Cerita Biasa Seorang Doktor Bedah 1

(Asal ni aku taip dan post dalam facebook…)

Aku tak pandai tulis cerita kisahku sebagai doktor bedah. Mungkin aku tak pandai cerita pasal menda ni sebab mungkin term dia mungkin agak janggal diceritakan buat kengkawan bukan non medic. Cerita aku mungkin terlalu simple, tak bombastik macam kes kawan2 kena mass disaster ataupun cerita pasal kat klinik. Sebenarnya banyak… Tapi aku ni mungkin tak pandai garapkan buat bagi nampak sedap…
Ada, mungkin tak best sangat kot nak cerita. Semasa tahun pertama aku di HSB sebagai master student dalam 2009, pada suatu hari aku ditugaskan 1st surgical MO oncall. 1st call pada zaman itu kami cover kes rujukan kecemasan dan wad acute surgical. Pada ketika itu saya menerima kes rujukan di redzone kes kemalangan seorang budak muda lingkungan 20an yang mengalami pendarahan dalam paru2(hemothorax) akibat patah tulang rusuk. Selalunya kalau MO kecemasan sibuk saya tak de masalah melakukan prosedur ‘chest tube’ insertion, sebab kadang kalau sempat boleh saya ajarkan pada doktor pelatih. 
Setelah selesai prosedur, alhamdulillah pesakt tersebut stabil dan nafasnya beransur normal dan tak tercungap2. Saya pun memanggil waris(ibu) pesakit dan memberitahu akan apa prosedur yg yelah saya lakukan dan apa rancangan kami ketika pesakit berada dalam wad. Kelihatan ibu pesakit nampak mcm tengok aku macam ada serba tak kena aja… Kenapa pulak nih? Biarlah perasaan je kot. 
Aku pun duduk di meja kaunter redzone untuk menulis apa yang telah berlaku dan prosedur apa yang telah dijalankan. Tiba tiba ibu pesakit datang ke meja tersebut dan bertanya, “ni Dr Amin ka?” Owh aku pakai nametag, sabit pun dia tau nama aku tapi awat pulak? “Ya, kenapa makcik?” Dia bertanya lagi, “doktor dulu dari Kangaq kan?” Ahhhhh sudah sapalah pulak stalk aku sampai sini nih, bisik hati… Aku pun menjawab, “ye, tapi kenapa ye makcik?” Setelah itu dia pun senyum lebar dan berkata, “doktorlah yang rawat si adik dia masa kat Kangaq dulu, si adik dia masuk ICU, bubuh tiub kat dua dua kiri kanan rusuk, pastu doktor buat tiub kat leher dia (tracheostomy) kat dia. Lama dia duduk icu dengan wad tingkat 2 sampai dia balik la”
Aku membalas, “ye ke? Mana dia?” Ibu pesakit tu kata, “ada!!! Tunggu kat luaq sana tuh, sat saya panggil dia…” Lalu adik lelaki pesakit yang merupakan bekas pesakit aku pun masuk dan ibu pesakit menceritakan kat si adik tu dan dia pun terkejut dia berjumpa aku bersalam dan mencium tangan aku tanda terima kasih… Aku tanya si adik, “mana parut tiub peparu?” Dia selak sikit baju dia dan tunjukkan parut tersebut. Ya, kesemua parut sudah sembuh, alhamdulillah…
Terdetik aku pun bertanya pada ibu pesakit, “awatnya yang abang accident kat sini pulak?” Ibunya menjawab, “dia kerja kat aloq staq doktor…” Lalu aku pun berseloroh, “uishhh adik saya rawat, ni abang pun sera ikut saya kerja mai sini nak saya jaga jugak ka?” Ibu dan adik pesakit ketawa sejenak… Setelah itu saya memohon untuk ke wad sebab ada hal perlu diselesaikan… Alhamdulillah, pada hari keempat pesakit dibenarkan keluar setelah peparunya kembang seperti sediakala… 
Saya berjalan ke wad 3c sambil tersenyum dalam 2am setelah selesai kes tersebut, sesungguhnya Allah maha kaya dan maha pengatur dan merancang segalanya. Walaupun dah enam tahun berlalu, cerita ini kekal segar diingatanku. Sekian karangan bukan UPSR buat kengkawan… #ceritabiasa #ceritadoktor

InsyaAllah sambil cerita running aku aku selitkan kisah pengalaman kerja aku… Biasa je… Tadak bombastik pun…

Dah tiga tahun rupanya aku run

Dalam awal minggu pertama bulan April, genaplah tiga tahun aku dok gila lari. Alhamdulillah buat 6HM, 1FM dan 1 duathlon. Pace pun dah makin cantik sikit. Cuma perut je gendut balik sebab tak jaga makan… Haha


Cuma kawan dok tanya, bila pulak nak try swimming? Persoalan yang baguih… Cuma masih tadak masa proper… InsyaAllah cuba. Mmg menarik… 


Alhamdulillah dalam perjalanan tiga tahun dulu ada orang ketawakan usaha aku sekarang ada yang ikut dan follow usaha aku untuk hidup sihat. Ada yg siap telefon tanya kasut apa nak beli untuk run… Ada yang tanya macam mana nak start diet… Ada yang tanya macam mana nak lari… Ada yang tanya macam mana nak prep nutrition masa lari. Walaupun aku doktor tapi bukannya aku serba tahu pasai nih… Tau sikit2 tu boleh la nak tunjuk… 

   So far until April 2015

Sebagai ‘role model’ kepada pesakit aku tak nak bila aku bagi nasihat kat pesakit amal gaya hidup sihat pesakit dalam hati kata,”eleh, cakap tak serupa bikin doktor nih… Dia pun gemuk jugak…” 

   Pakai kasut asics hyperspeed6 la pulak… Kaki dah kuruih ala Mo Farah, haha


Aku dah lah strong family history, pastu check risk kat  Qrisk.org aku pun dalam 4.5%. Jadi kena amal gaya hidup sihat. Nyawa adalah amanah tak terhingga nilanya…

Ok lah… Kali ni mmg short sket aku melalak dalam nih. Thanks to my wife and family for full support of this…

Penang Duathlon 2015 my first cycling adventure

Lama dah tak update blog nih. Lepas event Penang Duathlon memang tak sempat nak update. Padahal selalunya saya sempat postkan pengalaman event, tapi kali ni dengan on call dan kena cover LIMA 2015, itu sebab post nih jadi keciciran. 

Lepas Penang Run 2015, memang tak buat apa. Cuma run aje. Pastu try kayuh gerek… Ada la saya buat 40-60km solo ride. Dengan nak biasakan diri pakai cleat, ada pernah jatuh masa stop, hahaha lawak campur sakit pun ada… Macam nangka busuk bila jatuh!!!

  Masih slow 😭😭😭

Mileage pun tak banyak masa tu. Sebenarnya ramai yang ajak saya masuk Penang Duathlon 2015 nih, tapi saya ter’miss’ register.  Jadi saya pun tak berapa kisah sangatlah nak join… Siap depa email kata mintak maaf sbb registration closed. 

Pastu kawan saya offer (sebenarnya senior saya masa kat Ireland) abam Dr Arman Aziz offer, pasai dia rebah naik gerek (bahasa mudah jatuh naik basikal la…) sampai patah tangan dan masa tu beliau telah menjalani pembedahan untuk kepatahan tu dan dalam proses rehab. Mula tu malas la… Tetiba kawan offer, eh hang guna la beskal aku… Beskal apa? Bianchi Infinito aku… I mean… Whatttttttttt? Bianchi infinito? Biar betik? Mahal gerek tu!!! Dia kata pakai la, nanti dia datang bawak. Aisehhh malu la kita… Gerek murahan aje… Tangkap nangis karang… Hahaha… 

Event

Event depa buat kat Empangan Teluk Bahang pada pagi 15 Mac 2015 bersamaan hari Ahad. Memang kawasan Bukit, beralun. Hilly mountain. Sekarang masalah aku, sapa nak cover aku masa cuti nih. Big boss pergi Coloproctology Conference, tinggal sorang je la kawan aku cover ward. As usual aku arrange orang untuk cover, dapat la aku masuk event nih. Bukannya selalu aku mintak cover… 

Mana nak lepak? Hmm good question, si triathlete wanabe Dr Aktar book Hard Rock Hotel, again aku pun whatttt? Tak pernah lepak situ siut… Aku rakyat marhaen aje… Dia sewa dua bilik, so bila wife family Arman, Aktar and Azam boleh lepak lagi satu bilik… Arman disebabkan datang awal dia bagi Bianchi Infinito masa datang rumah aktar bagi aku setup gerek tu… 

Owh, did I mention? Friday 13th of March was my birthday. Untuk omputeh sure takut la… Besday Friday 13th plak tu… Hahaha… So… I did my birthday run… So happy for it… 

  Trail Run during my birthday. 

 

 Yummehhh

So, saya dapat Bianchi tu Jumaat malam Sabtu. So tak sempat nak setup apa

 

 Menangis la Polygon C4 aku… Hehehe

Sabtu mujur ada kenduri adik kepada sahabat wife aku. So carbload la jawabnya, hahaha 

  

Disebabkan aku pun rush sebab nak amik bib no si Arman tu aku terpaksa keluat dari rumah dapam pukul 330pm, nak elak sesak kat Penang. Aku tak bawak family sebab esok sekolah… 

Aku bertolak petang amik bib. Jumpa Aktar. Pastu ada pre-event dinner aka carbload… Kami pun apa lagi melantak la… Sempat jumpa Anas masa tu…

  Budak 5H memang giler sket… Hahaha

Pastu makan aku ronda sat bandar Penang, pastu head up to Hard Rock Hotel… Apa? HRH?

Sampai kami duduk dlm bilik lepak jantan. Bawak gerek masuk dalam. Setup apa lebih kurang

 

 Bersepah!!

Tidoq kaih… Esok nak run and ride. Aku biasalah insomnia, tak leh titon awai… Hahaha

Esok pagi kami bertolak pagi dalam 530am. Mangkit awai tau…

 

 Solat itu tiang agama

Kami berhenti solat subuh kat Masjid Teluk Bahang. Lepas tu pergi kat empangan. 

  Lautan Gerek

Warmup tak habih habih… Sampai kat situ 645am. Event start dalam 8am… Sebab nak serentak dengan acara triathlon. 

 

  Ready

Yesss, kami start!!! Aku pun lari la… 1st stint run aku bermula dengan baik pace maintain dalam 6m45s/km. ni issues on that

Pastu naik gerek… Aku mula ok, aku capai hydrapak aku (dalam tu ada 1.5L air aku campur dengan hammer heed). Kayuh la area jalan teluk bahang. Bahaya jugak, naik curam incline dia sakit jugak… Masa kat mana tangkap cramp la pulak… Picit sket kaki then leh sambung… Aku ni gayat sket masa turun. Ye la aku pernah jatuh moto sampai patah pergelangan tangan. Pastu seminggu sebelum tu aku operate pesakit accident pecah limpa, buat splenectomy

Aku tak reti embed youtube ni punya video emergency splenectomy. Respek surgeon nih

Aku naik bike dalam 2jam ~ 20kmh aje mmg berhati-hati sebab ni my 1st event aku…

Sampai 2nd transition dah panas utari… Kok… Aku panas sangat aku nasib teringat aku bawak topi koboi. Panaih lit lit dah. Aku apa lagi, pakai topi koboi la run… Haha. Ramai tangkap gambor aku… Kekeke

 

 Amacam encem tak?

Masa ni aku dah hit the wall dah 10km yang lemawwww. Last 4km aku jalan aje… Nak run cramp kaki… Siut la… 

At last sampai jugak…

  Overall Event. Memang ke laut la…

Duathlon via My Garmin

Event? Letih pun dapat, medal dan small hankies…

 

 I’m a Duathlon Finisher

  

Antara imej yang di capture oleh paparazzi… Hehehe

Lepas event balik bilik… Terus berendam kat kolam, then terlelap kejap… Pastu dalam 4pm aku balik… 

Balik pun jadi cerita lawak… Aku ‘terambil’ bike Arman bawak balik. Mungkin otak low oksigen tak tinggal kat dalam bilik hotel. Kedua si Aktar la kata yang si Arman tak guna lagi bike ni sebab tangan dia yang patah tu… Siut la… Hahaha

Apa pun ni kenangan pertama aku… So more to come from my gerek polygon zuhud aku tu… Hahaha

Isnin aku kerja. Kengkawan heran awat tak amik cuti? Aku kata aku ok je datang kerja. Selasa? Off to Langkawi, kena cover Lima2015 pulak… 

 

 Masa al-Fursan buat air show

Ok lah… Lega dapat buat blog nih… Dah bertangguh…

Nanti cerita lain… 

Salam… 

Ni buat kengkawan team sembang deraih (TSD) Aktar, Azam, Arman, Kadiaq & aku Amin

#runningsurgeon

25 April 2015

BTW : goodluck to my junior friends for thier upcoming final master in surgery…

 

My first full marathon and PBIM experience

Tak tau nak tulis ni mcm mana… Owh kali ni, event yang ke-13 aku sertai… Ait, macam rancang la pulak, dah lah saya suka no. 13. Rasa malas nak tulis la pulak, sebab event yang rasa tak berapa menarik…

Ok lah, ianya event pertama saya menyertai full marathon. Tapi saya jarang untuk berlatih menghala kepada full marathon. Kesibukan kerja, masa untuk bersama keluarga saya utamakan dahulu.

IMG_4666.JPG nasib depa post racekit, nak ambil dengan tol lagi, minyak lagi

Training tak berapa sangat selepas SPHM2014 sebab kerja dan on call. Nak training run waktu malam pun saya nak spend quality time dengan family. Nanti rugi… Siyes… Muda2 tak pelah…

IMG_5159.PNG mileage tak bagus sangat, janji run tetiap minggu

November pun tak berapa sangat run… Maximum mileage pun dalam 12km je.

So rakan2 saya sekolah menengah set nak jumpa kat sana, even my hepatobilliary surgeon dan my MO pun bak join… So jumpa kat sana lah ye…

IMG_5129.JPG selingan; i love playing video games, hahaha

Biasalah saya 1-2hari sebelum pi shopping energy gel, terjumpa protien bar beli satu percuma satu. My concern takut overshoot caffiene je. So saya plan sedut yg noncaffienated then yang caffienated

IMG_5137-0.JPG try GU plak, powerbar dan horleys dah pernah cuba

IMG_5136.JPG carb load la macam biasa

Saya nak pakai baju pagoda mcm SPHM2014 yang lepas tapi wife tak bagi, sebab nampak obsolete sangat… Haha

Dah tahu PBIM2014 ni cukup sesak dengan runners, jadi kami ambil keputusan dengan kawan saya si Sabri car-pool ke sana.

Owh ya, macam biasa saya carbload, kali ni buat homemade spaghetti. Kuah dia pun saya buat sendiri. Guna tomato 10biji mesin n tomato puree. Campur herbs dan daging ayam cincang…

mesti sedap

Lepas tu as usual saya beli lemang

Memang tak expect apa pun… Janji lari… Harap habiskan dalam 5j30min je…

Saya bawak iphone4. Semua gambar prerun semua habis tak boleh post, sbb enpon saya masuk DFU mode. Paling busuk kena buat, kena install balik n upgrade 7.11 la… Alahai, dahlah enpon tu saya jailbreak kawkaw. Memang tak de gambar pun harap belas ikhsan kengkawan n fb page dia.

Dah minum ayaq banyak mmg nak meghuah kencing la… Mujur ada tandas bergerak… Ramai tul yg beratoq nak membuang… Haha…

1:20am
Kami pun bergerak perlahan ke garisan permulaan. Dengar kata seramai 65,000 peserta. FM sahaja dalam 8000 lebih. Lagu penang dimainkan. Bunga api dinyalakan

bagi aku kalau upacara antarabangsa ni patut nyanyikanlah lagu negaraku, kalau kat US boleh nyanyi lagu star spangled banner, kenapa kita tak leh?

Tetiba….

IMG_5156.JPG apa kesnya lori ayaq hon hon ganggu masa nak mula FM? Nak lari sama kot? Hahaha

Kami dilepaskan… Memang berpeluh kasap… Penuh… Ramai tul…

Saya pun cuba run walk 2min run 1min walk… Just nak relax… Bawak sampai 8 energy gel… 8 hydration pill… Giler tul…

Memang si Sab kata walaupun malam, tapi bahang jalan tar jambatan buat rasa berkuap panas… Pastu takde scene langsung, cuma laut je…
Checkpoin banyak water station dan tandas bergerak…

1st stint, alhamdulillah saya sampai ke tol casa tu dalam 2h30+ ada hentian tepi tol saya berhenti untuk buang air kecil dan basahkan badan. Energy gel plan nak amik setiap 5km… (Konon)

ada yang tak senonoh pakat pancut kencing tepi jalan, macam la takde jamban disediakan

Sampai ke km yang ke-30… Saya dah mula rasa kaki cramp, terutamanya pada pergelangan kaki. Mula rasa lemau. Alamak, dah hit the wall!!! . Otak dah demotivate jangan lari dah.. Adoyaiii… Saya cuba lari 1m30s pastu walk 1min pun tak berjaya… Last last 1min lari 5min walk… Hahaha

6:00am
Tengok jam, eh dah masuk waktu subuh… Camne eh nak solat…? Lari bermalasan, jumpa dua muslimin ni tengah solat subuh berjemaah dekat dengan emergency lane. Nak join masbuq tapi tak sempat. Ambil wudhu guna air mineral, dan solat. Kain sajadah? Biarlah jalan tar itu menjadi sajadahku…

Memang lemau… Cramp memang tak boleh blah… Makan pisang pun tak jalan… Sekarang aim kena habiskan… Just jalan… Jalan… Jalan… Jalan…. Jalan… Setiap 10min saya rest sekejap bagi hilangkan cramp…

8:00am

Dah nak nampak finishing line… Cuba run tapi memang lemau dah… Jalan je… Cuma last je lari sikit, mana tau cameraman amik gambaq… Haha

IMG_5172.PNG huduh tak?

Sampai, dah dalam 6h22min. Alhamdulillah tersenyum rasa bangga, saya dah jadi full marathoner!!!

Masa untuk beratur ambil finisher medal… Tu diaaaaa. Punya panjang orang beratur… Saya pun pergi kat tempat kami janji nak jumpa kat starting lineup. Sebab si Anas kumpulkan barang kami dan simpak kat locker room.

Kami pun tak tunggu dah… Si Fadhli datang ambil kami dan ajak makan kat Taman Tun Sardon. Dengaq kata tempat best kalau nak sarap. Ajak Syadat sekali.

IMG_5144.JPG muka poyo lepas run, hahaha

Kami pun pi makan… Biasalah run jejauh bukannya lalu nak makan. Sembang ja lebih dengan kawan lama. Especially Anas si classmate aku… Si Fadhli, Syadat dan Anas memang aku tak pernah jumpa selepas SPM… Ni jang kira jejak kasih ni… Sob sob sob…

Si Sab dan Amet agak selalu jumpa…

IMG_5142.JPG tiada dalam gambaq; si Amet

Lepaih makan, si Fadli ajak mandi kat umah mak dia, kasi segaq sikit… Orang berjaga malam pasai qiyamullail… Aku berjaga sebab nak run… Adoiii

Eh, mana finisher medal & shirt? Jap jap…

IMG_5141.JPG nin dia… Haha

sampai kat rumah si sab bawak pulang dalam 1pm… Balik terbungkang tidoq… Termimpi pasai run… Rasa tobat lahum tak nak join dah FM (tipu je ni…)

at last, i’m a full marathoner, alhamdulillah

aftermath of PBIM2014

Ramai yang memberikan reply dan komen yang negatif akan cara penganjuran PBIM2014. Terutamanya pada acara 10km funrun. Mau taknya ramai giler, pastu lari kat jambatan. Mujur tadak orang mati terpijak ka…

IMG_5154.JPG

IMG_5155.JPG macam sardin je

Pastu, tapak penganjuran agak becak, sepatutnya pihak penganjur sah turap kawasan. Ni macam pesta woodstock pulak…

Ada kata sukarelawan cuma dapat roti oat 70sen je… Alahai… Kesian tul…

Saya harap tahun depan ianya dapat diperbaiki… 😂😂😂

Ok lah… Lega jugak dapat post ni… Lama tertunggu…

InshaAllah more to come…

Next run?

Penang Run HM2014

#runningsurgeon
6 Dec 2014

Perasan trail runnerlah pulok…

Tak de apa sangat nak citer, lagi dua minggu je nak PBIM2014. Owh by the way, tu pertama kali saya join FULL MARATHON, giler ke hapa entah lah…

Semenjak dua ni saya suka run ikut route jalan tak berturap… Alhamdulillah dua benda tu ada kat rumah mertua saya dan hospital saya kerja.

Trail run memang syiok, tetambah lagi ada naik turun. Kalu flat trail bosan gak… Kat area saya duduk tak banyak inclination sebab tanah bendang je… Mostly saya lari lorong tepi bendang, bukan petak bendang. Rosak padi orang oii… Hehe

IMG_5061-0.JPG lawa tak? Permai rasa…

Sambil run, saya snap dua tiga gambaq yang cun… Alhamdulillah tempat kerja saya ada route menghala ke tanah bendang… Hampir 90% tanah merah…

IMG_5058.JPG lari tepi tali ayaq!!!

Mesti orang KL jeles… Haha

IMG_4894-0.JPG eh lupa la yg saya beli Garmin Fenix 2

Kena cari route… Seronok plak…

IMG_5056.JPG lupa nak habaq saya dah lama beli Columbia Ravenous Lite ni, cuma tak review kasut ni

Banyak benda yang saya beli mcm pureflow2, ravenous lite, fenix2 etc etc yang saya tak update… Alahai…

IMG_5088.JPG lawa kan? Jangan jeles… Hehe

Ok lah, esok kerja… Ada op, lagi tiga hari nak Penang Marathon, ambil full marathon plak tu… Gila…

IMG_4666.JPG kerja gila

Ok lah… Ngantuk ni… Nanti update lain… Salam

#runningsurgeon

Finisher’s medal bukanlah segala-galanya…

Dah dekat enam bulan sejak Larian Kelantan 2013 aku malas nak tulis dalam blog, maklumlah beban kerja dah makin bertambah, amanah sudah berganda…

Alhamdulillah semasa November 2013 nan lepas aku lulus peperiksaan sarjana pembedahan (master in surgery). Alhamdulillah aku bergelar pakar bedah a.k.a Surgeon, syukur ke hadrat ilahi… Kalau nak rasa dengan usaha aku yh tak seberapa, macam fluke atau nasib aja… Sesuatu yg kalau disuruh aku ambil sekali lagi dan diberi rm1juta foc pun aku tak sanggup nak ulanginya… Memang getir. Nantilah, aku akan ceritakan pengalamanku yang beharga ini…

Aku nak cerita pasal kemarau pingat, atau kemarau medal yang melanda sekarang ni…

Sejak aku lulus exam, masa November 2013 nan lepas memang banyak running event, tapi sibuk exam punya pasal semua running event dihentikan buat seketika…

Lepas tu aku pulang semula ke hospital lama ku, Hospital Sultanah Bahiyah, Alor Setar, Kedah kesibukan mula melanda, tugas makin bertambah, dah lah kena gazzette di sini… InshaAllah aku buat yang terbaik… Jadi keinginanku untuk menyertai running event kulupakan sementara…

Tapi, aku tak lupakan running workout aku… Kalau aku balik ke sungai petani (fyi tiap2 hari aku berulang dari Sungai Petani ke Alor Setar kerana keluargaku menetap di Sungai Petani) awal, let say dalam 6:30pm tu, lepas solat asar, aku cepat2 kenakan pakaianku, dan iphone4 iphone5s ku…

Berlari tanpa sebab ini, jadi motto aku sekarang, ianya lebih fleksibel dan banyak pada ‘bila aku sempat’. Namun aku cuba aim supaya hujung minggu aku sebagai larian jarak jauh ku (long run) (tu pun kalau aku tak on call hujung minggu…

Kalau pergi mana pun aku akan bawa kasut jogging, tshirt dan seluar ‘pandek’ (panjang pendek, ala seluar 3/4 tu…) kat dalam kereta, mana tahu tak sempat balik umah jogging, so aku akan jogging sebelum balik…

20140223-054503 pm.jpg
enam bulan kemarau finisher’s medal

Kalau saya dapat run 30min selalu saya buat fartlek atau interval.

20140225-075751 am.jpg
ni je mampu buat kalau sempat

Soalan, do I do this for finisher’s medal? No, why bother it?

Saya run bukan pasal medal, tapi untuk kesihatan saya… Saya run untuk ilangkan stress saya…
Saya run untuk hilangkan lemak kat perut gendut saya…
Saya run sebab nak lama kelamaan Saya nak beat rekod peribadi saya…

Kat sini (sama ada Alor Setar atau Sungai Petani) saya tiada running buddies, tiada running clinics macam orang KL… Tiada weekend small running event… Apa yang ada dengan saya? Cumalah iphone5s dan suunto M4 saya…

Ada orang masa dekat running event baru pulun exercise. Saya buat as usual… Seolah, tiap2 weekend ada event. Saya akan try run tapi jangan injured diri sendiri…

Ok, apa lah aku mengarut ni… Maklumlah cuti lama sikit, mula la mengarut… Ok petang nak buat fartlek 2min run fast 30min easy pace/walk…

Wassalam

24/02/2014
6:15pm

20140225-080006 am.jpg

What The Public Doesn’t Know

i love to share this article. many of us do not know what the other life as a doctor. here is to share.

Maria-Syamsi

I’m writing this based on my own experience, and the stories that my friends related to me. I’m writing as a government medical officer in a busy tertiary center hospital, which means I’m not a specialist, and neither am I a junior doctor/house officer. It also means that I have no power at all for decision making about human resource, buying of drugs and equipment, hospital bills, the service of other departments, my own pay or even the food I eat when I’m on call.

The only contribution I make towards the care of my patients is to care for them, with my knowledge and experience, as much as I can, with the most empathy, manners, efficacy and quality that I could give.

The only contribution I make towards the training of junior staff is by training myself rigidly, and then teach them all I know, with the little time…

View original post 2,077 more words

My poor man’s calf compression

Updated version of my poor man’s leg sleeve review 🙂

amarsa13

Keboringan duduk kat rumah… Saya pun memikirkan sesuatu nak buat petang ni… Dua tiga menjak ni dapat shin splint… Mungkin kasut saya pureflow tu dah haus dah. Tak mungkin. Konon kata manufacturer kata dalam 200-300miles… Tapi tapak belakang dah haus dah…

Minggu lepas teringin nak beli puma faas 350, dengar katanya best debut dalam runner’s world. Nanti lah esok gaji. Boleh beli… Nak harap pureconnect saja tak boleh, itu untuk speed work boleh la…

Dua tiga menjak ni memang sakit sikit kat area tibia belah kanan. Nak kata stress fracture tak sebab sakit waktu pagi. Tapi tak lah rasa sakit sangat…

Ok berbalik pada cerita asal. Sebenarnya asal saya gunakan ankle guard sebagai compressing agent kat area shin splint tu untuk kurangkan kesakitan. Tapi ankle guard ni memang getahnya tak tebal sangat jadi saya naikkan sikit pada pangkal betis dan…. Walla!!! Jadi compression calf… Gambar? Jap…

20130523-122552 AM.jpg
Nampak agak lawak…

View original post 344 more words