Gagal Untuk Menempuh Kejayaan

alhamdulillah setelah sekian lama nak update post ni… Maka hari ini selesai juga…

Khamis lepas (27 februari 2014) selepas larian pagi (aku cuti seminggu jaga anak) aku melepasi 2000km jarak larian. Phew, alhamdulillah… Jarak yang agak lambat dan slow banding dengan setengah orang lain… Tahun lepas aku ceritakan pengalamanku genam setahun berlari. Tiada apa yang nak dibanggakan. Bukannya atlet negara pun cuma kepuasan diri.

20140301-050503 pm.jpg

Namun disebalik 2000km mileage ini tersimpan suatu kegagalan yang aku pernah hadapi. Sebenarnya aku ini selalu gagal… Memang failure… Final undergrad medic pun fail, ujian kereta jpj pun ulang dua kali. Cuma akad nikah je tak… Hehe. Pada awalnya aku pada November 2011 aku tidak dibenarkan untuk mengambil perperiksaan final year master in surgery 2012. Bukan sebab aku malas (eleh, malas lah jugak…) tapi kerana berulang menjaga ibuku dikampung…

IMG_5779.JPG
nak buek camno…

Selepas itu aku rasa hampa, pada ketika itu aku memang dalam tahap overweight. Berat badanku 85kg. Aku selalu dapat migraine, aku cepat mengah, cepat letih dan trademark paling ohsem masa tu, balik kerja terus tidoq sampai maghrib…

20140301-052018 pm.jpg

Aku lupa titik tolak aku mula lari… Tapi serasa aku sebab aku guna apps vioden pedometer. Aku balik rumah sewa jalan kaki saja dari HUSM yang jaraknya 6.5km ke Bandar Pasir Tumboh. Masa tu kira habis jauh la aku jalan… (Maaf takde gambar ni tapi rasa ini titik tolakku) salah satu sebab kereta kena repair… So jalan ajelah…

Bermula dari itu aku mula membiasakan diri untuk berjalan selama sejam untuk berjalan atau pun runwalk, takpun malam aku ke gym bersama Shuk… Aku memang aim untuk kurangkan berat badan aku untuk sihat. Lagi satu aku cuak la si kawan aku se housemate dengan aku dapat ambil periksa, yang aku masih dok settle pasal dissertasi. Jadi aku sibukkan diri dengan urusan aku… ada jugak la aku join geng2 bak ambil exam masa tu, tapi rasa macam menggangu tumpuan mereka pulak… Jadi aku let it go…

20140301-052036 pm.jpg

Aku pun mula cuba bangkit dari kenormalan diri aku.
Alhamdulillah aku berjaya jugak merasa berlari (walaupun banyak jalan) 5km dan 10km.

20140301-052211 pm.jpg

Selama 2000km inilah aku ditampari dengan kegagalan lagi. Aku gagal dalam final year exam yang berlangsung di PPUM (pusat perubatan universiti malaya) pada penghujung oktober 2012. Untuk menghilangkan sedih kegagalan ini aku berlari hampir selang sehari 10km

20140301-052652 pm.jpg

Masa fail final exam tu aku kena balik hospital lama, risau lah jugak sebab sana sibuk, tak leh cope dengan study… Tapi alhamdulillah dengan kesibukan dapat meluangkan masa untuk study dan jogging, pada tahun 2013 banyak juga aktiviti larian yang aku join…

Pada pertengahan march 2013 aku pulang seketika ke HUSM untuk study leave, aku gigihkan usaha untuk study… Study jangan tak study… Ni last time aku ambil di bawah tanggungan Hadiah Latihan Persekutuan, kalau tak kena bayaq la lepas ni… Exam kali ni di HUKM pula…

Namun… Nasib tak menyebelahi aku… Aku fail lagi dalam kertas teori ku… Padahal aku dah beri 110% usaha masa tu… Timing semua top, lecturer pun heran, cuma konklusinya isi kurang masa esei tu…

IMG_5778.JPG
mana2 aku bawak kasut…

Trial kali ketiga, aku nekad. Aku cuba buat yang terbaik… Dalam masa sama aku pun join Larian Kelantan 2013 dan jugak SP Half Marathon. Kali ini di HUSM. Keriasauan melanda… Adakah aku boleh cope dengan pressure yang melanda. Dah lah gagal kertas teori 2x, nanti adakah boss nak bagi lagi study leave kalau aku gagal lagi. Teman aku masa itu hanyalah doa ibu, isteri dan kenangan muka jernih anak2 ku… Doa dan munajat ku pohon…

Tidak ku lupa aku akan turun petang untuk run kalau sempat atau tidak letih… Kadang aku rasa ianya hilangkan gementar ku… Even 3hari sebelum exam aku masih run lagi…

Masa tu Allah saja tahu kekusutan hati masa exam aku tabahkan diri…

IMG_5777.JPG
my self-mantra

IMG_5780.JPG
kasut ni lah menemani aku masa exam, beli masa exam kat PPUM tapi sebabkan fail, aku janji takkan pakai selagi tak lulus kertas teori…

Akhirnya… Aku lulus exam!!! Hepi? Toksah cerita la… Aku tak tahu apa nak cakap masa tu…

IMG_5782.JPG
new surgeon, tiada dalam gambar Dr Sarfaraz dan Dr Ul-Hassan

IMG_5781.JPG
Bersama dengan HOD Surgical Department HUSM

Bermulalah satu perjalanan hidup baru aku… Daripada #runningdoctor kepada runningsurgeon

Semoga Allah merahmati hidupku ini…

keep running and treating…

punyalah seksa aku nak tulis entri ni sampai habis… Sbb setiap kali aku tulis aku macam jadi tenggelam punca… Tiada apa yang nak dibanggakan atas usaha ini… Life goes on…

Penang Run (1 June 2014) – back from hiatus

Sorry as i prewrote this in English…

actually it was my 10th running event

After finishing my mmed surgery (master in surgery). I back to work in HSB. I intended not to join running event as I was busy with hospital work… But I still keep up with my weekday run usually on sundays, teusday or wednesday. Usually 3-6km depending my tiredness and how early i can comeback from work. My long workout usually on friday or saturday morning.

For this run. I didn’t expect too much, as i wanna stay injury free…

This was the running event i least took picture. After finishing run i drove back to work. Lucky my friend covering morning rounds and scopes. My nike apps suddenly ended my running workout. So i have to restarted back again. Lucky i use endomondo as a 2nd apps backup. As it has interval programme.

I just ran using runwalk method, (2m10s run 20secs walk x 15)
(2m run 15secs walk x15)
(1m45s run 15secs x 15)
It went well initially but at last 3km i hit the wall so badly

20140611-013846 am-5926978.jpg
my first sub 7min/km HM

Ended up i just ran 1min and 30s walk.
The environment was great, less inclination except last 2km. Good water station which was 6 of them. I ended up galloping 4 energy gels that i slurped it every 4km.

At the first 3.5km I stopped by for my morning prayer at petrol station’s praying room. Then resumes running (so the actual timing might differ from my endo stop,pray and run timing)

Thank God this is my first sub 7min/km HM. InsyaAllah more to come. Peace…

20140611-013847 am-5927256.jpg
Thank Goodness i was an average joe person. errr, moustache man? Owh come on!!!