Penang Run 11 Jan 2015 3rd circiut. My 6th Half Marathon Experience

Malas betul nak update blog nih… Tapi kena jugak lah… Kalu tak berabuk la blog nih…

Sama je intro… Nak citer apa hah? Ok lah cerita pasal running event half-marathonku yang keenam kalinya. Mula malas nak join… Sebab event hari Ahad, kerja… So gagahkan diri jugak lah…

Aku terlepas 2nd circuit sebab onkol masa tu… Kalau tak boleh cukupkan kiub HM tu jadi satu kiub comel… Lepas PBIM2014 aku tak buat apa sangat… Lari macam biasa, sikit2 tak train hard… Sebab kerja onkol etc… alasan aje la mamat ni!!!

Pada bulan Disember tu aku tak run proper sangat sebab ketagih naik gerek pulak…

IMG_5596.JPG
beli la Polygon Helios C4, ehem ehem…

Minggu masa nak run ni aku tak berapa run… Konon taper lah, tapi sebab aku onkol 4x dalam minggu tu… So agak letih la… Nak run masa onkol pun tak sempat… Ada satu hari onkol tu ada empat laparotomy aku kena masuk… Tak pe, harap semua pesakit yang aku jaga aku doakan semoga cepat sembuh, aku cuma membantu sebaik mungkin, Allah jugalah maha penyembuh… Minggu tu aku onkol hari Jumaat. Sabtu pagi tu pun aku masih operate lagi…

Sabtu tengah hari aku bergegas pulang… Aku call isteri kesayangan aku ajak pi ambil bib no kat MPSP, Perda. Nasib SP ke Perda tak jauh…

IMG_5730.JPG
aku janji tak kan pakai baju running event…

Eh kenapa tak nak pakai baju running event? Alahai malas la… Semua pakai yg sama… Macam boria la pulak, lagi pun running vest. Tak suka pakai, nampak ketiak… Bukannya salah kalu kita tak pakai baju event pun… Hehe. So aku pakai baju nike running ni… Serik sebab masa PBIM pakai baju PBIM… Hodoh je rasa… Even majalah Runners World cadangkan jangan pakai baju running event. Nih artikel dia Is It OK to Wear the Official Race Shirt on Race Day?. Sebenarnya aku dah beli sebulan lepas baju nike putih tu, memang baju t-shirt bodo yang antara yh termahal aku beli selain baju jersi bola, hahaha rm75!!! Demi run nak kasi sedap aku pejam je mata… Memang kain dia ringan dan cepat sejatkan peluh…

Kali ni aku try kasut baru, iaitu kasut Brooks Pure Connect2, dan aku akan ucapkan selamat bersara buat Kasut Pure Connect aku yang pertama

IMG_5760.JPG
apa apa pun ni review daripada Running Shoes Guru

PureConnect2 masih mengekalkan kehebatan pureconnect1, cuma PC2 ada uneven shoelaces, mungkin pada Brooks itu akan buatkan kaki lagi natural…

Ingat nak pakai Brooks PureFlow2, punyalah jemur… Tapi kena hujan!! alahai…

Prerun carb aku tak makan hapa sangat, makan pasta buat sendiri aja… Pastu makan la nasi… Lemang Pak Teh lupa beli la pulak…

Cuma aku Ahad tu aku tak cuti… Aku maklumkan kat big boss aku aku akan datang kerja lambat sikit… Dan terus ke hospital alor setar (old hospital) untuk buat prosedur elektif endoskopi kat sana…

Sebab aku dah terbiasa run ni… Aku sekarang agak rileks. Siapkan segala yang ada… Bib no check, baju check, energy gel check, runner’s salt check, setokin, check, baju nak gi kerja check.

Aku bertolak dari SP ke Bandar Perda dalam 4am. Sesampainya kat sana dah penuh orang di ruang legar MPSP. Aku nak jumpa kawan baru… Dr Aktar Rahman, hantu runner, triathlon dan macam2 lagi

IMG_5736.JPG
macam jejak kasih la pulak… Hahaha

Tak ketinggalan aku jumpa runblogger terkenal Bro Aizat Yanan. Dia memang cool… Tapi sempat sembang dengan dia sekejap je… Kali pertama jumpa Bro Aizat ni masa kat Jerai Climbathon 2013

IMG_5738.JPG
selpiaq sedaih… Sampai julin mata aku… Hahaha

Pada 530am kami dilepaskan!!!

Dah lama aku tak pasang lagu kat iphone5saku masa run jadi aku pun pasang la… Mana tahu bakar semangat…

IMG_5784.PNG Do or Die – My favourite Running Song

Permulaan aku agak baik… Aku cuma kekalkan pace aku dalam 6m30s-6m45s/km dalam larian ni… Alhamdulillah running route yang agak flat. Tiada inclination secara mendadak.

Aku bawa 5 energy gel (dua non caffienated dan 3caffienated). Aim aku slurp setiap ~4km dan runner salt dalam bila dapat air kat water station.

Tetiba azan berkumandang pada ~6:15am. Mula la tertanya bila nak solat subuh nih… Jangan buat2 nak subuh gajah. Aku aim pada km ke-10 aku nak solat. Sesampainya aku kat sebuah surau kat kawasan Kubang Semang, aku terus wudhu dan agak lawak sebab masa ni ahli jemaah dah habis solat dan tengah wirid, kan aku pakai running thigh. Aku bertanya, pakcik, ada kain pelikat tak… Depa mac acuh tak acuh je dan layan wirid… Mungkin macam dalam pendekar bujang lapok kot… cobaannnnnnnnn

IMG_5785.JPG
cobaannnnnnn

Aku pun cepat ke area solat wanita capai kain telekung dan pakai mcam kain pelikat untuk solat… Nasib tak pakai telekung!!!! Hahaha…

Lepas solat, aku capai kasut dan terus sambung lari. Yang Dr Aktar punya pengalaman lagi la… Dia kata dia pergi satu masjid/surau tanya subuh dah masuk ke, pakcik kat surau tu lari… Mungkin takut tu Zombie kot… Hahahaha

Aku sambung run… Keep my speed at relaxed pace… Reminds myself “you can do this run amin!!”

IMG_5786.JPG
lovely view…

Rasa pace dah agak lemau… Aku try buat ala2 negative split pace… Tapi ada la sikit berhasil… Masa dekat 2km notice lagi aku tengok jam aku… Aiseh apasal jam aku dah 20km? Aku pun run… La, sampai 21.1km, rupanya ada 1km lagi… Ingat nak jalan je… Tak boleh… Aku kena run sampai habis!! Aku pun try bukak langkah laju2 sikit masa run tu…

Akhirnya aku sampai…

IMG_5746-0.JPG geget medal sket!!!

Ni yang aku dapat dalam my garmin fenix

IMG_5759.JPG
cadence boleh improve lagi, heart rate maintain tak lajak sangat

IMG_5772.JPG
consistent pace

Official result? Yeay!! Dapat e-cert… Alhamdulillah walaupun solat tapi pace tak lari dalam 6m51s/km

IMG_5776.PNG abang angkat baru aku tu laju seminit dari aku… Jaki tul la… Hahaha

Lepas run… Aku terus balik… Mandi kat R&R Gurun. Breakfast kat Hospital Alor Setar, pastu buat scope sambil tunggu boss datang…

IMG_5748.JPG
bihun sup dagin yang sedap!!!

Alhamdulillah tak sangka aku beat my own PB (kalau timing tu aku stop solat la)

IMG_5744.PNG semakin menampakkn hasil, alhamdulillah… InsyaAllah 6m15s/km untuk Half Marathon

So, verdict… The best run so far… Alhamdulillah!!

Ok lah, jom titon, esok ada klinik plak… zzzzzzzzzzz

aftermath

Keesokan paginya DOMS (delayed onset muslce soreness) melanda… Jalan pun kengkang… Hahaha

keep running and keep helping and treating the others

13/01/2015
22/03/1436
1:30am

#runningsurgeon

Advertisements

Larian Kelantan 2013

Ingat nak senyap je pasal event larian kelantan 2013 tapi terpaksalah cerita… Bukan lain untuk penambahbaikan event.

Larian Kelantan adalah acara larian tahunan negeri Kelantan anjuran PPSK (Pusat Pengajian Sains Kesihatan) Universiti Sains Malaysia Caw Kelantan. Difahamkan dah lama dah ada event
. Berlangsung pada 05 Oktober 2013

Larian masih menggunakan route tahun lepas. Total mileage dalam 9.75km.

20131005-093754 PM.jpg

Kaki makin ok, cuma pace tak macam dulu, slow dan tak boleh sustain run… Lepas SPHM2013 average pace dalam 6:45min/km je…

apa nak cerita ni, blur la!!!

Owh, ye… Tahun ni lambat sikit banding tahun lepas (29 September 2012). Secara kebiasaannya larian kelantan ni tak banyak publisiti mengenainya (agak hairan sebab Kelantan cuma ada running event 2x je, larian kitar semula awal tahun dan larian kelantan… Itu saja!!)

Hairannya tak de event yang paling lebih dari 10km (even larian kelantan ni pun cuma 9.75km je). Half marathon even full memang tiada kat kelantan, jadi saya rasa anak jati kelantan selalunya akan cari running event di luar kelantan.

20131006-034451 PM.jpg
Banner Larian Kelantan 2013

Running event LK2013 pun kecil je. Cuma bagi limit 200 peserta untuk setiap kategori. Dan ianya prinsip 1st come 1st serve basis.

Sebenarnya running event ni masa saya daftar 1 Oktober lepas. Tapi kerani kat PPSK kata tarikh tutup dah tamat. Saya tanya bila, rupamya 19hb lepas!!! Aiseh, saya kata, tak pelah saya daftar nak bib number je kalau tak dapat baju pun tak pe.

Memang kalau larian kelantan buat mesti akan buat dengan hari terbuka HUSM. Ada ekspo ada malam kebudayaan islam, ada forum agama. Dikhabarkan masa tu Diana Ameer datang pada malam 4 Oktober dan Dr MAZA serta imam muda Asyraf hadir untuk forum perdana malam 5 Oktober.

Acara LK2013 dirasmikan oleh Menteri Belia dan Sukan YB Khairy Jamaluddin. (ada tak sebab saya lepas event saya terus balik dan bersiap untuk kelas bersama Prof Ismail Sagap.

20131006-035718 PM.jpg
Rombau Most Wanted, yo!!!

Training? 10km ni saya tak train pun… Lari petang je… Mengharapkan shin splint ni tak sakit… Alhamdulillah tak sakit sangat cuma bila laju sikit, mula lah terasa…

Hmmmm dah 10km, apa aku nak buat hah? Aaaaa aku dapat idea. Akak atau Auntie Justiffa pernah cadangkan kat aku supaya ada satu run tu pakai apa yang kita nak… Pada mulanya aku nak pakai baju scrubs OT, nak bubuh bib number “running doctor” tapi lupa bawak my OT Scrubs. Aku pun dapat idea lain… Rasa nak pakai baju melayu lah…

Mula tu rasa malu tapi, argghhh biarlah… Nanti mana tahu aku lari guna mascot ayam ke, bawak peti ais mcm Tony The Fridge Marathoner ke… Baru best, baru ceria sikit marathoner. Haha…

Pada hari Khamis ambil bib, memang respek sebab tersusun dan teratur, cuma slack sebab hari Khamis, kalau buat hari Jumaat cantil sebab dapat beri peluang pada peserta jauh dapat datang ambil bib (aku rasa better guna Larian HUSM atau Larian Kubang Kerian, lagi proper)

20131006-041101 PM.jpg
Bib Collection Counter

Macam nak marah pun ada, tahun lepas dapat baju dri-fit, tahun ni baju cotton je… Yuran penyertaan rm30. Kalau banding dengan jarak dan goodie bag tu kat penang banyak yang murah2 (rujuk blog alharis)

20131006-041503 PM.jpg
Yuran rm30 tu!!!

20131006-041556 PM.jpg
Baju cotton pun ok lah janji dapat… Awal2 kata tak dapat…

Seperti aku cakap, aku pakai baju melayu kan? Ni dia, haha

20131006-042217 PM.jpg
Comey tak kak ton?

Alhamdulillah kali ni penyertaan pun ramai dari geng2 doktor yang aku kenal. Baiz Iqbal, Dr Michael, Dr Nizam, Dr Yodi dan Dr Rosli pun join. Bestnya!!!

Macam biasa, kalau run ni yang bestnya, carb load!!! Jom melantak apa yang mengidam. Lama dah tak pekena nasi kandaq…

20131006-044144 PM.jpg
Yummehhh

Malam tu makan nasi dagang dan masa ambil prof pun makan lagi!!!

20131006-044322 PM.jpg
Pergghhh

Pagi 5 Oktober, aku pun bersiap ke Kompleks Sukan HUSM, naik kereta pegang dalam poket, eh energy gel tak bawak!!! Arghh pedulikan la… Macam tak biasa run 10km… Sampai cari Baiz, jumpa geng2 lain… Biasalah dah aku pakai baju melayu semua orang tengok lain macam je kutu sorang ni… Hehe.

Aku pakai kasut brooks ghost5. Ingat nak pakai puma faas 350 aku tu, tapi takut injury tu yang tak pakai…

20131006-043700 PM.jpg
Pre run pics mesti!!!

Sebelum kami dilepaskan terdengar kata2 sumbang, pakai baju melayu ni boleh habis ke?. Tengok mamat tu, leh tahan baju, kasut mizuno. Aku dalam hati, “we’ll see about that and i accept ur challange”

Tepat pukul 7.15am kami dilepaskan. Permulaan yang baik. Seronok pula run, tapi sebab baju melayu ni tebal rasa tak selesa pula… Awal tu dah ok, tapi rasa macam tak larat pula… Aku buat runwalk 4min run 1min walk. Ada dua water station, bagus. Kali ni saya ambil air sikit je… Nak try macam mana…

Masa km ke6-7 dah mula tak larat… Aku cuma run supaya pace tak sampai 7min/km…

At last sampai. Partially happy, Not happy due to pace tak berapa laju. Happy dapat reach 1600km milestones!!! Phew!!!

20131006-044705 PM.jpg
Thanks to Dr Nizam for this ohsem pics.

My average HR dalam 151bpm(75% dari Karvonen Formula tapi max HR dalam 170bpm(90% berdasarkan Karvonen Forma). Alhamdulillah…

Heran, tanya organiser mana sijil penyertaan, selalu masa habis akan ada bagi kat finishing line TAKDE!!!! Aiseh!!!!

20131006-045709 PM.jpg
Dari kiri Dr Yodi, Dr Nizam, Baiz dan aku

Eh, geram pasal tak dapat sijil (ye lah, tahun lepas at least dapat sijil, tahun ni tak de apa langsung) terubat bila yang cakap kata aku tak boleh habis run tu sampai lambat dari aku. Tu la… Lain kali jangan cakap sombong. Aku tunggu depan finishing line senyum je… (jahat jugak aku ni.. Hehe)

Lepas run kalau kat event HUSM atau Penang Run 2013(sebab bawah USM) mesti ada post run senam robik. Terbaik!!!

20131006-050246 PM.jpg
Best 🙂

Tapi kesuntukan masa aku bergegas mandi kat Pusat Islam dan terus ke kelas Prof Ismail Sagap.

My two cents point of improvement of this event
1. Kalaulah kelantan ada event full/half marathon kan best… Tapi lagi payah nak organise HM even FM kan? Especially time starting
2. Tarikh tutup dan tarikh ambil bib patut diberikan lewat sedikit.
3. Kurang promosi, tapi event ni macam student HUSM je predominasi
4. Takde finisher medal dan sijil jadi event ni lagi tak seronok….

20131006-055752 PM.jpg
Ni gambar tahun lepas… Hehe

Apa2 pun saya ucapkan tahniah akan petugas2 dan organiser LK2013 yang dengan sabar dapat menjayakan program ini.

Wassalam…

Time to go back to study !!! Lega dapat tulis no, kang teringat2 masa study… Hehe

anda adalah seorang ‘runner’ sekiranya…

Dekat nak exam ni lah makin gila. Masa ni lah juga idea mencurah nak taip blog… Alahai…

Apa nak tulis kali ni? Teringat dalam tip4running.com ada 50 sebab kenapa anda adalah runner. Dalam runners world pun ada… Secara amnya beberapa sebab anda sebagai runner tu banyak…

Macam macam sebab kenapa anda layak digelar sebagai runner bagi saya ini versi saya yang sengal dan mungkin versi 1 Malaysia… Haha… Mungkin agak parodi… Perhaps?


Anda boleh digelar sebagai ‘runner’ jika dari segi :

Pemakaian – kasut
1) anda boleh agak bila nak tukar kasut tu bila dah sampai masanya
2) anda punyai kasut hinggakan nak run pun boleh decide nak pakai yang mana
3) isteri anda tarik muka kalau pi shopping complex mesti berejam pilih kasut (alah kalau dia pilih handbag tak pe… Hahaha)
4) anda tahu apa itu D dan 2E tu apa maksud
5) anda tahu apa maksud overpronate, neutral dan underpronate
6) anda tak kisah kasut tu lawa ke tak janji pakai dan lari
7) contradict dgn no 6. Anda tahu kasut futsal tak boleh bawak run dan kasut running tak boleh bawak main futsal
8) kalau kasut tu dah tak boleh bawa berlari, anda suka gunakannya semasa keluar berjalan dengan isteri/keluarga konon nak tunjuk anda ni runner lah
9) kalau anda balik kampung/bercuti/travel jauh anda akan bawa bersama kasut anda, manalah tahu sempat jogging

20130928-093846 AM.jpg
Puma Faas 350? Urrgh…

Pemakaian – outfit
10) anda sekarang jarang beli t-shirt sebab selalu dapat t-shirt running event
11) anda suka pakai tshirt running event banding t-shirt polo berkolar yg wife anda beli kecuali kalau pergi kerja (mcm saya on call masa hujung minggu)
12) dulu anda ni jenis tengok tiga jenama je… Nike, Adidas & Puma… Tapi sekarang anda tahu jenama lain macam Brooks, Salomon, NB, Asics even Hoka One One
13) anda tahu apa maksud ASICS tu

20130928-094230 AM.jpg
Taken somewhere in the web

Tempat kerja/belajar
14) anda akan sembang lancar bila bab running, tapi kalau macam saya bab exam/kerja memang hancur.
15) sanggup standby kasut dan peralatan running bila rasa balik lewat ke rumah, mana tahu sempat run…

20130928-095650 AM.jpg
SPHM’s Medals

Perangai
16) kalau kesesakan lalulintas padahal dah dekat atau pun ada sapa ntah bawak slow nak mampus (road hogging), sure akan kata, “kalau aku lari sure dah sampai/boleh potong kereta depan)
17) kalau tengok tiang atau km dari sesuatu tempat boleh tahu lari berapa lama nak sampai rumah
18) anda entah macam mana sebelum ni tak suka tengok siaran sukan marathon, dualthon atau biathlon, tetiba boleh minat…
19) anda tahu siapa itu elite runner macam mo farah, kara goucher dan jeff galloway
20) anda tahu apa maksud lactate threshold, tempo, fartlek dan LSD
21) anda tampal bib anda dekat dinding rumah anda sebagai ‘wall of fame’ tak pun anda ada clear holder file yg dalamnya ada bib nombor dan sijil penyertaan
22) sebab anda so call diet la jugak, anda makan kat luar pun dah pandai tak pesan benda berminyak melainkan carb load before race
23) anda nampak jalan raya yang tak sibuk itu seolah macam treadmill anda
24) anda jarang ke gym
25) anda suka gunakan tangga atau sikit bila tertinggal barang suka lari ke tempat itu bila di tempat kerja
26) bila lalu kat kiosk kesihatan yg ada treadmill, eliptical mcm kat Ogawa ke, Gintell ke etc, kalau diorang offer naik treadmill sure dgn pokerface kata, “saya memang running kat luar pun” (ayat kejam, hahaha)
27) bila anda dah plan baik nak jogging, tetiba hujan… Masa tu dalam hati terdetik, kalaulah dalam rumah ada treadmill…

20130928-095023 AM.jpg
Homer’s running, believe it!

Media Sosial
28) makin ramai kawan anda daripada pelbagai lapisan runner, elit dan amateur
29) anda suka komen pasal pengalaman anda run
30) anda punyai banyak apps, nike plus, endomondo, runkeeper, calculator for runner
31) anda ini bagi sesetengah kawan rasa anda ni cukup menjengkelkan asyik dok post pasal running, ye ke… Ini link
32) anda sanggup berjam2 survey pasal tips untuk run, event run yg berdekatan atau yang otai cari yg jauh jauh dan memorable, nak pergi macam mana dan nak tidur kat sana macam mana…
33) anda akan frust bila anda tengah run tetiba apps enpon jam atau tak boleh sync lepas run… Sakitnye hati!!!

20130928-095427 AM.jpg

Ada ke? Macam tak lawak je… Haha… Kalau ada tambah2 la ye… Saya pun baru lagi… Kot kot mendatang ada nak kena tambah lagi… Atau pengalaman anda?

btw ASICS berasal dari bahasa latin : anima sana in corpore sano = “a sound mind in a sound body”

Sekian

amarsa13 28/09/2013 11:15am

SP half marathon 2013 revisited

Dah lama tak post dalam wordpress ni… Rasa berhabuk dah. Ingat masa ramadhan hari tu nak post pasal tahun ni kurang running dan banyak cycling pun terbantut macam tu je.

Nak pos artikel pasal kena shin splint lepas larian bendang yang menjengkelkan tu pun kelaut lupa. Sibul dengan kerja, on call dan malas… Haha

Tapi kali ni mmg nak kena pos jugak…

Kenapa SPHM (Sungai Petani Half Marathon) ni ada punyai satu kenangan tersendiri? Ya, inilah running eventku yang pertama aku sertai dan sampai sekarang aku dah mula ketagih untuk menyertai acara larian (kalau dekat2 area utara la..)

Acara SPHM2013 berlangsung pada 14 Sept 2013. Beza dua minggu lewat banding tahun lepas (1 Sept 2012). Acara kali ini merupakan acara kelapan kalinya aku sertai dan buat kali ketiga aku menyertai acara half marathon.

Semasa puasa hingga raya puasa. Hampir tak berlari aku sebab penangan shin splint. Buat xray kat kaki n lutut takde micro atau hairline fracture. Cuma bengkak kat area tulang keting (soft tissue oedema). Pada awal tu mmg sakit sampai jalan pun nak kena berhenti sebab sakit. Nak solat duduk antara dua sujud pun siksa…

SPHM2013 ni aku dah online register awal Mac. So ini acara yang aku nantikan juga… Cuma persoalannya aku tak train balik untuk 21km. Sebab sibuk on call nak dan injury.

Persoalan kedua, aku dah serik nak pakai kasut puma faas 350. Bagi aku kasut ni lah yang ‘culprit’ buat aku injured (mungkin injury tu dah ada cuma faas350 tambah bom jangka je). Nak pakai pureflow dah season sangat. Nak pakai pureconnect takut terlampau nipis…

Memang kalu dari segi running mmg kelaut… Ogos saja mileage aku memang kurang sangat.

20130915-124539 AM.jpg

36km je untuk sebulan?

Yang membuat aku rasa gembira adalah kerana si Hana anak aku pun nak sertai larian SPHM bagi kategori 3km (sekolah rendah). Hana ni masa kat sekolah pun bagus, merentas desa dapat tempat ke-11 dan 4x100m pun dapat pingat gangsa.

Last run aku sebelum event ni adalah sehari sebelum run. 5km tu je. Endurance aku selepas rehat panjang memang kelaut. Yang aku perasan my resting heart rate pun dah naik dalam 55-58bpm. Paling low aku pernah dpt 45bpm

20130915-125125 AM.jpg

nak run macam ni? Hampes la…

Jadi petang tu selepas ambil hana dari tuisyen aku pun pergi Sunway Carnivall saja cuci mata tengok kasut running sambil carb load.

20130915-125424 AM.jpg

Perhabis kupon rm20 baucar pizza hut

Tergezut jugak aku kat Sunway carnivall seberang jaya ada kedai kasut skechers. Memang la kasut baguih, tapi sedia pulus la… Skechers gorun2 saja rm399… Adoyai…

20130915-125654 AM.jpg

duit duit….

Lepas tu pun aku pi kedai sukan studio. Ada brooks!!! Yeahhh, pi tengok kasut model baru Ghost6… Mak ai!!! Rm449 !!! Kalu diskaun 30% pun rm315… Alahai… Tertengok Ghost5, rm229 je…hmmmm ghost5 atau ghost6? Baik amik ghost5 sebab memang runners world editor’s choice award 2012. Apa lagi sambar je la…

20130915-010418 AM.jpg

ops, i did it again (buying running shoes)

Sebelum balik wife tapau subway menu of the day, chicken slices. Makan lagi…

20130915-075218 PM.jpg

sedap…

Si Hana gembira sakan, malam tak titon lagi… Jenuh kena suruh dia tidoq…

Kali ni kawan aku si Sab tak dapat join pasal ada hal. Tapi dia suruh ambilkan bib no dia…

20130915-075517 PM.jpg
macam biasalah kena post gambar no bib, haha

20130915-082204 PM.jpg

me and my daughter bib’s numbers
ait, AR tu stands for my initial, and 13 tu my birthday… Coincidence? Hmmm

Pagi tu kami bangun awal, dalam 5:15am. Hana 5:30am. Tunggu azan subuh dalam 5:53am. Dah pakai baju untuk lariab kami pun bertolak ke Dataran Jam Besar dalam pukul 6:05am.

Agak cuak sebab sampai dalam 6:25am. Tak sempat nak prepare apa… Saya terus bergegas ke tempat permulaan. Aku suruh isteriku dan hana tunggu kat Jam Besar (kategori Hana dalam 7:15am). Sampai je kat tempat permulaan, terdengar…”5,4,3,2,1….teeeetttttt!”. Laaa dah mula ghupanya… Masa mula lari… Eh tengok diorang ada riben… Eh kenapa aku tak dapat… Tak pelah… Kalau tak dapat finisher medal, my nike GPS jadi bukti…

Kali ni aku tak berapa nak ambil gambar masa run… Aku tumpukan masalah pada kaki aku. Pada awalnya sakit tapi lepas rasa tahu step pakai kasut Ghost5 ni… Rasa selesa pulak… Memang lah tak heran dinobatkan sebagai kasut runners editor choices.

Aku tak lari laju… Tahu aku tak train takut injured. Pace 10km pertama dalam 7min/km++ saja. Aku anggap ni sebagai train LSD aku… Slowly aku menyusuri masuk kampung che bema… Alhamdulillah water station mencukupi… Kali ini energy gel aku tak jatuh kali ni…

Tapi pada 15km seterusnya memang al dah rasa nak hit the wall… Letih… Pada awalnya aku buat runwalk 5:1minit sekarang dah jadi tak tentu… Aku teruskan jugak tapi kurangkan 3:1 sahaja… Aku menyusuri sungai layar dan depan sekolah keb syed jan aljafri. Kemudian terus ke taman jublee. Setelah itu aku menuju ke bulatan depan sekolah menengah ibrahim.

Pada ketika itu aku memotong seorang uncle cina tua. Dia tegur aku, “adik lari adik, jangan jalan saja ma… Tengok uncle dah tua pun uncle lari lagi…”. Saya cuma menyapa senyum, “dah cramp la uncle”

20130915-090036 PM.jpg
terima kasih blogger alharis akan gambar yang ohsem ni

Aku dah terlalu letih… Jalan je melalui jam besar… Tahun lepas aku lari (alah sebab 12km je masa tu)

Alhamdulilah sampai!!!

20130915-090401 PM.jpg

Ketibaanku disambut oleh isteriku dan anak sulungku yang dah awal2 habis run… Abah bangga dengan Hana 🙂 🙂

20130915-090709 PM.jpg
proud father…

Cuaca yang sungguh baik… Redup dan tak panas… Memang melegakan hati dan kakiku ini…

Tak nafikan pace kali ini memang slow tapi aku memang berhati2 nak run. Takut insiden shin splint berulang. Memang aku rasa lega pada keesokan hari aku cuma mengalami cramp bila pergi kerja…

20130915-092600 PM.jpg
pace slow je…

Rasa seronok…

20130915-092702 PM.jpg

me and my daughter finisher’s medal

20130915-092824 PM.jpg

summary of my run, thanks to my lovely wife for her full support of this obscession… Hehe

Memang kali ini SPHM2013 memperbaiki segala kelemahan yang ada seperti isu water station untuk HM. Cuma ada kelemahan seperti point direction untuk HM. Selain itu ramai bercadang kepada organiser akan menggunakan electronic bib system. Namun bagi aku itu tidaklah menjadi masalah besar…

Aku ucapkan tahniah akan krew2 SPHM2013. Terbaik!!! Anda menaikkan nama Sungai Petani sebagai salah satu bandar yang ingun dilawati oleh runner.

Aftermath?

Apa lagi makan la!!!!

20130915-093431 PM.jpg

sila sila… Hehe

Apa pun sebagai parents aku bangga anak aku suka akan sukan dan kesihatan selagi tidak tinggalkan pelajaran…

20130915-094100 PM.jpg

sijil yang sungguh ohsem

Ok lah… Ada apa2 nak tambah? Saya rasa event SPHM ini patut ada dalam diari runner terutamanya runner yang berada diutara.
InsyaAllah jumpa lagi tahun depan!!!!

🙂 🙂 🙂

Bersenam di bulan ramadhan

Salam, malam ini bermulalah bulan Ramadhan 1434 hijriah.

Alhamdulillah syukur saya dipanjangkan umur saya sehingga dapat merasa nikmat Ramadhan…

Banyak benda kerisauan yang aku (sorrylah guna aku, agak kasar kan). Amalanku ini dapatkah sampai ke ramadhan terakhir…

Sebak menceritakan… Bukan pasal apa, bulan ni lah bulan yang saya membenci bazar ramadhan. Tapi kadang (selalu) kena beli makanan untuk iftar. Kalau saya memadai roti dan kurma… Air soya beli kat kedai tu sah cukup. Kalau air tebu tu dah mewah. Saya nak try rasa susah orang kurang berpendapatan, bukannya bermewah dengan makanan buffet iftar di hotel.

Kalau nak cerita pasal ni tajuk kat atas mesti tak habis…

Ok…

Seperti yang saya cerita dalam post lalu. Saya mulakan so call diet HHCS saya ni Mac tahun lepaskan? Bulan puasa tahun itu jatuh pada ~25 julai. Jadi lebih kurang empat bulan lepas baru berjinak dalam larian. Masih gila berlari… Dan tiada stail dan cara nak target larian. Yang penting masa tu lari je. Hampir tiap2 hari lari. Masa tu balik janji lari tak kira 10min pun jadilah…

Saya agak teruja dengan sebuah blog yang runnernya seorang islam dari USA. [muslim runner]. Saya juga memberikan pengalaman ringkas saya ketika puasa tahun lepas dan running. Terujanya saya beliau membalas komen saya!!!

20130710-012756 PM.jpg
owh my english!!! Hehe

Apa yang nak saya kongsi kali ini adalah bolehkah bersenam atau berlari ketika puasa. Jawapannya sudah tentulah boleh!!! Tapi ini cara saya atau mungkin pada masa itu saya cedok kaedah orang lain…

perlu diingat ini bukanlah panduan atau guideline, ini bergantung pada kesesuaian anda ketika ramadhan. Saya agak ‘jelek’ bila ketika nak berpuasa ramai yang so call propose self proclaimed guideline. Sorry lah saya Dr, bila dengar guideline saya teringat macam Breast Cancer Guideline yang ada crossreference tu

Puasa dan Sahur

Ketika itu saya masih berada di kubang kerian, saya masih di kampus kesihatan universiti sains malaysia. Jadi ‘family pressure’ nak beli makanan di bazaar ramadhan tu kurang. Melainkan saya balik pada hujung minggu. Kenalah pergi bazaar. Masa saya kat sana, berapa kerat je saya pergi ke bazar ramadhan. Kadang serik sebab ada sekali tu saya mengalami keracunan makanan. Mujur tidak serius…

Saya lebih selesa makan apa yang ada… Beli roti, masak telur scramble, minum air teh tawar dan kurma.

20130710-062455 AM.jpg

simple je

Kalau malam mungkin top-up pun makan macam ni je la… Hehe

20130710-062756 AM.jpg
ni telur separuh masak

Bersahur pula dengan protien dan carb

20130710-062951 AM.jpg
roti serat, tuna, minyak zaitun dan air soya, cukup simple

Mesti tertanya2, eh tak makan nasi ke masa bulan posa… Eh makan nasi apa, kalau lepas terawikh… Tapi jarang sebab nak makan nasi kan ikut ala Kevin Zahri nasi segenggam… Kalau nasi bungkus sapa nak jual? Jadi bulan puasa saya banyak makan roti aje la…

Berbuka saya minum accelerade yang saya beli dari kiosk GNC. Dan optimum nutrition (masa tu ada la pulus sikit….)

20130710-112232 AM.jpg
best

Tu ala makanan ketika berbuka atau sahur. Saya mmg makan tak banyak… Jadi badan agak ringan. Cuma saya ‘cheat’ berbuka atau sahur di rumah mertua saya pada hujung minggu (ketika itu)

Saya banyakkan sayur atau buah seperti epal atau oren pada malam supaya buang air besar berjalan lancar. Masalah dengan puasa kebanyakannya adalah sembelit, berulangnya penyakit batu karang saluran kencing, gastritis dan kencing manis.

Ketika puasa saya tak berapa kisah nak count calorie kerana puasa itu kita dah kurang kalorie. Namun, masa puasalah kita boleh dan ada masa untuk count calorie sebaiknya.

Selalu pada sehari sebelum, dan sahur hari pertama puasa saya makan agak banyak sebab saya ambil prinsip carb load…

running

Part ni yang part yang saya rasa part yang ‘kerja gila’ pernah saya buat seumur hidup. Saya jogging masa bulan puasa. Masa di kubang kerian saya jog dekat2 berbuka dalam 30-45 minit. Saya lari tak laju. I mean low intensity atau kalau yang guna HaRaM tu dalam zone 1 atau 2 sahaja. So selalunya saya dah ready akan menda berbuka atau ketika pulang dari run. So saya ada dalam 15min untuk menyediakan makanan saya. Kadang tu tak sempat sedia saya minum je air kosong dan kurma untuk iftar. Lepas tu baru masak.

Pada awalnya memang letih tapi dah biasa alhamdulillah jadi keseronokan pula… Macam satu ibadah jasmani pula… Lari sambil berzikir…

20130710-011643 PM.jpg
tak banyak pun mileage janji lari je…

Malam pun kalau saya masih ok dari solat tarawih, saya run keliling taman perumahan saya di pasir tumboh… Tapi jarang saya lari pada waktu malam…

gym

Macam si kawan saya syuk, dia kaki gym. Dia akan pergi gym selepas tarawih. Di pasir tumboh ada gym yang buka sehingga 1:30am, jadi sempat la nak berjimba di dalam gym. Dia pun buat tak lama, dalam sejam sahaja. Saya pun pernah pergi gym ketika puasa tapi tak sekerap running ketika puasa.

puasa tahun ini

Sejak larian bendang 2013 saya tidak berlari. Sakit shin splint pada kaki kiri saya ni memaksa saya sidelined dari berlari buat seketika…

Kesibukan oncall selang tiga hari berturut2 menyebabkan saya tidak sempat melakukan aktiviti petang. Saya cuma sempat buat plank, dan rolling rehab massage pada kaki saya…

Namun plan saya pada tahun ini agak berbeza. Dah saya bekerja di Hospital Sultanah Bahiyah dan berulang dari Sungai Petani agak sukar. Apa yang saya boleh buat adalah bersederhana. Plan saya saya akan berbasikal 30-45min atau melakukan rehab pada kaki saya

Alhamdulillah mungkin Allah memberikan shin splint ini supaya saya lebih menjaga nikmat Allah beri… InsyaAllah saya akan datang dengan semangat baru dan keazaman baru tambah2 menjelang event half marathon yang ketiga saya di SP half marathon

Dan kalau ada masa kelapangan saya akan berbasikal ke masjid untuk solat fardhu atau tarawih

20130710-022236 PM.jpg
pi masjid jep

Tambahan pulak sejak pulang semula ke kedah, berat badan saya meningkat dari 69kg ke 74-75. Risau jugak, agak plateau. Jadi gunakan sebaiknya puasa untuk beribadah dan berriadhah sebaiknya…

Apa saya nak tambah lagi?

Selamat berpuasa, jadikan puasa ini lebih baik dari tahun sebelumnya

Salam

١ رمضان ١٣٣٤
٣:١٦ ڤ.م

My worst running event so far; Larian Bendang 2013

bila fikir balik rasa trauma pasal running event ni

Larian Bendang 2013 dah seminggu berlalu. Masih trauma akan larian bendang ni. Shin splint injury saya pun masih ada keperitannya. Dah seminggu tak run. Rabu ni nak puasa.

Kenapa saya kata ini acara larian yang ter’sakit jiwa’ saya pernah sertai? Nanti citer…. Memang rasa pada saya juga dan pada penganjur…

Larian Bendang adalah acara tahunan yayasan sultanah bahiyah . Dalam pada masa yang sama terdapat karnival YSB bermula dari hari jumaat 28 jun.

Saya dapat tahu mengenai LB2013 ni pun short notice je…. Lepas Kedah Mount Jerai Challenge 2013 je. Wife bagitau ada running event. Mula tu macam taknak join… Tapi dah ternampak HM tu mula la gatal kaki.

Masa tu saya mengalami kecederaan kecil pada hamstring dan shin splint. Pelbagai cara saya cuba untuk kurangkan kesakitan pada betis kiri saya.

Lepas daripada tu saya pun lepas kerja pi la kat alamat tempat nak daftar LB2013.

20130705-091020 PM.jpg
Borang Larian Bendang 2013

Yuran penyertaan agak murah rm30 je, kalau 7km rm10, kalau kanak2 3km rm5 je. Pada mulanya wife dan anak sulung nak ikut. Siap saya dah daftarkan tapi si anak no2 pulak ada sukaneka tadika. kalau nak dekat ada 2km je tapi untuk vip la, bayaq rm200 la… (dapat tracksuit, jaket dan tshirt)

Memandangkan masa tu ada insiden jerubu. Maka running event di kuala lumpur standard chartered Marathon ditunda pada 29 hb september. Maka kawan saya si Sabri pun turut serta.

Macam biasa dua tiga hari sebelum tu saya carb load. Makan mana yg ada. Kali ini saya sempat guna endomondo study route perjalanan larian bendang.

Konon masa berlepas untuk kategori HM pada 6:30am, jadi pada pagi 29 jun tu saya bertolak dalam pukul 5am dari sg petani ke stadium darul aman. Kali ni masa nak bersiap dari rumah saya sempat ‘uh-uh’… Haha

Sesampainya saya dalam 610am, saya solat tepi kereta. Jumpa sab dekat KFC stadium. Dalam 6.20am kami pun pi la kat dalam stadium…

20130706-025921 PM.jpg
Tak ready apa pun lagi

Masa sampai, tak de pendaftaran peserta. Ramai tak datang lagi, hmmmm tak pelah… Mungkin yg kategori lain lambat sikit tak pe kot…

Mulakan dgn stretching… Tengok jam… Mak aiiii, dah 6:45am tak mula lagi!!! Lepas tu gi kencing, stretching lagi… Mak aiiii tak start lagi!!! Dah pukul 700am!!!! Lepas tu ada pengumuman, “kepada peserta larian bendang, acara akan dirasmikan oleh VIP diraja dan MB Kedah baru”

Aku dengar yang tu dah agak, mesti lambat… Dalam 7:25am VIP diraja datang, dan MB Kedah baru pun datang 5minit kemudian. Acara dimulakan dengan sessi senamrobik

20130706-030522 PM.jpg
Tak mula lagi… Sakit Hati kan?

Setelah senamrobik, barulah kami di lepaskan….

20130706-030838 PM.jpg

Dalam 755am baru kami dilepaskan dengan das tembakan…

20130706-031137 PM.jpg
Peta perjalanan larian bendang 2013

Pada awal larian larian saya agak baik… Saya dapat maintain sub 6min/km dalam 5km pertama. Entah akibat terik matahari dan kesakitan yang mula saya rasa di betis saya. Pace saya sudah menjadi perlahan dan pada 10km pace saya sudah menjadi 7min/km…

20130706-031453 PM.jpg

Cuaca yang terik menyebabkan saya dah jadi lemau dan keletihan. Saya dah kena hit the wall syndrome…

Selepas itu saya hanya dapat melakukan powerwalk pada 10km penghabisan. Hanya terdapat 3 water station, saya rasa memang kurang banding larian lain yang saya pernah pergi (>15km running event). Saya memakai kasut brooks pureconnect. Macam biasa saya tidak memakai stokin, tapi leg sleeve, saya rasa kesilapan saya memakai leg sleeve ini kerana ianya membiarkan kaki saya bengkak? Nanti saya try pakai compression sock pula…

Rasa givap pun ada… Memang masa tu dengan shin splintnya rasa nak nangis… Kalau nak balik pun, kereta kat stadium, kena jalan jugak gi sana…

So saya pun jalan, sikit2 lari… Tiba dengar Sab dah sampai… Alahai, kenapa dengan aku ni tak sampai2 lagi???

20130707-010236 AM.jpg
Lagi sikit lagi…

Sampai check point sini saya pun bukak kasut lari barefoot… Lari je… Mujur tak sakit… Masa masuk stadium tu pun hampes. Yang ada sukarelawan daripada St John aje yg tunggu… Sab pun dah tunggu kat situ…

20130707-010621 AM.jpg
Dapat jugak medal cabuk ni…

Lepas runwalk… Mode lapaq… Kami pun pi makan dekat gerai sepital aloq setaq lama…

20130707-011703 AM.jpg
Nasi lemak dua bungkuih…!!!

Lepas dari event ni sampai sekarang saya mengalami shin splint yang teruk. Hinggakan boss kat spital mengusik masa lari jatuh dalam bendang ka? Haha

20130707-012241 AM.jpg
Pre run kinesio taping, power tak? Haha

Pengajaran saya dapat dalam run kali ni.
1. Event kalu ada VIP rasmi memang hampes. Janji dalam brochure lain, bila start lain. Kalau tau amik 7km pun dah ok…
2. Jangan eager sangat nak lari lepas dua minggu naik bukit… Haha
3. Kalau letih tu jalan je la.. Ada ramai yang tak pi ke garisan penamat balik macam tu je…

Apa lagi aku tak pueh ati pasal run ni? Aku tak perform la… Haha

Ok lah…

20130707-012658 AM.jpg
Ni gambar via nikeplus…

InsyaAllah buat masa ni masih berehat

Pada kawanku seagama islam, saya ucapakan selamat menjalani ibadah puasa…

Salam

Kedah Mount Jerai Challenge – My 1st trail running experience

Walaupun dah enam kali masuk official running event. Ini kali pertama saya masuk acara climbathon.

Acara ini diadakan pada 15 Jun 2013. Pukul 8:00pagi

Masa nak pilih kategori, saya fikir masak2. Alhamdulillah, saya ambil kategori 12km kedah tertutup, dan bukan yang kategori terbuka 18km.

Ambil bib 5.30pm beserta kupon makanan. T-shirt penyertaan kena ambil 8:30pm. Sebab yg buat dlm perjalanan ke tempat lokasi (cakap je la tak siap lagi…) pi ambil pun 9:30pm baru boleh ambil. T-shirt cotton je…
Kesuntukan waktu, saya tak sempat beli formal energy gel. Jadi ganti saya adalah choki2 dan sugus sochews

20130616-122635 PM.jpg
persiapan macam nak tidur dalam gua, hahaha

Masa saya pergi pada 5:30pm, dah ada peserta yang dah pasang khemah untuk tidur di sana… Sia ada yang bawak family tidur kat sana… Haha

20130616-122914 PM.jpg
jom tidor yob!!!

Persiapan? Sehari sebelum saya pi lenjan buat tempo run… Dapat la sub6min dalam 5km. Lanyak la kaki nanti…

20130616-123017 PM.jpg
caru nahas punya run, haha

Carb load? Makanan disediakan pada makan malam, makan pagi dan makan tengah hari… Malam tu makan nasi &ayam masak merah. Balik dari ambil tshirt ada kenduri tahlil… Makan pulak mee goreng, roti canai, roti bun cicah kuah durian!!! Hehe

Pagi, tu saya sampai dalam 7:15am. Semua dok pakat warm up… Ada yg poyo mcm ambe… Tangkap gambor je kerja… Haha… Saya sempat berjumpa dengan seorang running blogger bernama Hafiz Aizat dia datang agak lambat sehari sebelum acara. Mujur saya remind dia yang air perlu di bawa sendiri…

Kalu ini saya menggunakan kasut lunarfly 2+ trail. Kasut yang saya ‘terbeli’ tahun lepas gara2 sale kat pacific mall kota bharu. Dapat diskaun 50%, boleh la dapat kasut tu dalam rm159 je. Saya sangat jarang pakai kasut ini. Sebab yelah trail running shoes yang stail macam ni mmg berat sikit banding yang bari macam new balance minimus trail… Kasut ni bagusnya tapak tebal, tahan lasak dan agak kalis air
20130616-011850 PM.jpg
ni kasutnya typical nike kan?

Kali kedua saya jumpa runner OKU bro Saad. Dia kata lepas ni dia akan pi SCKLM, kental jugak dia…

Ni gambar dia bersama yb dato khalid yunus 🙂

20130616-124014 PM.jpg

Disarankan bahawa kami membawa air sendiri maka saya membawa bag hydrapak saya. Saya bubuh 1.5L diluted 100plus dlm bladder bag.

Masa bermula 15min lewat dari dijadualkan… Biasalah exco kjaan kedah mai rasmi… Permulaan acara dimulakan dengan nyanyian lagu negaraku dan bacaan doa…

fyi : yb dato khalid yunus datang sejak sehari sebelum pertandingan… Agak low profile dia ni… Dia dengan selamba berseloroh dengan saya suruh saya yang bacakan doa… Haha

Yang kami kategori D ni dilepaskan 5min setelah kategori full dilepaskan…

Mmg mencabar 95% uphill inclination… Giler HR shoot up sampai 174bpm pasal panjat ke atas… Rasa nak pitam bila tempat yang curam… Ada tempat yang kami terpaksa berpaut pada tali… Mmg letih… Masa naik acapkali saya stop tarik nafas… Sampai check point kedua saya ambil air kosong minum…

Dah saya ni chap ayam je… Bila naik dalam 3km, ada dah yang turun especially kategori F dan D… Asyik dok tanya je lama lagi tak ke check point? Haha…

20130616-011344 PM.jpg
peta ketinggian kalau ikut endomondo

Senaik saya ke CP2, saya bersembang dengan peserta yang seminggu sudah baru pulang dari cabaran gunung everest…

Nak sampai kat CP2, ada seorang brother muda ni cramp kat kaki sampai tak boleh gerak kaki. Rasa dia dehydrated tu… Saya bantu bagi rawatan spt rubbing emugel kat betis dia… Then saya try rush ke CP2 dan maklumkan pada petugas…

Masa sampai kat CP2 tak sedar, rupanya air 1.5L tu dah habis saya teguk…

Turun pun satu masalah, sebab curam… Saya pulak sakit lutut… So saya banyak berjalan dari berlari…

20130616-011514 PM.jpg

masa naik, adoih…

Masa turun beberapa kali saya tergelincir dan tergolek… Tangan saya lebam dan tercucuk duri hutan…

Turun mmg mencabar juga… Perlu hati2…

Alhamdulillah saya dapat menyudahkan acara ini dalam 4jam. Calori 2400kcal burned, ave hr 145, peak hr 172. Max peak ~1000m dan estimated hydration loss ~4L

20130616-012231 PM.jpg

Tips (bagi saya la) nak join climbathon
– jangan eager nak speed, know ur strength
– ketahui kekuatan diri. Mujur saya ambil kategori tertutup, ramai yang terpaksa reach melebihi sasarab masa sebab ambil kategori terbuka…
– bawa air secukupnya dan bawa ORS (oral rehydration salt) atau runner salt
– pakai kasut trail sebaiknya…
– pakai glove…

Mmg best, Ada rezeki nak join lagi… Memang mental betul…

Saya sembang dengan salah seorang runner, dia kata mmg tiap2 tahun ada acara ni. (ye la, tahun lepas saya kan gumuk dan jahil pasal menda alah ni)

20130616-012358 PM.jpg
gambar atas kecil bersama bro runner OKU Mohammad Saad dan gambar kecil kanan tu bersama running blogger hafiz aizat

Pro :
– memang best mencabar, saya macam ketagih pulak… Hahaha
– ada krew hospital sultan abdul halim di lokasi penyertaan
– krew urusetia yang membantu
– makan memang sedap!!! Hari ni saya dok terngiang2 nasi ayam, padahal saya jarang makan nasi ayam… Haha

Cons :
– tiada crew perubatan di atas CP, kalau kena musibah seperti kena gigit tebuan sampai allergic teruk sakit la nak turun
– air hanya pada CP1 sahaja
– tshirt cotton je… Goodie bag tak de jajan lain…
– medal plastik je… Alahai…

aftermath
Saya tak tunggu hingga penutup. Dah tahu dah acara link dgn gomen abis lambat… Saya balik… Sebelum tu sesudah sampainya saya kat garisan penamat saya terus ke mengambil medal penyertaan

20130616-022402 PM.jpg
medal plastik je? Plastik pun plastik lah…

Saya terus ambil air botol mineral dan 100plus… Tak sedar saya teguk dua dua tu sekali hadap. Nampak sangat dehidrasi yang teruk!!! Saya menuju ke kaunter medik untuk mengambil ais untuk tuam pada kaki. Sesudah itu saya berbual dengan seorang doktor yang merupakan pegawai perubatan di Hospital Sultan Abdul Halim Dr Firdaus. Terkejut dia yang saya katakan saya seorang doktor yang menyertai acara ini. Kembang idung saya. hehehe

Sesudah itu saya menuju ke khemah makan. SAYA MEMANG LAPAR!!!! Mereka hidangkan nasi ayam… Bismillah… Mak ai!!!! Sedap betul (lapar kot). Ingat nak tambah lagi… Tapi ramai yang beratur… malu plak tu… Dalam hati balik lah… Sure wife masak…

Balik saya makan nasi putih, ikan goreng…. Lepas tu saya makan coklat moist wife saya beli kat Bellaria. Saya terlelap tidur… Tetiba perut keroncong dan minda nafsu saya teringatkan nasi ayam event… Alahai mana nak cari nasi ayam petang2 ni… saya pun pergi mencari nasi ayam. Tak jumpa… Nasi lemak kukus pun jadi lah… Hehe

20130616-023526 PM.jpg
ni pun jadi lah…

Hari Ahad, 16 jun 2013. Mmg saya ambil cuti. Arggghhh sakit, semua sengal… InsyaAllah esok kerja dan jadi Doktor terbaik bantu pesakit kerana Allah swt 🙂

Salam

#runningdoctor

٧ سعبان ١٤٣٤

puma faas 350 humble review

where pureflow meets lunarfly

Kasut pure flow dah sampai mileage 400++ km. tapak belakang dah lunyai… So kena cari kasut baru. Kali ni saya cuba sesuatu benda yang baru. Kasut murah dan ekonomi tapi bagus.

Saya tercari2 mana yang ok, masa pergi village mall kat sungai petani. Jumpa kedai kasut tingkat atas tu lupa nama. Kedai tu banyak kasut nike, adidas, reebok n puma (typical malaysian sport shop)

Saya pun jumpa kasut puma faas. Saya pun survey dlm internet. Rupanya kasut ni adalah kasut yg dipilih sebagai running shoes debut 2012.

unboxing

20130608-031836 PM.jpg

Kasut ni dibungkus dengan kotak dan kain recycleable. Saya beli kasut warna biru. Kat kedai tu ada jual 3 jenis warna putih, hitam dan biru.

Kasut ni beratnya hanya dalam ~8.5oz ~ 275g untuk saiz 9us. Ringan sikit banding pureflow dan lunarfly2+

Ianya dianggap sebagai kasut minimalist. Toe dropnya hanya 4mm. Jadi saya tak ada masalahlah saya nak sesuaikan diri dengan minimalist shoes ni.

permukaan atas kasut
Kalau nak tengok saya tengok lebih kurang nike lunarfly2+ saya beli buat pertama kali.

20130608-032517 PM.jpg
Lebih kurang kan?

Perasan tak kenapa lunarfly2+ saya lebih panjang? Ini kerana nike anggap saiz us 11 = euro 45 bukannya 44.5. Jadi kasut ni agak tak berapa roomy kalau saya pakai stokin.

Kalau nak tengok mmg sama, faas350 tak de nav-band mcm pureflow.

Shoe tounge dia nampak besar dan spongy. Kainnya kalau saya nak bandigkan dgn pflow, pureflow lagi ‘berangin’ atau more ventilated.

Permukaan depan kasut agak tirus sama macam lunarfly 2+. Agak menekan jari tepi saya.

permukaan tepi

20130608-033736 PM.jpg

Typical puma, mmg agak stylo kalau bawak gi jalan.

belakang

Permukaan belakang nampak kurang supportive bagi buku lali. Heel support afak lembut banding pureflow dan lunarfly

20130608-033926 PM.jpg

tapak
Dia guna kaedah ‘waffle’ hampir sama dgn kaedah nike. Dan kewujudan tapak hitam yang agak keras membantu untuk kasut ini tahan lebih lama…

flexibiliti

20130608-070212 PM.jpg

Memang fleksible, lembut.

testing run

Masih baru. Saya baru clock 50km guna kasut ni. Saya perhatikan ianya lembut pada midsole promoting midfoot strike. Cuma kalau run jauh & > 15km better pakai stokin sebab saya dah kena blister pada bahagian depan kaki.

verdict?

Fleksibility : 5/5
Kestabilan : 4/5
Stail : 5/5 (nampak cool)
Ventilation : 2/5 (sorry dia mmg cepat panas
Sockless friendly : 2.5/5 (kalau long distance mmg kena blister la jawabnya)
pulus friendly : 4/5

Kasut ni retail price dalam rm289. Tapi boleh dapat diskaun 40% kat sesetengah kedai kasut. So saya beli ni dalam rm173 kalau tak silap. So economy wise kasut ini akan pergi dalam 400-500km ~ rm0.45sen/km

Banding kasut Brooks, Saucony atau even Nike, puma memang orang under estimate (even aku). Walaupun Usain Bolt pakai, jarang nampak runner pakai… Mmg, sebab Brooks mmg more ‘runner’s friendly’ walaupun harga agak mahal banding dgn puma (walau pun dah diskaun 30% kalau guna kad diskaun brooks)

Personally i prefer pureflow, more roomier to my toes dan boleh pakai tanpa stokin, dan kalau boleh bukan pureflow2 (sebab ada yg kata pf2 tak sedap). Walaupun mahal sikit tapi sedap pakei… Tapi alah membeli menang memakai bro!!!

Any comments are welcomed 🙂

Pengalaman pertama half marathon

Cerita lama, first time buat half marathon. Tak prepare properly. Carb load lintang pukang. Decide nak masuk pun seminggu before event.

Event ni berlangsung kat alor setar 1hb Jun 2013

Banyak serba tak kena tapi lucu.
– bangun dah awal drive dari sp – alor setar, stop kat r&r gurun nak uh-uh tapi tak jadi, pastu nak keluar dari parking lot bas block jalan…

– relatively pasal tu sampai kat starting event lambat 5.50am. Azan baru berkumandang. Solat tepi kereta je lah…

– bila siap nak pakai kasut, tetiba bunyi ‘TEEEEETTTTT!!!’ rupanya dah gun start(6:00am). Erkkkk macam mana ni? Warm up tak buat lagi? Apa lagi terus kejar diorang la… Satu jalan tu gelap, kang silap lorong abis la nanti…

– sebab kalut 1st time run pakai cermin mata, soooo annoying!!

– 1st 5km rasa nak terkencing!!! Ni penangan minum redbull la… Padan muka, hahaha

– mujur jumpa last pack… Takpe slowkab pace… Lagi 19km to go…

– masa dekat 7-8km jumpa sorang brader ni lari cengkoi, mcm kaki dia cramp, lari dengan dia sambil sembang, peramah rupanya dia OKU! MashaAllah, malunya kita yg sihat ni tak bersenam!!! (rupanya abis larian nama dia saad, mmg dia atlet paralimpik malaysia)

– halfway, naik jambatan… Alahai letih siut…

– dekat 12km, rupanya energy gel ambe tercicir!!! Lepas tu runner salt plak hilang!!! Aduih… Dem yu seluar nike kocek singkat!!!

– sepanjanf run water station berlambak tapi tak de 100plus, air mineral je…
– pakai kasut puma faas 350 mmg best………. Cuma…… Kena pakai stokin, kalau tak kena blister… Pedih siut… (my review on puma faas 350

– sebab blister tu lah saya dah drop pace sesangat… Dan last 2km rupanya ada jalan takde tar. Adalah seoeang chinese lari berefoot, masak la kaki dia… Hehe

– tak tahan kaki dah kembang dan blister… Ambe bukak kasut, dan pegang dia dgn tangan kiri run barefoot (last 1km jalan tar balik…)

– last 5km mmg sengsara dah saya takde energy gel nak sumbat, mmg dah hit the wall, rasa nak quit run je…
90% flat, 10% up&downhill

– alhamdulillah selamat sampat dgn masa from gun dlm 2j37m15s tengok dlm chart diorang saya no 44 out of 200++ participants

– good things about this event sijil dia dia print terus timing kita…

– event ni walaupun kecil tapi mmg well organised. Siap ada dari penang mai join race ni.

– my pace? Dalam 7m15s/km. ambe expect more, tapi dah lintang pukang masa awal… Alhamdulillah…

– ave heart rate 158 & max hr dlm 170 (alhamdulillah tak peak sampai 185) calories dlm 1800kcal 🙂

Sekian melaporkan…. So sejak hari tu saya terperasan menggelarkan diri saya half-marathoner :p

20130605-013246 PM.jpg

persediaan untuk larian half marathon saya yang pertama

Agak stress sebab tak lulus exam master buat kali kedua ambil, saya mengambil keputusan untuk menyertai larian half marathon anjuran Alor Setar Jogging Club. Pada mulanya saya tak bother sangat nak masuk… Lagipun saya nak tumpukan perhatian pada final exam. Tup2 tak lulus, saya ambil keputusan nak join larian ni.

20130530-111101 AM.jpg

boleh ke nih?

Persoalannya… Boleh kah aku? Kalau nak ikut, boleh tu boleh la… Kalau nak pace minima dalam 7’15″/km, memang boleh… Memang kalau boleh setiap larian kita nak yang berkualiti, namun masa lari nanti mesti hampes… Saya mula train ala2 saya lah…no specific, tapi banyak pada interval dan fartlek.. dan dekat nak race saya buat LSD…

20130530-113846 AM.jpg

Catatan larian saya dalam nikeplus id amin rahman

Kalau ikut pengiraan kasar nike+ mengikut purata larian saya, pace saya dalam 7’02″/km… Alhamdulillah ini pace saya yg minima untuk buat HM…

20130530-114244 AM.jpg

Dan kalau betul lah ni 22km maka saya akan tamatkan larian saya dalam 2:35:++

20130530-114605 AM.jpg

Kalau ikut vdot calculator saya akan tamatkan larian saya dalam 2h15min++ i.e dalam 6’25″/km

20130530-114944 AM.jpg

Tunggu seminit, mungkin orang akan tanya saya, why bother dengan pace? Macam poyo la pulak… Macam ni… Saya memang nubie dan amatur dalam hal ini, dan saya seorang doktor… So sebagai seorang doktor saya kalau dengan pesakit pun saya akan nasihatkan agar don’t push too hard, so bila saya tengok pace saya ni saya boleh agak dan tahu pace selamat saya untuk lari jauh.saya tak de kawan atau otai2 runner kalau nak lari dengan saya. Saya banyak berpandukan majalah runnersworld dan ultimate magazine serta internet berhubung dengan running. Bagi saya running adalah enjoyable sports yang kita perlu tahu limit dan pencegahan kecederaan.

Selasa lepas saya buat run kat kampung ibu saya kat perlis. Saya belajar satu benda beharga iaitu negative split pace saya run pada awalnya dalam pace 7’20″/km dan pada 5km berikutnya saya run dalam 7’00″/km hasilnya? 10km average pace dalam 7’05″/km…

20130530-120914 PM.jpg

Jadi kalau lah betul negative split saya buat masa HM nanti saya akan lari dalam overal pace 10’20″/mile

20130530-121303 PM.jpg

Click kat sini kalu nak tahu pace calculator

So masa taip ni saya buat apa? Saya tengah carb load la… Semalam saya masak spaghetti untuk family. Hari ni makan kat kopi tiam oldtown…hehe

20130530-121527 PM.jpg

Isykk ada jugak lalat nak posing atas piring tu?

Memang, bagi saya… Saya akan enjoy half marathon ini… Follow the flow… So insyaAllah saya tergolong dalam half-marathoner… Mana tahu nanti jadi full marathoner punya geng… Hehe

Salam…