Penang Run 11 Jan 2015 3rd circiut. My 6th Half Marathon Experience

Malas betul nak update blog nih… Tapi kena jugak lah… Kalu tak berabuk la blog nih…

Sama je intro… Nak citer apa hah? Ok lah cerita pasal running event half-marathonku yang keenam kalinya. Mula malas nak join… Sebab event hari Ahad, kerja… So gagahkan diri jugak lah…

Aku terlepas 2nd circuit sebab onkol masa tu… Kalau tak boleh cukupkan kiub HM tu jadi satu kiub comel… Lepas PBIM2014 aku tak buat apa sangat… Lari macam biasa, sikit2 tak train hard… Sebab kerja onkol etc… alasan aje la mamat ni!!!

Pada bulan Disember tu aku tak run proper sangat sebab ketagih naik gerek pulak…

IMG_5596.JPG
beli la Polygon Helios C4, ehem ehem…

Minggu masa nak run ni aku tak berapa run… Konon taper lah, tapi sebab aku onkol 4x dalam minggu tu… So agak letih la… Nak run masa onkol pun tak sempat… Ada satu hari onkol tu ada empat laparotomy aku kena masuk… Tak pe, harap semua pesakit yang aku jaga aku doakan semoga cepat sembuh, aku cuma membantu sebaik mungkin, Allah jugalah maha penyembuh… Minggu tu aku onkol hari Jumaat. Sabtu pagi tu pun aku masih operate lagi…

Sabtu tengah hari aku bergegas pulang… Aku call isteri kesayangan aku ajak pi ambil bib no kat MPSP, Perda. Nasib SP ke Perda tak jauh…

IMG_5730.JPG
aku janji tak kan pakai baju running event…

Eh kenapa tak nak pakai baju running event? Alahai malas la… Semua pakai yg sama… Macam boria la pulak, lagi pun running vest. Tak suka pakai, nampak ketiak… Bukannya salah kalu kita tak pakai baju event pun… Hehe. So aku pakai baju nike running ni… Serik sebab masa PBIM pakai baju PBIM… Hodoh je rasa… Even majalah Runners World cadangkan jangan pakai baju running event. Nih artikel dia Is It OK to Wear the Official Race Shirt on Race Day?. Sebenarnya aku dah beli sebulan lepas baju nike putih tu, memang baju t-shirt bodo yang antara yh termahal aku beli selain baju jersi bola, hahaha rm75!!! Demi run nak kasi sedap aku pejam je mata… Memang kain dia ringan dan cepat sejatkan peluh…

Kali ni aku try kasut baru, iaitu kasut Brooks Pure Connect2, dan aku akan ucapkan selamat bersara buat Kasut Pure Connect aku yang pertama

IMG_5760.JPG
apa apa pun ni review daripada Running Shoes Guru

PureConnect2 masih mengekalkan kehebatan pureconnect1, cuma PC2 ada uneven shoelaces, mungkin pada Brooks itu akan buatkan kaki lagi natural…

Ingat nak pakai Brooks PureFlow2, punyalah jemur… Tapi kena hujan!! alahai…

Prerun carb aku tak makan hapa sangat, makan pasta buat sendiri aja… Pastu makan la nasi… Lemang Pak Teh lupa beli la pulak…

Cuma aku Ahad tu aku tak cuti… Aku maklumkan kat big boss aku aku akan datang kerja lambat sikit… Dan terus ke hospital alor setar (old hospital) untuk buat prosedur elektif endoskopi kat sana…

Sebab aku dah terbiasa run ni… Aku sekarang agak rileks. Siapkan segala yang ada… Bib no check, baju check, energy gel check, runner’s salt check, setokin, check, baju nak gi kerja check.

Aku bertolak dari SP ke Bandar Perda dalam 4am. Sesampainya kat sana dah penuh orang di ruang legar MPSP. Aku nak jumpa kawan baru… Dr Aktar Rahman, hantu runner, triathlon dan macam2 lagi

IMG_5736.JPG
macam jejak kasih la pulak… Hahaha

Tak ketinggalan aku jumpa runblogger terkenal Bro Aizat Yanan. Dia memang cool… Tapi sempat sembang dengan dia sekejap je… Kali pertama jumpa Bro Aizat ni masa kat Jerai Climbathon 2013

IMG_5738.JPG
selpiaq sedaih… Sampai julin mata aku… Hahaha

Pada 530am kami dilepaskan!!!

Dah lama aku tak pasang lagu kat iphone5saku masa run jadi aku pun pasang la… Mana tahu bakar semangat…

IMG_5784.PNG Do or Die – My favourite Running Song

Permulaan aku agak baik… Aku cuma kekalkan pace aku dalam 6m30s-6m45s/km dalam larian ni… Alhamdulillah running route yang agak flat. Tiada inclination secara mendadak.

Aku bawa 5 energy gel (dua non caffienated dan 3caffienated). Aim aku slurp setiap ~4km dan runner salt dalam bila dapat air kat water station.

Tetiba azan berkumandang pada ~6:15am. Mula la tertanya bila nak solat subuh nih… Jangan buat2 nak subuh gajah. Aku aim pada km ke-10 aku nak solat. Sesampainya aku kat sebuah surau kat kawasan Kubang Semang, aku terus wudhu dan agak lawak sebab masa ni ahli jemaah dah habis solat dan tengah wirid, kan aku pakai running thigh. Aku bertanya, pakcik, ada kain pelikat tak… Depa mac acuh tak acuh je dan layan wirid… Mungkin macam dalam pendekar bujang lapok kot… cobaannnnnnnnn

IMG_5785.JPG
cobaannnnnnn

Aku pun cepat ke area solat wanita capai kain telekung dan pakai mcam kain pelikat untuk solat… Nasib tak pakai telekung!!!! Hahaha…

Lepas solat, aku capai kasut dan terus sambung lari. Yang Dr Aktar punya pengalaman lagi la… Dia kata dia pergi satu masjid/surau tanya subuh dah masuk ke, pakcik kat surau tu lari… Mungkin takut tu Zombie kot… Hahahaha

Aku sambung run… Keep my speed at relaxed pace… Reminds myself “you can do this run amin!!”

IMG_5786.JPG
lovely view…

Rasa pace dah agak lemau… Aku try buat ala2 negative split pace… Tapi ada la sikit berhasil… Masa dekat 2km notice lagi aku tengok jam aku… Aiseh apasal jam aku dah 20km? Aku pun run… La, sampai 21.1km, rupanya ada 1km lagi… Ingat nak jalan je… Tak boleh… Aku kena run sampai habis!! Aku pun try bukak langkah laju2 sikit masa run tu…

Akhirnya aku sampai…

IMG_5746-0.JPG geget medal sket!!!

Ni yang aku dapat dalam my garmin fenix

IMG_5759.JPG
cadence boleh improve lagi, heart rate maintain tak lajak sangat

IMG_5772.JPG
consistent pace

Official result? Yeay!! Dapat e-cert… Alhamdulillah walaupun solat tapi pace tak lari dalam 6m51s/km

IMG_5776.PNG abang angkat baru aku tu laju seminit dari aku… Jaki tul la… Hahaha

Lepas run… Aku terus balik… Mandi kat R&R Gurun. Breakfast kat Hospital Alor Setar, pastu buat scope sambil tunggu boss datang…

IMG_5748.JPG
bihun sup dagin yang sedap!!!

Alhamdulillah tak sangka aku beat my own PB (kalau timing tu aku stop solat la)

IMG_5744.PNG semakin menampakkn hasil, alhamdulillah… InsyaAllah 6m15s/km untuk Half Marathon

So, verdict… The best run so far… Alhamdulillah!!

Ok lah, jom titon, esok ada klinik plak… zzzzzzzzzzz

aftermath

Keesokan paginya DOMS (delayed onset muslce soreness) melanda… Jalan pun kengkang… Hahaha

keep running and keep helping and treating the others

13/01/2015
22/03/1436
1:30am

#runningsurgeon

SP Half Marathon 2014 – Third Year in a Row

Lama dah tak membebel kat dalam ni… Kerja punya pasal. Sebab selalu aku kata kat my junior Dr especially House Officer, kalau depa banyak masa depa tulis blog kutuk2 tempat kerja depa, depa tak da etika dan depa banyak masa untuk leisure. So takde alasan kata kerja ward tak siap…

Ok lah…

Tahun ni aku dah sertai SPHM buat kali ketiga. Memang macam acara tahunan. Aku join sebab sokong usaha local community sini je… Plus anak aku dah sejak Julai dok tanya bila abah nak join SPHM? Dia nak masuk…

Tahun ni ada kategori baru iaitu funrun 5km. Tetiba wife pun tergerak hati nak join. Ok la, harap2 suatu hari nanti kami boleh run 10km or even half marathon… Haha

Route HM, organiser masih mengekalkan route yang lama… Tu yang seronok nak beat tahun lepas rekod kat sini…

persediaan

Sejak Penang Run 2014 tu aku tak run apa sangat, ye lah sebab masa tu nak puasa… Then lepas raya memang pace macam hampas… Slow tak bermaya… Kerja lagi… Pace pun cukup2 makan aje… Nanti nak PBIM2014

mini event larian sihat 2014
Pastu ada la aku join mini event kat hospital larian sihat 2014. Untuk staff hospital sultanah bahiyah aje… Join je lah, sebelum buat weekend rounds… Haha… Mulanya diorang nak buat 8km tapi mungkin staff tak cukup drop to 4km je…

IMG_4485.JPG

Haha, tak sangka dapat tempat ketiga acara sebab lepas run, terus mandi buat wardround… Esok tu bigboss Mr Regunathan bagitau saya dapat tempat ketiga… Hahaha

Dua tiga minggu sebelum saya run saya suka gi kat muzium arkeologi buat runhill… Sakit kaki wooo… Tapi best!!!

IMG_4703-0.JPG

experimental

Selalu rutin aku try buat runwalk… Then entah macam mana ntah aku try buat run at HM pace which i believe aku punya HM pace dlm 6:45min/km. So aku run 5-10km dalam 6:30min/km. Aku kali ni tak nak run walk sangat sbb mcm aku perasan kalau nko dah boleh lari jauh sikit yg nko boleh expect mileage dia, try run at aerobic phase… Rasa macam less taxing… Cuma nanti kena try buat fartlek ke or tempo sulam….

baju pagoda

Aku perasan bila run pakai baju sintetik yang organizer bagi tu agak tebal dan tak sejatkan peluh dengan baik. Pastu rasa baju tu berat dan bola end run tu macam lari bawak guni air… No wonder ada debatable issue pasal cotton vs synthetic garments. So aku rasa run kali ni memang aku nak run dengan baju pagoda aje… Hahaha

carbload
Aku basically makan apa saja tapi dah jadi tradition aku akan makan benda berasaskan pulut macam lemang, pulut tanak etc… Memang sedap… Apa barang pasta!!!! Haha

race day

Kami bangun awal seawal 5am. Sebab kan kali ni wife pun nak run… Solat kat rumah siap2, minum kopi-O kopiko secawan pastu aku minum endurance dan whey protien satu scoop. Kami keluar dari rumah dlm 6:00am. Kami solat siap2 kat umah… Harap2 sampai on time. Kali ni aku pakai brooks pureflow2 sama macam aku pakai masa penang run 2014

Kami sampai kat masjid jamik alrahman tu dlm 620am… So kami jalan sana dlm 5min. So aku kata kat wife dan hana kata abah rush dulu…

IMG_4717.JPG ready to rock

3, 2, 1……….! Go!!!
Aku tak rush run macam tahun lepas… Aku just slowkan pace dalam 7min/km je… Congested pack, subuh yang sejuk jadi belengas dan panas… Then aku naikkan pace dan maintain dalam 6:30-6:45min/km je…

Water station tak banyak rasa dalam enam sahaja, ada water station bertindan dengan 12km tu yg dah habis airnya… Sampai aku mintak botol air extra kat volunteer yang sah kutip sampah…

Kali ni aku tak pasang ipod masa lari… Kali ni memang aku banyak experimental dengan benda baru… Aku perasan aku tak kalut nak dengar lagu dan nak run… Jadi aku boleh tumpukan dengan running form… Setiap 4-6km aku akan sedut energy gel. Mujur kali ni organiser bagi botol air mini 300mls. Kecil comel dan senang bawa masa run… Bila run aku sedut sikit energy gel dan hirup air secukupnya…

IMG_4718.JPG

aku tak suka attitude sesetengah peserta, memangla event ni hari sebelumnya hujan, bila ada lopak air ada tepi jalan, jangan la elak dengan lari masuk ke tengah jalan, kalau ada kenderaan dari belakang datang secara mendadak, tak ke boleh mengundang kemalangan?

Lepas tu yang dah lari 12km tu dah jalan tu jangan la jalan berkelompok atau saing sampai 3 orang satu barisan… Nanti kenderaan hantam dari belakang kan susah… Benda ni tak payah ajar masa start run tapi common sense la…

Kali ni 98% aku run dalam HM pace dan run sahaja… Ingat last energy gel yang aku bawa aku nak save tapi tak boleh, masa last 2km tu aku perasan aku nak hit the wall, aku terus sedut energy gel…

Aku sampai jugak!!!

Alhamdulillah… Aku tak sangka dapat atasi rekod tahun lepas

IMG_4779.JPG alhamdulillah…

aftermath

Wife happy walaupun run 5km dapat medal. Si Hana merajuk sebab run tak dapat medal, tahun ni cuma peserta 100 pertama sahaja dapat… Tangkap gambar pun merajuk…

Aku? Taktik pakai baju pagoda, tak dengar ipod mp3, negative pace dan corrent timing of nutrition menjadi… Alhamdulillah… Lepas run aku tak rasa letih sangat, kaki rasa sakit tu biasalah tapi tak seteruk dulu… Dah boleh adapt dah. Aku ibaratkan run ni mcm LSD training PBIM2014 nanti… Plus this marathon is my fastest pr so far for my HM. InsyaAllah will be more.

Esok tu? Aku kerja la… Ramai yang cuti…

IMG_4733.JPG

Semoga jumpa lagi di tahun hadapan. Terima kasih…

Penang Run (1 June 2014) – back from hiatus

Sorry as i prewrote this in English…

actually it was my 10th running event

After finishing my mmed surgery (master in surgery). I back to work in HSB. I intended not to join running event as I was busy with hospital work… But I still keep up with my weekday run usually on sundays, teusday or wednesday. Usually 3-6km depending my tiredness and how early i can comeback from work. My long workout usually on friday or saturday morning.

For this run. I didn’t expect too much, as i wanna stay injury free…

This was the running event i least took picture. After finishing run i drove back to work. Lucky my friend covering morning rounds and scopes. My nike apps suddenly ended my running workout. So i have to restarted back again. Lucky i use endomondo as a 2nd apps backup. As it has interval programme.

I just ran using runwalk method, (2m10s run 20secs walk x 15)
(2m run 15secs walk x15)
(1m45s run 15secs x 15)
It went well initially but at last 3km i hit the wall so badly

20140611-013846 am-5926978.jpg
my first sub 7min/km HM

Ended up i just ran 1min and 30s walk.
The environment was great, less inclination except last 2km. Good water station which was 6 of them. I ended up galloping 4 energy gels that i slurped it every 4km.

At the first 3.5km I stopped by for my morning prayer at petrol station’s praying room. Then resumes running (so the actual timing might differ from my endo stop,pray and run timing)

Thank God this is my first sub 7min/km HM. InsyaAllah more to come. Peace…

20140611-013847 am-5927256.jpg
Thank Goodness i was an average joe person. errr, moustache man? Owh come on!!!