Finisher’s medal bukanlah segala-galanya…

Dah dekat enam bulan sejak Larian Kelantan 2013 aku malas nak tulis dalam blog, maklumlah beban kerja dah makin bertambah, amanah sudah berganda…

Alhamdulillah semasa November 2013 nan lepas aku lulus peperiksaan sarjana pembedahan (master in surgery). Alhamdulillah aku bergelar pakar bedah a.k.a Surgeon, syukur ke hadrat ilahi… Kalau nak rasa dengan usaha aku yh tak seberapa, macam fluke atau nasib aja… Sesuatu yg kalau disuruh aku ambil sekali lagi dan diberi rm1juta foc pun aku tak sanggup nak ulanginya… Memang getir. Nantilah, aku akan ceritakan pengalamanku yang beharga ini…

Aku nak cerita pasal kemarau pingat, atau kemarau medal yang melanda sekarang ni…

Sejak aku lulus exam, masa November 2013 nan lepas memang banyak running event, tapi sibuk exam punya pasal semua running event dihentikan buat seketika…

Lepas tu aku pulang semula ke hospital lama ku, Hospital Sultanah Bahiyah, Alor Setar, Kedah kesibukan mula melanda, tugas makin bertambah, dah lah kena gazzette di sini… InshaAllah aku buat yang terbaik… Jadi keinginanku untuk menyertai running event kulupakan sementara…

Tapi, aku tak lupakan running workout aku… Kalau aku balik ke sungai petani (fyi tiap2 hari aku berulang dari Sungai Petani ke Alor Setar kerana keluargaku menetap di Sungai Petani) awal, let say dalam 6:30pm tu, lepas solat asar, aku cepat2 kenakan pakaianku, dan iphone4 iphone5s ku…

Berlari tanpa sebab ini, jadi motto aku sekarang, ianya lebih fleksibel dan banyak pada ‘bila aku sempat’. Namun aku cuba aim supaya hujung minggu aku sebagai larian jarak jauh ku (long run) (tu pun kalau aku tak on call hujung minggu…

Kalau pergi mana pun aku akan bawa kasut jogging, tshirt dan seluar ‘pandek’ (panjang pendek, ala seluar 3/4 tu…) kat dalam kereta, mana tahu tak sempat balik umah jogging, so aku akan jogging sebelum balik…

20140223-054503 pm.jpg
enam bulan kemarau finisher’s medal

Kalau saya dapat run 30min selalu saya buat fartlek atau interval.

20140225-075751 am.jpg
ni je mampu buat kalau sempat

Soalan, do I do this for finisher’s medal? No, why bother it?

Saya run bukan pasal medal, tapi untuk kesihatan saya… Saya run untuk ilangkan stress saya…
Saya run untuk hilangkan lemak kat perut gendut saya…
Saya run sebab nak lama kelamaan Saya nak beat rekod peribadi saya…

Kat sini (sama ada Alor Setar atau Sungai Petani) saya tiada running buddies, tiada running clinics macam orang KL… Tiada weekend small running event… Apa yang ada dengan saya? Cumalah iphone5s dan suunto M4 saya…

Ada orang masa dekat running event baru pulun exercise. Saya buat as usual… Seolah, tiap2 weekend ada event. Saya akan try run tapi jangan injured diri sendiri…

Ok, apa lah aku mengarut ni… Maklumlah cuti lama sikit, mula la mengarut… Ok petang nak buat fartlek 2min run fast 30min easy pace/walk…

Wassalam

24/02/2014
6:15pm

20140225-080006 am.jpg

Maaf sibuk sesangat

Dah lama tak taip blog, memang sibuk lepas exam ni… Memang sibuk… Ingat nak ceritakan perihal lulus exam pun tak sempat… Insya Allah nak tulis… Moga jadi bekal kekuatan pada semua.

20140102-114411 AM.jpg
My ‘mantra’ during exam days

Hari ni merupakan hari pertama aku bergelar sebagai ‘Mr Amin’, harap dalam tempoh ‘gazetting period’ enam bulan ni aku boleh buat yang terbaik untuk pesakit… InsyaAllah…

20140102-114602 AM.jpg
‘siap kasut pun ada nama mr amin? Hehe’

Ok…nanti cerita lagi 🙂

Larian Kelantan 2013

Ingat nak senyap je pasal event larian kelantan 2013 tapi terpaksalah cerita… Bukan lain untuk penambahbaikan event.

Larian Kelantan adalah acara larian tahunan negeri Kelantan anjuran PPSK (Pusat Pengajian Sains Kesihatan) Universiti Sains Malaysia Caw Kelantan. Difahamkan dah lama dah ada event
. Berlangsung pada 05 Oktober 2013

Larian masih menggunakan route tahun lepas. Total mileage dalam 9.75km.

20131005-093754 PM.jpg

Kaki makin ok, cuma pace tak macam dulu, slow dan tak boleh sustain run… Lepas SPHM2013 average pace dalam 6:45min/km je…

apa nak cerita ni, blur la!!!

Owh, ye… Tahun ni lambat sikit banding tahun lepas (29 September 2012). Secara kebiasaannya larian kelantan ni tak banyak publisiti mengenainya (agak hairan sebab Kelantan cuma ada running event 2x je, larian kitar semula awal tahun dan larian kelantan… Itu saja!!)

Hairannya tak de event yang paling lebih dari 10km (even larian kelantan ni pun cuma 9.75km je). Half marathon even full memang tiada kat kelantan, jadi saya rasa anak jati kelantan selalunya akan cari running event di luar kelantan.

20131006-034451 PM.jpg
Banner Larian Kelantan 2013

Running event LK2013 pun kecil je. Cuma bagi limit 200 peserta untuk setiap kategori. Dan ianya prinsip 1st come 1st serve basis.

Sebenarnya running event ni masa saya daftar 1 Oktober lepas. Tapi kerani kat PPSK kata tarikh tutup dah tamat. Saya tanya bila, rupamya 19hb lepas!!! Aiseh, saya kata, tak pelah saya daftar nak bib number je kalau tak dapat baju pun tak pe.

Memang kalau larian kelantan buat mesti akan buat dengan hari terbuka HUSM. Ada ekspo ada malam kebudayaan islam, ada forum agama. Dikhabarkan masa tu Diana Ameer datang pada malam 4 Oktober dan Dr MAZA serta imam muda Asyraf hadir untuk forum perdana malam 5 Oktober.

Acara LK2013 dirasmikan oleh Menteri Belia dan Sukan YB Khairy Jamaluddin. (ada tak sebab saya lepas event saya terus balik dan bersiap untuk kelas bersama Prof Ismail Sagap.

20131006-035718 PM.jpg
Rombau Most Wanted, yo!!!

Training? 10km ni saya tak train pun… Lari petang je… Mengharapkan shin splint ni tak sakit… Alhamdulillah tak sakit sangat cuma bila laju sikit, mula lah terasa…

Hmmmm dah 10km, apa aku nak buat hah? Aaaaa aku dapat idea. Akak atau Auntie Justiffa pernah cadangkan kat aku supaya ada satu run tu pakai apa yang kita nak… Pada mulanya aku nak pakai baju scrubs OT, nak bubuh bib number “running doctor” tapi lupa bawak my OT Scrubs. Aku pun dapat idea lain… Rasa nak pakai baju melayu lah…

Mula tu rasa malu tapi, argghhh biarlah… Nanti mana tahu aku lari guna mascot ayam ke, bawak peti ais mcm Tony The Fridge Marathoner ke… Baru best, baru ceria sikit marathoner. Haha…

Pada hari Khamis ambil bib, memang respek sebab tersusun dan teratur, cuma slack sebab hari Khamis, kalau buat hari Jumaat cantil sebab dapat beri peluang pada peserta jauh dapat datang ambil bib (aku rasa better guna Larian HUSM atau Larian Kubang Kerian, lagi proper)

20131006-041101 PM.jpg
Bib Collection Counter

Macam nak marah pun ada, tahun lepas dapat baju dri-fit, tahun ni baju cotton je… Yuran penyertaan rm30. Kalau banding dengan jarak dan goodie bag tu kat penang banyak yang murah2 (rujuk blog alharis)

20131006-041503 PM.jpg
Yuran rm30 tu!!!

20131006-041556 PM.jpg
Baju cotton pun ok lah janji dapat… Awal2 kata tak dapat…

Seperti aku cakap, aku pakai baju melayu kan? Ni dia, haha

20131006-042217 PM.jpg
Comey tak kak ton?

Alhamdulillah kali ni penyertaan pun ramai dari geng2 doktor yang aku kenal. Baiz Iqbal, Dr Michael, Dr Nizam, Dr Yodi dan Dr Rosli pun join. Bestnya!!!

Macam biasa, kalau run ni yang bestnya, carb load!!! Jom melantak apa yang mengidam. Lama dah tak pekena nasi kandaq…

20131006-044144 PM.jpg
Yummehhh

Malam tu makan nasi dagang dan masa ambil prof pun makan lagi!!!

20131006-044322 PM.jpg
Pergghhh

Pagi 5 Oktober, aku pun bersiap ke Kompleks Sukan HUSM, naik kereta pegang dalam poket, eh energy gel tak bawak!!! Arghh pedulikan la… Macam tak biasa run 10km… Sampai cari Baiz, jumpa geng2 lain… Biasalah dah aku pakai baju melayu semua orang tengok lain macam je kutu sorang ni… Hehe.

Aku pakai kasut brooks ghost5. Ingat nak pakai puma faas 350 aku tu, tapi takut injury tu yang tak pakai…

20131006-043700 PM.jpg
Pre run pics mesti!!!

Sebelum kami dilepaskan terdengar kata2 sumbang, pakai baju melayu ni boleh habis ke?. Tengok mamat tu, leh tahan baju, kasut mizuno. Aku dalam hati, “we’ll see about that and i accept ur challange”

Tepat pukul 7.15am kami dilepaskan. Permulaan yang baik. Seronok pula run, tapi sebab baju melayu ni tebal rasa tak selesa pula… Awal tu dah ok, tapi rasa macam tak larat pula… Aku buat runwalk 4min run 1min walk. Ada dua water station, bagus. Kali ni saya ambil air sikit je… Nak try macam mana…

Masa km ke6-7 dah mula tak larat… Aku cuma run supaya pace tak sampai 7min/km…

At last sampai. Partially happy, Not happy due to pace tak berapa laju. Happy dapat reach 1600km milestones!!! Phew!!!

20131006-044705 PM.jpg
Thanks to Dr Nizam for this ohsem pics.

My average HR dalam 151bpm(75% dari Karvonen Formula tapi max HR dalam 170bpm(90% berdasarkan Karvonen Forma). Alhamdulillah…

Heran, tanya organiser mana sijil penyertaan, selalu masa habis akan ada bagi kat finishing line TAKDE!!!! Aiseh!!!!

20131006-045709 PM.jpg
Dari kiri Dr Yodi, Dr Nizam, Baiz dan aku

Eh, geram pasal tak dapat sijil (ye lah, tahun lepas at least dapat sijil, tahun ni tak de apa langsung) terubat bila yang cakap kata aku tak boleh habis run tu sampai lambat dari aku. Tu la… Lain kali jangan cakap sombong. Aku tunggu depan finishing line senyum je… (jahat jugak aku ni.. Hehe)

Lepas run kalau kat event HUSM atau Penang Run 2013(sebab bawah USM) mesti ada post run senam robik. Terbaik!!!

20131006-050246 PM.jpg
Best 🙂

Tapi kesuntukan masa aku bergegas mandi kat Pusat Islam dan terus ke kelas Prof Ismail Sagap.

My two cents point of improvement of this event
1. Kalaulah kelantan ada event full/half marathon kan best… Tapi lagi payah nak organise HM even FM kan? Especially time starting
2. Tarikh tutup dan tarikh ambil bib patut diberikan lewat sedikit.
3. Kurang promosi, tapi event ni macam student HUSM je predominasi
4. Takde finisher medal dan sijil jadi event ni lagi tak seronok….

20131006-055752 PM.jpg
Ni gambar tahun lepas… Hehe

Apa2 pun saya ucapkan tahniah akan petugas2 dan organiser LK2013 yang dengan sabar dapat menjayakan program ini.

Wassalam…

Time to go back to study !!! Lega dapat tulis no, kang teringat2 masa study… Hehe

anda adalah seorang ‘runner’ sekiranya…

Dekat nak exam ni lah makin gila. Masa ni lah juga idea mencurah nak taip blog… Alahai…

Apa nak tulis kali ni? Teringat dalam tip4running.com ada 50 sebab kenapa anda adalah runner. Dalam runners world pun ada… Secara amnya beberapa sebab anda sebagai runner tu banyak…

Macam macam sebab kenapa anda layak digelar sebagai runner bagi saya ini versi saya yang sengal dan mungkin versi 1 Malaysia… Haha… Mungkin agak parodi… Perhaps?


Anda boleh digelar sebagai ‘runner’ jika dari segi :

Pemakaian – kasut
1) anda boleh agak bila nak tukar kasut tu bila dah sampai masanya
2) anda punyai kasut hinggakan nak run pun boleh decide nak pakai yang mana
3) isteri anda tarik muka kalau pi shopping complex mesti berejam pilih kasut (alah kalau dia pilih handbag tak pe… Hahaha)
4) anda tahu apa itu D dan 2E tu apa maksud
5) anda tahu apa maksud overpronate, neutral dan underpronate
6) anda tak kisah kasut tu lawa ke tak janji pakai dan lari
7) contradict dgn no 6. Anda tahu kasut futsal tak boleh bawak run dan kasut running tak boleh bawak main futsal
8) kalau kasut tu dah tak boleh bawa berlari, anda suka gunakannya semasa keluar berjalan dengan isteri/keluarga konon nak tunjuk anda ni runner lah
9) kalau anda balik kampung/bercuti/travel jauh anda akan bawa bersama kasut anda, manalah tahu sempat jogging

20130928-093846 AM.jpg
Puma Faas 350? Urrgh…

Pemakaian – outfit
10) anda sekarang jarang beli t-shirt sebab selalu dapat t-shirt running event
11) anda suka pakai tshirt running event banding t-shirt polo berkolar yg wife anda beli kecuali kalau pergi kerja (mcm saya on call masa hujung minggu)
12) dulu anda ni jenis tengok tiga jenama je… Nike, Adidas & Puma… Tapi sekarang anda tahu jenama lain macam Brooks, Salomon, NB, Asics even Hoka One One
13) anda tahu apa maksud ASICS tu

20130928-094230 AM.jpg
Taken somewhere in the web

Tempat kerja/belajar
14) anda akan sembang lancar bila bab running, tapi kalau macam saya bab exam/kerja memang hancur.
15) sanggup standby kasut dan peralatan running bila rasa balik lewat ke rumah, mana tahu sempat run…

20130928-095650 AM.jpg
SPHM’s Medals

Perangai
16) kalau kesesakan lalulintas padahal dah dekat atau pun ada sapa ntah bawak slow nak mampus (road hogging), sure akan kata, “kalau aku lari sure dah sampai/boleh potong kereta depan)
17) kalau tengok tiang atau km dari sesuatu tempat boleh tahu lari berapa lama nak sampai rumah
18) anda entah macam mana sebelum ni tak suka tengok siaran sukan marathon, dualthon atau biathlon, tetiba boleh minat…
19) anda tahu siapa itu elite runner macam mo farah, kara goucher dan jeff galloway
20) anda tahu apa maksud lactate threshold, tempo, fartlek dan LSD
21) anda tampal bib anda dekat dinding rumah anda sebagai ‘wall of fame’ tak pun anda ada clear holder file yg dalamnya ada bib nombor dan sijil penyertaan
22) sebab anda so call diet la jugak, anda makan kat luar pun dah pandai tak pesan benda berminyak melainkan carb load before race
23) anda nampak jalan raya yang tak sibuk itu seolah macam treadmill anda
24) anda jarang ke gym
25) anda suka gunakan tangga atau sikit bila tertinggal barang suka lari ke tempat itu bila di tempat kerja
26) bila lalu kat kiosk kesihatan yg ada treadmill, eliptical mcm kat Ogawa ke, Gintell ke etc, kalau diorang offer naik treadmill sure dgn pokerface kata, “saya memang running kat luar pun” (ayat kejam, hahaha)
27) bila anda dah plan baik nak jogging, tetiba hujan… Masa tu dalam hati terdetik, kalaulah dalam rumah ada treadmill…

20130928-095023 AM.jpg
Homer’s running, believe it!

Media Sosial
28) makin ramai kawan anda daripada pelbagai lapisan runner, elit dan amateur
29) anda suka komen pasal pengalaman anda run
30) anda punyai banyak apps, nike plus, endomondo, runkeeper, calculator for runner
31) anda ini bagi sesetengah kawan rasa anda ni cukup menjengkelkan asyik dok post pasal running, ye ke… Ini link
32) anda sanggup berjam2 survey pasal tips untuk run, event run yg berdekatan atau yang otai cari yg jauh jauh dan memorable, nak pergi macam mana dan nak tidur kat sana macam mana…
33) anda akan frust bila anda tengah run tetiba apps enpon jam atau tak boleh sync lepas run… Sakitnye hati!!!

20130928-095427 AM.jpg

Ada ke? Macam tak lawak je… Haha… Kalau ada tambah2 la ye… Saya pun baru lagi… Kot kot mendatang ada nak kena tambah lagi… Atau pengalaman anda?

btw ASICS berasal dari bahasa latin : anima sana in corpore sano = “a sound mind in a sound body”

Sekian

amarsa13 28/09/2013 11:15am

What The Public Doesn’t Know

i love to share this article. many of us do not know what the other life as a doctor. here is to share.

Maria-Syamsi

I’m writing this based on my own experience, and the stories that my friends related to me. I’m writing as a government medical officer in a busy tertiary center hospital, which means I’m not a specialist, and neither am I a junior doctor/house officer. It also means that I have no power at all for decision making about human resource, buying of drugs and equipment, hospital bills, the service of other departments, my own pay or even the food I eat when I’m on call.

The only contribution I make towards the care of my patients is to care for them, with my knowledge and experience, as much as I can, with the most empathy, manners, efficacy and quality that I could give.

The only contribution I make towards the training of junior staff is by training myself rigidly, and then teach them all I know, with the little time…

View original post 2,077 more words

SP half marathon 2013 revisited

Dah lama tak post dalam wordpress ni… Rasa berhabuk dah. Ingat masa ramadhan hari tu nak post pasal tahun ni kurang running dan banyak cycling pun terbantut macam tu je.

Nak pos artikel pasal kena shin splint lepas larian bendang yang menjengkelkan tu pun kelaut lupa. Sibul dengan kerja, on call dan malas… Haha

Tapi kali ni mmg nak kena pos jugak…

Kenapa SPHM (Sungai Petani Half Marathon) ni ada punyai satu kenangan tersendiri? Ya, inilah running eventku yang pertama aku sertai dan sampai sekarang aku dah mula ketagih untuk menyertai acara larian (kalau dekat2 area utara la..)

Acara SPHM2013 berlangsung pada 14 Sept 2013. Beza dua minggu lewat banding tahun lepas (1 Sept 2012). Acara kali ini merupakan acara kelapan kalinya aku sertai dan buat kali ketiga aku menyertai acara half marathon.

Semasa puasa hingga raya puasa. Hampir tak berlari aku sebab penangan shin splint. Buat xray kat kaki n lutut takde micro atau hairline fracture. Cuma bengkak kat area tulang keting (soft tissue oedema). Pada awal tu mmg sakit sampai jalan pun nak kena berhenti sebab sakit. Nak solat duduk antara dua sujud pun siksa…

SPHM2013 ni aku dah online register awal Mac. So ini acara yang aku nantikan juga… Cuma persoalannya aku tak train balik untuk 21km. Sebab sibuk on call nak dan injury.

Persoalan kedua, aku dah serik nak pakai kasut puma faas 350. Bagi aku kasut ni lah yang ‘culprit’ buat aku injured (mungkin injury tu dah ada cuma faas350 tambah bom jangka je). Nak pakai pureflow dah season sangat. Nak pakai pureconnect takut terlampau nipis…

Memang kalu dari segi running mmg kelaut… Ogos saja mileage aku memang kurang sangat.

20130915-124539 AM.jpg

36km je untuk sebulan?

Yang membuat aku rasa gembira adalah kerana si Hana anak aku pun nak sertai larian SPHM bagi kategori 3km (sekolah rendah). Hana ni masa kat sekolah pun bagus, merentas desa dapat tempat ke-11 dan 4x100m pun dapat pingat gangsa.

Last run aku sebelum event ni adalah sehari sebelum run. 5km tu je. Endurance aku selepas rehat panjang memang kelaut. Yang aku perasan my resting heart rate pun dah naik dalam 55-58bpm. Paling low aku pernah dpt 45bpm

20130915-125125 AM.jpg

nak run macam ni? Hampes la…

Jadi petang tu selepas ambil hana dari tuisyen aku pun pergi Sunway Carnivall saja cuci mata tengok kasut running sambil carb load.

20130915-125424 AM.jpg

Perhabis kupon rm20 baucar pizza hut

Tergezut jugak aku kat Sunway carnivall seberang jaya ada kedai kasut skechers. Memang la kasut baguih, tapi sedia pulus la… Skechers gorun2 saja rm399… Adoyai…

20130915-125654 AM.jpg

duit duit….

Lepas tu pun aku pi kedai sukan studio. Ada brooks!!! Yeahhh, pi tengok kasut model baru Ghost6… Mak ai!!! Rm449 !!! Kalu diskaun 30% pun rm315… Alahai… Tertengok Ghost5, rm229 je…hmmmm ghost5 atau ghost6? Baik amik ghost5 sebab memang runners world editor’s choice award 2012. Apa lagi sambar je la…

20130915-010418 AM.jpg

ops, i did it again (buying running shoes)

Sebelum balik wife tapau subway menu of the day, chicken slices. Makan lagi…

20130915-075218 PM.jpg

sedap…

Si Hana gembira sakan, malam tak titon lagi… Jenuh kena suruh dia tidoq…

Kali ni kawan aku si Sab tak dapat join pasal ada hal. Tapi dia suruh ambilkan bib no dia…

20130915-075517 PM.jpg
macam biasalah kena post gambar no bib, haha

20130915-082204 PM.jpg

me and my daughter bib’s numbers
ait, AR tu stands for my initial, and 13 tu my birthday… Coincidence? Hmmm

Pagi tu kami bangun awal, dalam 5:15am. Hana 5:30am. Tunggu azan subuh dalam 5:53am. Dah pakai baju untuk lariab kami pun bertolak ke Dataran Jam Besar dalam pukul 6:05am.

Agak cuak sebab sampai dalam 6:25am. Tak sempat nak prepare apa… Saya terus bergegas ke tempat permulaan. Aku suruh isteriku dan hana tunggu kat Jam Besar (kategori Hana dalam 7:15am). Sampai je kat tempat permulaan, terdengar…”5,4,3,2,1….teeeetttttt!”. Laaa dah mula ghupanya… Masa mula lari… Eh tengok diorang ada riben… Eh kenapa aku tak dapat… Tak pelah… Kalau tak dapat finisher medal, my nike GPS jadi bukti…

Kali ni aku tak berapa nak ambil gambar masa run… Aku tumpukan masalah pada kaki aku. Pada awalnya sakit tapi lepas rasa tahu step pakai kasut Ghost5 ni… Rasa selesa pulak… Memang lah tak heran dinobatkan sebagai kasut runners editor choices.

Aku tak lari laju… Tahu aku tak train takut injured. Pace 10km pertama dalam 7min/km++ saja. Aku anggap ni sebagai train LSD aku… Slowly aku menyusuri masuk kampung che bema… Alhamdulillah water station mencukupi… Kali ini energy gel aku tak jatuh kali ni…

Tapi pada 15km seterusnya memang al dah rasa nak hit the wall… Letih… Pada awalnya aku buat runwalk 5:1minit sekarang dah jadi tak tentu… Aku teruskan jugak tapi kurangkan 3:1 sahaja… Aku menyusuri sungai layar dan depan sekolah keb syed jan aljafri. Kemudian terus ke taman jublee. Setelah itu aku menuju ke bulatan depan sekolah menengah ibrahim.

Pada ketika itu aku memotong seorang uncle cina tua. Dia tegur aku, “adik lari adik, jangan jalan saja ma… Tengok uncle dah tua pun uncle lari lagi…”. Saya cuma menyapa senyum, “dah cramp la uncle”

20130915-090036 PM.jpg
terima kasih blogger alharis akan gambar yang ohsem ni

Aku dah terlalu letih… Jalan je melalui jam besar… Tahun lepas aku lari (alah sebab 12km je masa tu)

Alhamdulilah sampai!!!

20130915-090401 PM.jpg

Ketibaanku disambut oleh isteriku dan anak sulungku yang dah awal2 habis run… Abah bangga dengan Hana 🙂 🙂

20130915-090709 PM.jpg
proud father…

Cuaca yang sungguh baik… Redup dan tak panas… Memang melegakan hati dan kakiku ini…

Tak nafikan pace kali ini memang slow tapi aku memang berhati2 nak run. Takut insiden shin splint berulang. Memang aku rasa lega pada keesokan hari aku cuma mengalami cramp bila pergi kerja…

20130915-092600 PM.jpg
pace slow je…

Rasa seronok…

20130915-092702 PM.jpg

me and my daughter finisher’s medal

20130915-092824 PM.jpg

summary of my run, thanks to my lovely wife for her full support of this obscession… Hehe

Memang kali ini SPHM2013 memperbaiki segala kelemahan yang ada seperti isu water station untuk HM. Cuma ada kelemahan seperti point direction untuk HM. Selain itu ramai bercadang kepada organiser akan menggunakan electronic bib system. Namun bagi aku itu tidaklah menjadi masalah besar…

Aku ucapkan tahniah akan krew2 SPHM2013. Terbaik!!! Anda menaikkan nama Sungai Petani sebagai salah satu bandar yang ingun dilawati oleh runner.

Aftermath?

Apa lagi makan la!!!!

20130915-093431 PM.jpg

sila sila… Hehe

Apa pun sebagai parents aku bangga anak aku suka akan sukan dan kesihatan selagi tidak tinggalkan pelajaran…

20130915-094100 PM.jpg

sijil yang sungguh ohsem

Ok lah… Ada apa2 nak tambah? Saya rasa event SPHM ini patut ada dalam diari runner terutamanya runner yang berada diutara.
InsyaAllah jumpa lagi tahun depan!!!!

🙂 🙂 🙂

Bersenam di bulan ramadhan

Salam, malam ini bermulalah bulan Ramadhan 1434 hijriah.

Alhamdulillah syukur saya dipanjangkan umur saya sehingga dapat merasa nikmat Ramadhan…

Banyak benda kerisauan yang aku (sorrylah guna aku, agak kasar kan). Amalanku ini dapatkah sampai ke ramadhan terakhir…

Sebak menceritakan… Bukan pasal apa, bulan ni lah bulan yang saya membenci bazar ramadhan. Tapi kadang (selalu) kena beli makanan untuk iftar. Kalau saya memadai roti dan kurma… Air soya beli kat kedai tu sah cukup. Kalau air tebu tu dah mewah. Saya nak try rasa susah orang kurang berpendapatan, bukannya bermewah dengan makanan buffet iftar di hotel.

Kalau nak cerita pasal ni tajuk kat atas mesti tak habis…

Ok…

Seperti yang saya cerita dalam post lalu. Saya mulakan so call diet HHCS saya ni Mac tahun lepaskan? Bulan puasa tahun itu jatuh pada ~25 julai. Jadi lebih kurang empat bulan lepas baru berjinak dalam larian. Masih gila berlari… Dan tiada stail dan cara nak target larian. Yang penting masa tu lari je. Hampir tiap2 hari lari. Masa tu balik janji lari tak kira 10min pun jadilah…

Saya agak teruja dengan sebuah blog yang runnernya seorang islam dari USA. [muslim runner]. Saya juga memberikan pengalaman ringkas saya ketika puasa tahun lepas dan running. Terujanya saya beliau membalas komen saya!!!

20130710-012756 PM.jpg
owh my english!!! Hehe

Apa yang nak saya kongsi kali ini adalah bolehkah bersenam atau berlari ketika puasa. Jawapannya sudah tentulah boleh!!! Tapi ini cara saya atau mungkin pada masa itu saya cedok kaedah orang lain…

perlu diingat ini bukanlah panduan atau guideline, ini bergantung pada kesesuaian anda ketika ramadhan. Saya agak ‘jelek’ bila ketika nak berpuasa ramai yang so call propose self proclaimed guideline. Sorry lah saya Dr, bila dengar guideline saya teringat macam Breast Cancer Guideline yang ada crossreference tu

Puasa dan Sahur

Ketika itu saya masih berada di kubang kerian, saya masih di kampus kesihatan universiti sains malaysia. Jadi ‘family pressure’ nak beli makanan di bazaar ramadhan tu kurang. Melainkan saya balik pada hujung minggu. Kenalah pergi bazaar. Masa saya kat sana, berapa kerat je saya pergi ke bazar ramadhan. Kadang serik sebab ada sekali tu saya mengalami keracunan makanan. Mujur tidak serius…

Saya lebih selesa makan apa yang ada… Beli roti, masak telur scramble, minum air teh tawar dan kurma.

20130710-062455 AM.jpg

simple je

Kalau malam mungkin top-up pun makan macam ni je la… Hehe

20130710-062756 AM.jpg
ni telur separuh masak

Bersahur pula dengan protien dan carb

20130710-062951 AM.jpg
roti serat, tuna, minyak zaitun dan air soya, cukup simple

Mesti tertanya2, eh tak makan nasi ke masa bulan posa… Eh makan nasi apa, kalau lepas terawikh… Tapi jarang sebab nak makan nasi kan ikut ala Kevin Zahri nasi segenggam… Kalau nasi bungkus sapa nak jual? Jadi bulan puasa saya banyak makan roti aje la…

Berbuka saya minum accelerade yang saya beli dari kiosk GNC. Dan optimum nutrition (masa tu ada la pulus sikit….)

20130710-112232 AM.jpg
best

Tu ala makanan ketika berbuka atau sahur. Saya mmg makan tak banyak… Jadi badan agak ringan. Cuma saya ‘cheat’ berbuka atau sahur di rumah mertua saya pada hujung minggu (ketika itu)

Saya banyakkan sayur atau buah seperti epal atau oren pada malam supaya buang air besar berjalan lancar. Masalah dengan puasa kebanyakannya adalah sembelit, berulangnya penyakit batu karang saluran kencing, gastritis dan kencing manis.

Ketika puasa saya tak berapa kisah nak count calorie kerana puasa itu kita dah kurang kalorie. Namun, masa puasalah kita boleh dan ada masa untuk count calorie sebaiknya.

Selalu pada sehari sebelum, dan sahur hari pertama puasa saya makan agak banyak sebab saya ambil prinsip carb load…

running

Part ni yang part yang saya rasa part yang ‘kerja gila’ pernah saya buat seumur hidup. Saya jogging masa bulan puasa. Masa di kubang kerian saya jog dekat2 berbuka dalam 30-45 minit. Saya lari tak laju. I mean low intensity atau kalau yang guna HaRaM tu dalam zone 1 atau 2 sahaja. So selalunya saya dah ready akan menda berbuka atau ketika pulang dari run. So saya ada dalam 15min untuk menyediakan makanan saya. Kadang tu tak sempat sedia saya minum je air kosong dan kurma untuk iftar. Lepas tu baru masak.

Pada awalnya memang letih tapi dah biasa alhamdulillah jadi keseronokan pula… Macam satu ibadah jasmani pula… Lari sambil berzikir…

20130710-011643 PM.jpg
tak banyak pun mileage janji lari je…

Malam pun kalau saya masih ok dari solat tarawih, saya run keliling taman perumahan saya di pasir tumboh… Tapi jarang saya lari pada waktu malam…

gym

Macam si kawan saya syuk, dia kaki gym. Dia akan pergi gym selepas tarawih. Di pasir tumboh ada gym yang buka sehingga 1:30am, jadi sempat la nak berjimba di dalam gym. Dia pun buat tak lama, dalam sejam sahaja. Saya pun pernah pergi gym ketika puasa tapi tak sekerap running ketika puasa.

puasa tahun ini

Sejak larian bendang 2013 saya tidak berlari. Sakit shin splint pada kaki kiri saya ni memaksa saya sidelined dari berlari buat seketika…

Kesibukan oncall selang tiga hari berturut2 menyebabkan saya tidak sempat melakukan aktiviti petang. Saya cuma sempat buat plank, dan rolling rehab massage pada kaki saya…

Namun plan saya pada tahun ini agak berbeza. Dah saya bekerja di Hospital Sultanah Bahiyah dan berulang dari Sungai Petani agak sukar. Apa yang saya boleh buat adalah bersederhana. Plan saya saya akan berbasikal 30-45min atau melakukan rehab pada kaki saya

Alhamdulillah mungkin Allah memberikan shin splint ini supaya saya lebih menjaga nikmat Allah beri… InsyaAllah saya akan datang dengan semangat baru dan keazaman baru tambah2 menjelang event half marathon yang ketiga saya di SP half marathon

Dan kalau ada masa kelapangan saya akan berbasikal ke masjid untuk solat fardhu atau tarawih

20130710-022236 PM.jpg
pi masjid jep

Tambahan pulak sejak pulang semula ke kedah, berat badan saya meningkat dari 69kg ke 74-75. Risau jugak, agak plateau. Jadi gunakan sebaiknya puasa untuk beribadah dan berriadhah sebaiknya…

Apa saya nak tambah lagi?

Selamat berpuasa, jadikan puasa ini lebih baik dari tahun sebelumnya

Salam

١ رمضان ١٣٣٤
٣:١٦ ڤ.م

My worst running event so far; Larian Bendang 2013

bila fikir balik rasa trauma pasal running event ni

Larian Bendang 2013 dah seminggu berlalu. Masih trauma akan larian bendang ni. Shin splint injury saya pun masih ada keperitannya. Dah seminggu tak run. Rabu ni nak puasa.

Kenapa saya kata ini acara larian yang ter’sakit jiwa’ saya pernah sertai? Nanti citer…. Memang rasa pada saya juga dan pada penganjur…

Larian Bendang adalah acara tahunan yayasan sultanah bahiyah . Dalam pada masa yang sama terdapat karnival YSB bermula dari hari jumaat 28 jun.

Saya dapat tahu mengenai LB2013 ni pun short notice je…. Lepas Kedah Mount Jerai Challenge 2013 je. Wife bagitau ada running event. Mula tu macam taknak join… Tapi dah ternampak HM tu mula la gatal kaki.

Masa tu saya mengalami kecederaan kecil pada hamstring dan shin splint. Pelbagai cara saya cuba untuk kurangkan kesakitan pada betis kiri saya.

Lepas daripada tu saya pun lepas kerja pi la kat alamat tempat nak daftar LB2013.

20130705-091020 PM.jpg
Borang Larian Bendang 2013

Yuran penyertaan agak murah rm30 je, kalau 7km rm10, kalau kanak2 3km rm5 je. Pada mulanya wife dan anak sulung nak ikut. Siap saya dah daftarkan tapi si anak no2 pulak ada sukaneka tadika. kalau nak dekat ada 2km je tapi untuk vip la, bayaq rm200 la… (dapat tracksuit, jaket dan tshirt)

Memandangkan masa tu ada insiden jerubu. Maka running event di kuala lumpur standard chartered Marathon ditunda pada 29 hb september. Maka kawan saya si Sabri pun turut serta.

Macam biasa dua tiga hari sebelum tu saya carb load. Makan mana yg ada. Kali ini saya sempat guna endomondo study route perjalanan larian bendang.

Konon masa berlepas untuk kategori HM pada 6:30am, jadi pada pagi 29 jun tu saya bertolak dalam pukul 5am dari sg petani ke stadium darul aman. Kali ni masa nak bersiap dari rumah saya sempat ‘uh-uh’… Haha

Sesampainya saya dalam 610am, saya solat tepi kereta. Jumpa sab dekat KFC stadium. Dalam 6.20am kami pun pi la kat dalam stadium…

20130706-025921 PM.jpg
Tak ready apa pun lagi

Masa sampai, tak de pendaftaran peserta. Ramai tak datang lagi, hmmmm tak pelah… Mungkin yg kategori lain lambat sikit tak pe kot…

Mulakan dgn stretching… Tengok jam… Mak aiiii, dah 6:45am tak mula lagi!!! Lepas tu gi kencing, stretching lagi… Mak aiiii tak start lagi!!! Dah pukul 700am!!!! Lepas tu ada pengumuman, “kepada peserta larian bendang, acara akan dirasmikan oleh VIP diraja dan MB Kedah baru”

Aku dengar yang tu dah agak, mesti lambat… Dalam 7:25am VIP diraja datang, dan MB Kedah baru pun datang 5minit kemudian. Acara dimulakan dengan sessi senamrobik

20130706-030522 PM.jpg
Tak mula lagi… Sakit Hati kan?

Setelah senamrobik, barulah kami di lepaskan….

20130706-030838 PM.jpg

Dalam 755am baru kami dilepaskan dengan das tembakan…

20130706-031137 PM.jpg
Peta perjalanan larian bendang 2013

Pada awal larian larian saya agak baik… Saya dapat maintain sub 6min/km dalam 5km pertama. Entah akibat terik matahari dan kesakitan yang mula saya rasa di betis saya. Pace saya sudah menjadi perlahan dan pada 10km pace saya sudah menjadi 7min/km…

20130706-031453 PM.jpg

Cuaca yang terik menyebabkan saya dah jadi lemau dan keletihan. Saya dah kena hit the wall syndrome…

Selepas itu saya hanya dapat melakukan powerwalk pada 10km penghabisan. Hanya terdapat 3 water station, saya rasa memang kurang banding larian lain yang saya pernah pergi (>15km running event). Saya memakai kasut brooks pureconnect. Macam biasa saya tidak memakai stokin, tapi leg sleeve, saya rasa kesilapan saya memakai leg sleeve ini kerana ianya membiarkan kaki saya bengkak? Nanti saya try pakai compression sock pula…

Rasa givap pun ada… Memang masa tu dengan shin splintnya rasa nak nangis… Kalau nak balik pun, kereta kat stadium, kena jalan jugak gi sana…

So saya pun jalan, sikit2 lari… Tiba dengar Sab dah sampai… Alahai, kenapa dengan aku ni tak sampai2 lagi???

20130707-010236 AM.jpg
Lagi sikit lagi…

Sampai check point sini saya pun bukak kasut lari barefoot… Lari je… Mujur tak sakit… Masa masuk stadium tu pun hampes. Yang ada sukarelawan daripada St John aje yg tunggu… Sab pun dah tunggu kat situ…

20130707-010621 AM.jpg
Dapat jugak medal cabuk ni…

Lepas runwalk… Mode lapaq… Kami pun pi makan dekat gerai sepital aloq setaq lama…

20130707-011703 AM.jpg
Nasi lemak dua bungkuih…!!!

Lepas dari event ni sampai sekarang saya mengalami shin splint yang teruk. Hinggakan boss kat spital mengusik masa lari jatuh dalam bendang ka? Haha

20130707-012241 AM.jpg
Pre run kinesio taping, power tak? Haha

Pengajaran saya dapat dalam run kali ni.
1. Event kalu ada VIP rasmi memang hampes. Janji dalam brochure lain, bila start lain. Kalau tau amik 7km pun dah ok…
2. Jangan eager sangat nak lari lepas dua minggu naik bukit… Haha
3. Kalau letih tu jalan je la.. Ada ramai yang tak pi ke garisan penamat balik macam tu je…

Apa lagi aku tak pueh ati pasal run ni? Aku tak perform la… Haha

Ok lah…

20130707-012658 AM.jpg
Ni gambar via nikeplus…

InsyaAllah buat masa ni masih berehat

Pada kawanku seagama islam, saya ucapakan selamat menjalani ibadah puasa…

Salam

My poor man’s calf compression

Updated version of my poor man’s leg sleeve review 🙂

amarsa13

Keboringan duduk kat rumah… Saya pun memikirkan sesuatu nak buat petang ni… Dua tiga menjak ni dapat shin splint… Mungkin kasut saya pureflow tu dah haus dah. Tak mungkin. Konon kata manufacturer kata dalam 200-300miles… Tapi tapak belakang dah haus dah…

Minggu lepas teringin nak beli puma faas 350, dengar katanya best debut dalam runner’s world. Nanti lah esok gaji. Boleh beli… Nak harap pureconnect saja tak boleh, itu untuk speed work boleh la…

Dua tiga menjak ni memang sakit sikit kat area tibia belah kanan. Nak kata stress fracture tak sebab sakit waktu pagi. Tapi tak lah rasa sakit sangat…

Ok berbalik pada cerita asal. Sebenarnya asal saya gunakan ankle guard sebagai compressing agent kat area shin splint tu untuk kurangkan kesakitan. Tapi ankle guard ni memang getahnya tak tebal sangat jadi saya naikkan sikit pada pangkal betis dan…. Walla!!! Jadi compression calf… Gambar? Jap…

20130523-122552 AM.jpg
Nampak agak lawak…

View original post 344 more words