puma faas 350 humble review

where pureflow meets lunarfly

Kasut pure flow dah sampai mileage 400++ km. tapak belakang dah lunyai… So kena cari kasut baru. Kali ni saya cuba sesuatu benda yang baru. Kasut murah dan ekonomi tapi bagus.

Saya tercari2 mana yang ok, masa pergi village mall kat sungai petani. Jumpa kedai kasut tingkat atas tu lupa nama. Kedai tu banyak kasut nike, adidas, reebok n puma (typical malaysian sport shop)

Saya pun jumpa kasut puma faas. Saya pun survey dlm internet. Rupanya kasut ni adalah kasut yg dipilih sebagai running shoes debut 2012.

unboxing

20130608-031836 PM.jpg

Kasut ni dibungkus dengan kotak dan kain recycleable. Saya beli kasut warna biru. Kat kedai tu ada jual 3 jenis warna putih, hitam dan biru.

Kasut ni beratnya hanya dalam ~8.5oz ~ 275g untuk saiz 9us. Ringan sikit banding pureflow dan lunarfly2+

Ianya dianggap sebagai kasut minimalist. Toe dropnya hanya 4mm. Jadi saya tak ada masalahlah saya nak sesuaikan diri dengan minimalist shoes ni.

permukaan atas kasut
Kalau nak tengok saya tengok lebih kurang nike lunarfly2+ saya beli buat pertama kali.

20130608-032517 PM.jpg
Lebih kurang kan?

Perasan tak kenapa lunarfly2+ saya lebih panjang? Ini kerana nike anggap saiz us 11 = euro 45 bukannya 44.5. Jadi kasut ni agak tak berapa roomy kalau saya pakai stokin.

Kalau nak tengok mmg sama, faas350 tak de nav-band mcm pureflow.

Shoe tounge dia nampak besar dan spongy. Kainnya kalau saya nak bandigkan dgn pflow, pureflow lagi ‘berangin’ atau more ventilated.

Permukaan depan kasut agak tirus sama macam lunarfly 2+. Agak menekan jari tepi saya.

permukaan tepi

20130608-033736 PM.jpg

Typical puma, mmg agak stylo kalau bawak gi jalan.

belakang

Permukaan belakang nampak kurang supportive bagi buku lali. Heel support afak lembut banding pureflow dan lunarfly

20130608-033926 PM.jpg

tapak
Dia guna kaedah ‘waffle’ hampir sama dgn kaedah nike. Dan kewujudan tapak hitam yang agak keras membantu untuk kasut ini tahan lebih lama…

flexibiliti

20130608-070212 PM.jpg

Memang fleksible, lembut.

testing run

Masih baru. Saya baru clock 50km guna kasut ni. Saya perhatikan ianya lembut pada midsole promoting midfoot strike. Cuma kalau run jauh & > 15km better pakai stokin sebab saya dah kena blister pada bahagian depan kaki.

verdict?

Fleksibility : 5/5
Kestabilan : 4/5
Stail : 5/5 (nampak cool)
Ventilation : 2/5 (sorry dia mmg cepat panas
Sockless friendly : 2.5/5 (kalau long distance mmg kena blister la jawabnya)
pulus friendly : 4/5

Kasut ni retail price dalam rm289. Tapi boleh dapat diskaun 40% kat sesetengah kedai kasut. So saya beli ni dalam rm173 kalau tak silap. So economy wise kasut ini akan pergi dalam 400-500km ~ rm0.45sen/km

Banding kasut Brooks, Saucony atau even Nike, puma memang orang under estimate (even aku). Walaupun Usain Bolt pakai, jarang nampak runner pakai… Mmg, sebab Brooks mmg more ‘runner’s friendly’ walaupun harga agak mahal banding dgn puma (walau pun dah diskaun 30% kalau guna kad diskaun brooks)

Personally i prefer pureflow, more roomier to my toes dan boleh pakai tanpa stokin, dan kalau boleh bukan pureflow2 (sebab ada yg kata pf2 tak sedap). Walaupun mahal sikit tapi sedap pakei… Tapi alah membeli menang memakai bro!!!

Any comments are welcomed 🙂

Advertisements

my humble Brooks PureFlow review

Punyalah lama nak review kasut ni. Sampai pureflow2 dah keluar baru nak review kasut ni? Tak de masa…

Ok, apa best sangat pureflow ni? Bagi saya ianya kasut running yang bagus pernah saya pakai. Sebab kasut ni lah saya kenal apa itu maksud minimalist shoes. Kasut inilah jadi rakan karib saya. Sampai lunyai saya kerjakannya… Hehe. So kalau sesiapa yang nak try kasut minimalist saya akan suggest brooks pureflow.

20130523-113519 PM.jpg
Yang hijau tu saya punya la…

Brooks pureflow adalah salah satu kasut di dalam siri pure project brooks. Yang lain seperti pure connect, purecadence, puregrit dan puredrift

Ok, dari segi teknikalnya, kasut ini diperbuat dari biomogo rubber. Apekebendanya tu? Itu cuma nak bagi tahu kasut ini lebih senang terurai secara biologi (biodegradable speaking omputeh la… Hehe). Dan dia ada so call DNA technology, maksud dia kasut ni bila kita pakai akan ada memori ikut bentuk tapak kasut kita… Pada tapak kasut PF terdapat split toe groove untuk memaksimakan penggunaan ibujari kaki sebagai tujahan ketika berlari… Permukaan kasut ada anyaman jaringan kain (woven mesh) yang menyenangkan pengudaraan. ‘heel to toe’ drop kasut ini adalah sebanyak 4mm seingat saya dan berat kasut ini dalam 9.5oz ~ 270g bagi saiz us9.

20130523-114223 PM.jpg
Mau tak lunyai kasut ru

20130523-114904 PM.jpg

Satu kekurangan kecil buat pureflow adalah tapaknya cepat haus (menurut banyak pendapat). Mungkin cara larian saya yang masih separa toe strike, kasut ini sudah haus pada tapak luar. Mileage yang disarankan buat kasut ini adalah dalam lingkungan 300-400batu. (tapi saya rasa ianya kurang tetambah lagi di cuaca panas malaysia). Mileage kasut saya adalah dalam lingkuran 380km. Permukaan tapak yang agak flat agak menyukarkan ketika berlari semasa hujan.

Jadi apa pendapat saya

Keselesaan – 5/5
Kestabilan – 5/5
Fleksibiliti – 5/5
Ketahanan – 4/5
Ringan – 4/5 (ada kasut yang lagi ringan la)

Bagi saya kalau sesiapa nak berjinak2 dengan minimalist shoe, brooks pureflow adalah kasutnya. Dan mungkin kasut ini sudah tiada, brooks pureflow2 tidak kurang hebatnya.

Sekian review dari saya 🙂

Pelapik kasut running

Tips betul ke entah.
Selalunya kasut jogging/running ada ‘flipsole’ atau pelapik kasut. Kasut running yang bagus kita boleh lari tanpa menggunakan pelapik kasut tanpa kesakitan…

Sekiranya tapak itu sama saiz anda boleh mencuba dan menukar pada kasut running yang lain…

Macam sekarang saya cuba pakai pelapik kasut Brooks Cantrell pada Brooks PureConnect…

Selamat mencuba, #runhappy !!!

20130512-121450 PM.jpg

Owh, cakap pasal kasut saya selalu kena usik dengan isteri saya yang kalau beli kasut running mahal, tapi kasut kerja kat BATA je… Rega tak sampai seratus je (kasut Bata tu rm50 je…) hehe

20130512-121651 PM.jpg

My Brook’s PureConnect humble review

gambar tak de kena mengena dgn cerita nak disampaikan… Haha

Memang sebenarnya aku (kasaq benar, guna lah saya) nak update menda aloh ni tapi sibuk, mak masuk wad pasai AIHA, exam final dah dekat, so banyak masa nak tumpu study, otak pun dah tua… Mmg rasa mcm nak givap je ambil master in surgery nih… Tapi sabar…. Tu semua dugaan je…

Sebenarnya aku berangan nak post pasal review kasut yg aku pakai… Since pureconnect dah 2x buat kaki aku terpeleot (1st masa penang malakoff 2013) maka aku nak review sikit kasut ni…

Pureconnect ni kasut jenama brooks. Di bawah branding pureproject, banyak lagi jenis mcm pureflow(1st kasut pure project aku beli), purecadence, puregrit, puredrift ntahapahapalagi ntah…

Kasut ni mmg ringan, tak silap 7.6oz bagi saiz us9. Ketat tang tengah kaki, so kita akan rasa feel bila lari tu, ada runner yg tak suka…

20130414-062202 PM.jpg ambil dari runningshoes guru

Kasut ni hadiah wife aku berikan buat anniversary kami yg ke-10. Awwwhhh, so sweet… Haha

Bila balik baru aku perasan yg bila run kena pakai stokin nipis (aku pakai stokin nipis wife aku je) rupanya rata2 yg guna kasut ni mmg komplen kena pakai stokin nipis atau sockless kalau ikut saiz asal kasut. Rata2 suggest try cari extra 0.5saiz lebih dari asal (nampaknya lenkali aku nak beli kasut ni kena beli saiz 11.5 la ye… Adoi, kaki gajah tul)

Fleksibiliti mmg mantop, respons kaki terhadap kasut pun best, cuma tapak nipis dia akan rasa sengal sikit kat foot pad tu… Lagi satu disebabkan tapaknya kecil sedikit mcm kasut bola, so tendency dia tak stabil tinggi, mungkin sebab tu saya kena lateral ankle sprain kot… Mmg sakit…

Kasut ini sesuai untuk sesapa yang badannya ringan, suka pada minimal-barefoot-like feeling… Kasut ini sesuai untuk sesapa yg kakinya neutral dan slight overpronate…

Disebabkan ringan maka selalu saya dpt buat PR dgn kasut ni… Dan kasut ni my fave bila buat speed work out… Kasut untuk jalan? Ewwww, warna oren… Kadang tu bawak la jugak…haha

My verdict (dulu saya bagi kat runnersworld 4.5/5… Skarg 3.5-4/5 je kot…

Kasut ni mmg perfect untuk running event, tapi kalau terpeleot tu, fikir 2-3kali jugak la… (mungkin next time akan consider beli puredrift, tak pun tukar angin beli NewBalance minimus ionix, kat jari kaki dia memang lebar…!!)

Rega dia masa beli rm349, dapat diskaun 30%, dapat la rm 280++ kalu tak silap 😉

#runningdoctor yang semput 🙂