

20130710-022236 PM.jpg
pi masjid jep

Tambahan pulak sejak pulang semula ke kedah, berat badan saya meningkat dari 69kg ke 74-75. Risau jugak, agak plateau. Jadi gunakan sebaiknya puasa untuk beribadah dan berriadhah sebaiknya…

Apa saya nak tambah lagi?

Selamat berpuasa, jadikan puasa ini lebih baik dari tahun sebelumnya

Salam

١ رمضان ١٣٣٤
٣:١٦ ڤ.م